KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Hayvanlar Alemi


Hayvanlar Alemi - Sevimli dostumuz hayvanlarla ilgili seveceğiniz bir bölüm


Cevapla
 
Seçenekler
  #21 (permalink)  
Alt 13.02.07, 09:20
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Bandogge Mastif

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.




Bandogge Mastif


Amerikan Mastif kendine güvenen akıllı ve uysal bir köpektir. Dövüş köpekleri olarak yetiştirilmeseler de genel olarak agresif köpeklerdir ve bu yüzden ilk kez köpek alacak kişiler için iyi bir seçim değildir. Amerika'nın doğu yakasındaki bazı insanlar hala bu köpekleri dövüş köpekleri olarak kullanırlar. Koruma köpekleri olarak bütünüyle mükemmel köpeklerdir. Çok yumuşak başlıdırlar, söz dinlerler. Onların koruma görevindeki tek olumsuz huyları havlamamalarıdır. Genlerinde dövüşçülük olduğu için bu ırktan köpekler genellikle uyarmak amaçlı havlamazlar. Amerikan Mastif ilgiyi çok seven bir ırktır. Çok sadıktırlar ve yalnız bırakılmayı sevmezler. İlgilenilmekten çok hoşlanırlar ve onlara verdiğiniz her şeyi memnuniyetle kabul ederler. Sahiplerinin yanında olmayı tercih ederler ve onları memnun edip korumak için yaşarlar. Ailelerini severler ve bölgelerini korurlar. Mastif, kedi ve diğer cins köpekler gibi hayvanlarla birlikte büyütülürse onlarla iyi anlaşabilir, ama daha önceden kaynaşmamış olduğu hayvanlara agresif olabilir. Kendine güvenen ve iyi söz dinleyen bu köpekler çocuklarla mükemmel anlaşırlar. Onlar hem mükemmel bir aile bireyi hem de hırsızların korkulu rüyası olurlar. Mastif'ler için "sessiz barışçı" sözü boşuna değildir. Sürekli ağzından salya akması belkide bu ırk için söylenebilecek tek olumsuz sözdür.

Yaşam Ortamı

Mastif'e bir apartman dairesinde yeterince egzersiz yaptırıldığı sürece rahatça yaşayabilir. İç mekanlarda dışarıya oranla daha az hareketlidirler, onlar için küçük bir bahçe yeterlidir. Bu ırk sahibiyle birlikte olmayı sever ve köpek kulübesinde yaşamaktan hoşlanmaz.

Egzersiz İhtiyacı

Amerikan Mastif'i çok egzersize ihtiyaç duyar.

Bakımı

Lastik bir fırçayla ölü tüylerinin üstünden alınması gerekir. Çoğu köpek gibi yılda 2 kez tüy döker.

Kökeni

Amerikan Mastif safkan bir ırk değildir. Ataları Amerikan Pit Bull Terrier ve Neapolitan Mastiff'tir. Mastifleri nesillerdir başka köpek cinsleriyle karıştırmadan başarıyla üreten bazı köpek çiftlikleri vardır ve bunlar homojen bir tür elde etmişlerdir. Mastif üretmek için en çok kullanılan yöntem iyi bir erkek Amerikan PittBull Terrier ile büyük ve güçlü bir Neapolitan Mastiff dişisini çiftleştirmektir. Mastif üretmede kullanılan başka bir yaygın yöntem ise İngiliz Mastiff ile Amerikan Pit Bull Terrier'yi çiftleştirmektir. Benzer bir kırma ise PitBull Terrier ile Bullmastiff kırmasıdır, ama bu kırma Mastif'den çok PittBull Mastiff'tir.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 1
Başka petlerle geçinme 2
Çocuklarla anlaşma 4
Yabancılara davranış 1
İtaat seviyesi 4
Eğitilebilirlik 5
Koruma özelliği 5
Egzersiz ihtiyacı 5
Oyunculuk 2


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Dev
Yükseklik Erkekde 63 - 73 cm
Yükseklik Dişide Genellikle erkekden daha küçük
Kilo Erkekde 45 - 63 Kg
Kilo Dişide 38 Kg ve Üzeri


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
Tüy Yapısı Sert, Düz.
Fırçalanma İhtiyacı 2 haftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Siyah, Gri, Kahve üzerine benek ve çizgili, Mavi, Kırmızı, Altın - Kahve.


Irk Özellikleri
Kişilik Agresif, Sadık, İtaatkar, Yalnız kalmaktan hoşlanmaz, Dövüşçüdür ve ilgiden hoşlanır.
Kötü Huyları Aşırı Salya
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi
Yaşadığı iklim Her İklimde yaşayabilir
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Bilinen sağlık problemi yoktur.
Yaşam Süresi 10 Yıl


Diğerleri
Irk grubu -
Diğer İsimleri Amerikan Mastif
Bağlı Olduğu klüp Old Red English Bulldogges Association & Registry (OREBA)
Kökeni Amerika
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #22 (permalink)  
Alt 13.02.07, 09:22
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Beagle

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Beagle


Dayanıklı, sağlam bünyeli, köşeli hatları olan bu ufak tazı, bakımı kolay, kaygan ve kısa tüylü bir kürke sahiptir. Tüyleri üç renkli olur: kızıl ve beyaz, turuncu ve beyaz, sarı ve beyaz. İki cins Beagle vardır, bunlar ancak tüylerinden ayırt edilebilir. Birinin kürkü düzdür, ama tüyleri çok ince değildir, öbürünün ise tüyleri karışıktır. Beagle Küçük bir İngiliz Foxhound'a benzer. Kafatası geniştir ve hafifçe yuvarlaktır, ağzı ve burnu düz, kare biçimlidir. Ayakları yuvarlak ve güçlüdür. Siyah burnunda koku almak için iri burun delikleri vardır. Uzun, geniş kulakları sarkıktır. Kahverengi gözlerinin karakteristik bir yalvaran bakışı vardır.


Karakteri

Beagle herkesi seven, nazik, tatlı, hayat dolu ve meraklı bir köpektir. Mutlulukla kuyruk sallar, sosyaldir, cesurdur ve akıllıdır. Sakin ve sevecendir. Çocuklarla mükemmel anlaşır, genelde diğer köpeklerle de arası iyidir, ama kedi gibi diğer hayvanlarla ve ev hayvanlarıyla küçüklükten beri sosyalleşmemişlerse yalnız bırakılmamalıdır. Beaglelar ne istediklerini bilirler. Kararlıdırlar, gözlemcidirler ve sakin, sıkı bir şekilde terbiye edilmelidirler. Bu cins yalnız bırakılmayı sevmez. Eğer uzun süre evde olmayacaksanız, iki tane almanız tavsiye edilir. Genellikle Beagle yüksek sesle ulur. Beagle'lar kendi burunlarının dikine gitmeye eğilimlidirler. Eğer etrafı çevrili olmayan bir alanda onları serbest bırakırsanız, çevreyi keşfetmek için uzaklaşabilir.

Yaşam Ortamı

Çok aktif olan bu ırk evde yaşayabilir. Ancak aktivite için haraket edebileceği bir ortama ihtiyacı vardır.

Egzersiz İhtiyacı

Enerjik bu köpeğe mutlaka oynayabileceği bir alan bulunmalı ve düzenli günlük yürüyüşler yaptırılmalıdır. Ancak tasmasız dolaştırılması tavsiye edilmez. Çünkü başka hayvanların peşinden gidebilir.

Bakımı

Enerjik bu köpeğe mutlaka oynayabileceği bir alan bulunmalı ve düzenli günlük yürüyüşler yaptırılmalıdır. Ancak tasmasız dolaştırılması tavsiye edilmez. Çünkü başka hayvanların peşinden gidebilir.

Kökeni

Beagle en popüler koku alan tazılardandır, çünkü enerjiktir, isteklidir, neşeli ve tatlı bir mizacı vardır. Bu ırk büyük bir ihtimalle Harrier ile ingilteredeki diğer tazıların çiftleştirilmesinden oluşmuştur. Beagle köpekleri gruplar halinde, tek tek ya da çiftler halinde tavşan, sülün ve bıldırcın avlamak için kullanılmışlardır. Ayrıca mükemmel bir narkotik arama köpeği ve harika bir aile dostu olmuştur. Malesef, genellikle şekli değişmediği ve ufak olduğu için, sıklıkla tıbbi deneylerde kullanılırlar.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 5
Başka petlerle geçinme 4
Çocuklarla anlaşma 5
Yabancılara davranış 4
İtaat seviyesi 3
Eğitilebilirlik 3
Koruma özelliği 3
Egzersiz ihtiyacı 4
Oyunculuk 3


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Küçük
Yükseklik Erkekde 36 - 41 cm
Yükseklik Dişide 33 - 38 cm
Kilo Erkekde 10 - 11 Kg
Kilo Dişide 9 - 10 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
Tüy Yapısı Tek tabakalı, Yumuşak, İpeksi, Düz, Kaygan.
Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Kızıl - Beyaz, Turuncu - Beyaz, Sarı - Beyaz.


Irk Özellikleri
Kişilik Uysal, Nazik, Hayat dolu, Meraklı, Sosyal, Cesur, Zeki, Sakin, Sevecen.
Kötü Huyları Yüksek sesle ulur.
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi, İz sürücü.
Yaşadığı iklim Ilıman İklim
En uygun yaşam alanı Küçük Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Koroner kalp hastalığı(CHD), İntervertebral disk hastalığı, Glaucoma, Epilepsi, Sağırlık, Hemofili A, Katarakt.
Yaşam Süresi 12 - 15 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Tazı
Diğer İsimleri English Beagle
Bağlı Olduğu klüp AKC, ANKC, CKC, FCI (Group 6), KC (GB), UKC
Kökeni İngiltere
Alıntı ile Cevapla
  #23 (permalink)  
Alt 13.02.07, 09:24
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Bull Terrier

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.




Bull Terrier


Adaleli ve atletik bir ırk olan bull terrier beyaz, siyah, kaplan desenli, kızıl, açık kahve ve üç renkli olmak üzere kısa ve sık tüylü bir köpektir. En ayırt edici özelliği bir rugby topunu andıran uzun, üst kısmı neredeyse düz ve hiç alın çıkıntısı olmaksızın bir kavisle burunda son bulan kafa şeklidir. Gözleri küçük, koyu renkli, badem biçiminde ve birbirine yakındır. Vücudu sıkı ve yuvarlak hatlı, omuzları adaleli ve kuyruğu yere yatay taşınır. Bu ırk bir zamanlar köpek dünyasının gladyatörü olarak anılsa da artık oldukça yumuşamış doğasıyla kibar ve güvenilir bir ırktır.



Karakteri

Cesur, korkusuz, kabadayı, aktif; ancak oyun düşkünü ve gerçek bir komedyendir. Bull terrier temelde sadık ve kibar bir köpektir. Hayattaki tek amacı sahibi yanında olduğu sürece yaşamın tüm konforlu yanlarından faydalanmaktır denebilir. Sahibine çok fazla bağlanır. Farklı görünümü aksini düşündürtse de çok fazla insan sevgi ve ilgisine ihtiyaç duyar. Bu ırk doğru sosyalleştirilip eğitildiğinde harika bir dost olmasına rağmen yine de her eve tavsiye edilmez. Bağımsız ve başına buyruk olma eğilimi fiziksel gücü ile de birleşince onu pek çok köpek sahibinin sıradan yeteneklerinin ötesinde bir köpek yapar. Genç bull terrierler küçük çocuklar için çok enerjik olabilir. Kendi ailesi için sonsuz töleranslı olsa da başkalarınca kızdırılmaktan hoşlanmaz. Yine de dost yaklaşan herkesle dostluk kurmaya hazırdırlar. Oldukça inatçıdır ve bu eğitilebilirliğini oldukça düşürür. Disiplinli; ama övgüye dayalı bol sabır ile yoğrulmuş bir eğitim verilmelidir. Sert yöntemler içine kapanmasına ve efsanevi inadının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Doğal koruma köpeğidir. Bu nedenle ailesini korumaya cesaretlendirilmemeli ya da aşırı kıskanç olmasına izin verilmemelidir. Bull terrierler ailesiyle bol vakit geçirmek ister, aksi halde eşyaları kemirmesi kaçınılmazdır. Bu da eşyalar bir yana köpek için tehlikeli olabilir. Yavruyken (2-6 aylar) diğer hayvanlar ve köpeklerle iyi sosyalleştirilmelidir. Kişiliklerinin henüz oturmadığı ve hala çocuk sayıldıkları ilk bir kaç yıl boyunca sahibi adına büyük çapta sabır ve tecrübeli bir eğitim dönemi gerektirir. Aksi takdirde kontrolü çok güç enerjik ve dediğim dedik bir köpeğe dönüşür. Bu dönem atlatıldıktan sonra sessiz, aşırı sadık ve güvenilir bir köpek ortaya çıkar. Ancak tüm bunlar sabır ister. Köpeklere karşı saldırgan olabilirler. Bu nedenle parkta serbest bırakılmamalıdır. Kavgayı genelde o başlatmasa da suçlanan hep o olur. Diğer ev hayvanlarıyla pek tavsiye edilmez. Birlikte büyüseler bile ilişkileri kıskançlık yaratmayacak şekilde kontrol altında tutulmalıdır.


Yaşam Ortamı

Bull Terrier, yeterli egzersiz sağlanıyorsa apartman daielerinde mutlu olabilir. Evde çok aktif değillerdir ve küçük bir arka bahçe bile iş görür. Sıcak iklimi tercih ederler.

Egzersiz İhtiyacı

Bu ırk, sıkı bir günlük egzersize gereksinim duyar ancak diğer köpeklerle kavga edebileceğinden her zaman tasmayla dolaştırılmalıdır. Yeterli egzersiz imkanı sağlanmadığında tembelleşip şişmanlamaya eğilimi vardır.

Bakımı

Bull Terrier'in tüy bakımı kolaydır. Haftalık tarama yeterli olacaktır. Bu ırk orta derecede tüy döker.

Kökeni

1830'larda İngiltere'de Bulldog ve boğalar arasındaki dövüşler yasaklanınca bu sözde sporun meraklıları bu sefer popülerleşen köpek dövüşleri için daha çevik bir ırk yaratmak istediler ve en güçlü bulldog ve en korkusuz terrierleri melezleyerek "bull ve terrier" ırklarının temellerini oluşturdular. Bunlar tamamen melez ve göze her zaman hoş görünmeyen köpeklerdi. Birmingham'lı bir köpek yetiştiricisi olan James Hinks, Bulldog ve şimdi nesli tükenmiş olan Eski Beyaz Ingiliz Terrieri başta olmak üzere Dalmaçya gibi birkaç ırkı melezleyerek beyaz ve zarif bir köpek yarattı ve buna Bull Terrier ismini verdi. Ancak bu yeni ırk ümit edildiği gibi dövüş ringlerinde başarılı olamadı. Yine de "Beyaz Kavalye" adıyla en başından beri köpek yarışmalarında ve İngiliz Aristokrasisinde güçlü bir yer edinerek bu günlere ulaşmayı başardı. Irk koruma, fare avcısı ve bekçi köpeği olarak kullanılıyordu. Minyatür olanlar daha kontrol edilebilir bir boyutta aynı özellikleri taşıyan örnekler olarak üretilmiştir.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 2
Başka petlerle geçinme 3
Çocuklarla anlaşma 3
Yabancılara davranış 4
İtaat seviyesi 3
Eğitilebilirlik 2
Koruma özelliği 5
Egzersiz ihtiyacı 3
Oyunculuk 5


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Orta
Yükseklik Erkekde 53 - 56 cm
Yükseklik Dişide 53 - 56 cm
Kilo Erkekde 20 - 27 Kg
Kilo Dişide 20 - 27 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
Tüy Yapısı Tek tabakalı, Sık, Düz, Parlak.
Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Beyaz, Siyah, Kaplan desenli, Kızıl, Açık Kahve.


Irk Özellikleri
Kişilik Uysal, Cesur, Korkusuz, Aktif, Oyuncu, Sadık, Kibar.
Kötü Huyları Bağımsız ve başına buyruk olma eğilimi, Yalnız bırakıldığında eşyaları kemirme eğilimi yüksektir.
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi
Yaşadığı iklim Ilıman İklim
En uygun yaşam alanı Küçük Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Çinko eksikliği, Diz kapak çıkığı, Dış parazitlere hassasiyet, Doğmasal Sağırlık.
Yaşam Süresi 10 - 12 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Terrier
Diğer İsimleri English Bull Terrier
Bağlı Olduğu klüp AKC, ANKC, CKC, FCI (Group 3), KC (GB), UKC
Kökeni İngiltere
Alıntı ile Cevapla
  #24 (permalink)  
Alt 13.02.07, 09:26
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Bullmastiff

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Bullmastiff


Bullmastiff, geniş kırışık yüzlü başı ve basık burnu ile oldukça sağlam yapılı güçlü bir köpektir. Burun siyah ve iridir. Koyu kahverengi, orta büyüklükteki gözleri zeki ve dikkatli bir ifadeye sahiptir. V şeklindeki kulakları düşük ve koyu renklidir. Dişler birbirinin tam üstüne gelecek şekilde ya da hafif alttan konumlu kapanabilir. Kısa sırtı düz ve omuz ile bel arası yere paraleldir. Uca doğru incelen kuyruğu topuklara kadar iner. Kısa ve sert kürkü genellikle yüzde siyah lekelerle kaplan deseni, sarı ya da kızıl olabilir.



Karakteri

Bullmastiff zaman zaman inatçı olsa da iyi huylu ancak dikkatli bir bekçidir. Kışkırtılmadığı sürece sakin, korkusuz ve koruyucudur. Nedensiz saldırmasa da davetsiz misafiri yere yıkar ve onu zarar vermeden orda tutar. Aynı zamanda çocuklara karşı töleranslıdır. Bu köpekler insan sevgisine gereksinim duyar. Bullmastiff aşırı derecede güçlü bir köpektir ve onun için disiplinli ve güçlü bir sahip idealdir. Güvenlik açısından sıkı bir itaat eğitimi şarttır. En azından tasmayı çekmeden yürümesi öğretilmelidir. İnsanlar ve diğer köpeklerle çok iyi sosyalleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bullmastiff diğer köpeklere karşı saldırgan ve insanlara karşı mesafelidir. Yavruyken birlikte büyütülürse diğer ev hayvanları ile arası iyidir. Bullmastiff, Mastiff'den daha agresif bir ırktır. Horlama ve salya akıtma eğilimi olabilir. Yavrular erişkin oluncaya kadar biraz sakardır. Bu köpekler ses tonuna karşı çok duyarlıdır. Zor bir ırk değildir ancak disiplinli bir sahibe ihtiyaç duyar. Bullmastiff asla bir yere kapatılmamalıdır.

Yaşam Ortamı

Bullmastiff, yeterince egzersiz imkanı sağlandığında apartmanda da yaşayabilir. Ev içinde çok hareketli değildir ve küçük bir bahçe de ihtiyaçlarını karşılayabilir. Isı aşırılıklarına karşı hassastır.

Egzersiz İhtiyacı

Bu köpekler tembel olabileceklerinden düzenli egzersiz onları zinde tutacaktır. Kilo alma eğilimindedirler.

Bakımı

Kısa ve sert tüylerinin bakımı sadece haftalık fırçalama gerektirir. Büyük gövdesini taşıdığından tırnaklar düzenli kontrol edilmeli ve kısa tutulmalıdır.

Kökeni

Bu ırk 19. yüzyılda Mastiff ile Bulldog melezlenerek elde edilmiştir. Bullmastiff büyük toprak sahiplerinin arazisindeki kaçak avcıları izlemek, bulmak ve zaptetmek amacıyla üretilmiştir. Sert ve tehdit edici olan bu köpeklere kaçak avcıları yakaladıklarında ısırmamaları öğretilirdi. Bekçilerin bu köpeklere ihtiyaçları azaldıkça gece kamuflajına yardımcı olan koyu kaplan deseni rengin yerine sarımsı açık kahve olanlar popüler olmaya başladı. Av sırasında koruyucu, ordu ve polis görevlerinde yardımcı ve Güney Afrika elmas şirketlerinde bekçi köpekliği yapmıştır. Günümüzün Bullmastiff'i güvenilir bir aile köpeği ve koruyucusudur.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 2
Başka petlerle geçinme 3
Çocuklarla anlaşma 4
Yabancılara davranış 1
İtaat seviyesi 3
Eğitilebilirlik 2
Koruma özelliği 5
Egzersiz ihtiyacı 2
Oyunculuk 2


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Dev
Yükseklik Erkekde 63 - 69 cm
Yükseklik Dişide 61 - 66 cm
Kilo Erkekde 50 - 60 Kg
Kilo Dişide 45 - 54 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
Tüy Yapısı Tek tabakalı, Sık, Düz, Parlak.
Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir. Tırnaklar düzenli kontrol edilmeli ve kısa tutulmalıdır.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Yüz Siyah lekeli, Kaplan desenli, Sarı, Kızıl renkte.


Irk Özellikleri
Kişilik Dominant, İnatçı, İyi huylu, Korkusuz, Dikkatli, Kışkırtılmadığı sürece sakin.
Kötü Huyları Aşırı salya, Horlama.
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi, Koruma
Yaşadığı iklim Ilıman İklim
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Kalça displazisi, Göz hastalıkları, Dudak uçukları, Mide dönmesi.
Yaşam Süresi 10 Yıl ve Daha az


Diğerleri
Irk grubu İş Köpeği
Diğer İsimleri -
Bağlı Olduğu klüp AKC, ANKC, CKC, FCI (Group 2), KC (GB), UKC
Kökeni İngiltere
Alıntı ile Cevapla
  #25 (permalink)  
Alt 13.02.07, 09:32
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Canary Dog

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Canary Dog


Canary ırkı köpekler güçlü, kuvvetli köpeklerdir. Uzun, geniş, köşeli olan baş kareye yakın biçimdedir ve iri, belirgin bir kafa yapısı vardır. Burun, ağız ve çene kısımları enli, geniş yapıdadır. Göğüs derin ve belirgindir. Kalça bölümü hafifçe yüksek biçimdedir. Bu ırk köpeklerin derileri kalındır. Renkleri kahverengi ve tonlarındadır. Vücutlarında bazen beyaz işaretlerde görülür. Vücutları iri kemikli yapıdadır ve güçlü kaslara sahiptir. Gözleri genellikle kırpışmış gibi hafif aralık bir şekildedir.




Karakteri



Bu ırk köpekler söz dinlemeye meyilli olmadıkları için, genellikle güçlü, baskın karakterli, köpek doğasından anlayan sahipler tarafından kolay yetiştirilebilirler. Çünkü bu ırk Alfa ismi verilen erkek ve dişi köpeklerin önderliğini kabul eden bir ırk yapısına sahiptir. Bu nedenle de dominant bir sahibe ihtiyaç duyar.

Bu ırk köpeklerinin kökeni evcil değildir. Kökeni Arjantin'li olup, İspanya'da doğmuş bir ırkdır.


Canary'ler iyi birer bekçi köpekleridir. Göründüklerinden çok daha kuvvetli ve vahşi yapıdadırlar. Yanlış sahiplerin elinde, oldukça tehlikeli olabilecek bu ırk, karakterini anlayacak sahip sayesinde hoş ve sadık bir dost olacaktır. Bu ırk köpekler ilk kez köpek sahibi olacak kişiler için uygun değildir.



Yaşam Ortamı


Büyük bir bahçe veya araziye ihtiyaç duyar.



Egzersiz İhtiyacı


Bu ırkın vücut olarak formda kalabilmesi için düzenli olarak egzersiz yapması gerekir.



Bakımı



Kısa ve sert tüyleri kolayca temizlenir. Tüylerini kalın, sert kıllı fırça ile fırçaladıktan sonra havlu parçası yada güderi yardımı ile parlatabilirsiniz. Gerektiğinde ıslatarak yada kuru olarak şampuanla tüy temizliğini yapılabilir. Bu ırkın tüy dökümü orta düzeydedir.



Kökeni



Canary dog'ların kökeninin bugün soyu tükenmiş olan Bardino Majero ile İngiliz Mastifflere dayanan melez bir ırk olduğu sanılmaktadır. Bu ırk, 1800'lü yıllarda Canary Adası'nda köpek dövüşleri için yetiştirilmiştir. O zamanlar köpek dövüşleri çoğu Avrupa ülkesinde yaygın ve popüler bir eğlence aracıydı. Canary dog'lar da özellikle dayanıklı ve güçlü yapıları nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilerek yetiştirilmiştir.


İrlanda gibi diğer birçok ülkede çok yaygın olmamakla birlikte açık alanlarda yapılan köpek dövüşleri, Canary Adası'nda ringlerde yapılmıştır.

Köpek dövüşleri için yetiştirilen bu ırk köpekler ile German Shepherd Dog'lar ve diğer yabancı dövüş köpeklerinin Canary Adasında yetiştirilmesi yasaklanmış ve 1960'lı yıllarda nesli tükenmeye başlamıştır. Bu ırk daha sonra Amerikalı veteriner Dr. Carl Semencic tarafından yapılan çalışmalarla canlandırılmıştır.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 2
Başka petlerle geçinme 2
Çocuklarla anlaşma 2
Yabancılara davranış 2
İtaat seviyesi 2
Eğitilebilirlik 3
Koruma özelliği 5
Egzersiz ihtiyacı 4
Oyunculuk 3


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Büyük
Yükseklik Erkekde 65 cm
Yükseklik Dişide 60-65 cm
Kilo Erkekde 40-60 Kg
Kilo Dişide 40-60 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
Tüy Yapısı Kısa ve Sert
Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulaması veya banyo yaptırılabilir.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Koyu Gri, kahve rengi, açık kahverengi üzerine benekli ve çizgili, sarı olarak bir çok renkte görülebilir. Arasıra beyaz beneklerin görülmesi de normaldir.


Irk Özellikleri
Kişilik Başına buyruk ve dominant
Kötü Huyları İyi eğitilmezse vahşi ve saldırgan olabilir
Yetenekli Olduğu Görevler Bekcilik
Yaşadığı iklim Ilıman İklim
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar -
Yaşam Süresi 13-15 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Sportif
Diğer İsimleri -
Bağlı Olduğu klüp APRI
Kökeni Arjantin
Alıntı ile Cevapla
  #26 (permalink)  
Alt 15.02.07, 09:05
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Siberian Husky - Sibirya Husky’si

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.




Siberian Husky - Sibirya Husky’si
Sibirya Husky’si, klasik köpek türleri tasnifinde, iş Köpekleri grubunda yer almaktadır. Köpekler, literatürde, çeşitli özelliklerine göre değişik adlar altında gruplandırılmışlardır.

Aile gruplarından biri Spitz olarak isimlendirilmiştir. Spitz, Almancada, sivi, sivri burunlu anlamına gelmektedir. Daha ziyade kurdu andıran sivri bir buruna sahip köpekler, bazı uzmanlarca bu aile adı altında toplanmaktadırlar.

İşte Sibirya Husky’si bu grupta yer almaktadır.

Tarihçe

Sibirya Husky’si, Chukchi = Çukçi’ler tarafından yetiştirilmiş kuzeyli bir köpek türüdür. Çukçi’ler, Sibirya'nın kuzeydoğu ucunda, Rusya Federasyonuna bağlı, Çukçi Özerk Cumhuriyetinde yaşayan bir halk topluluğudur. Nüfusları yaklaşık 15,000'dir. Çukçilerin bir bölümü Ren geyiği yetiştirir, bir bölümü de denizcilikle uğraşır. Çukçiler Husky’leri, yüzlerce yıldan beri, kar ve buzla kaplı ülkelerinde, kızak çekmek için kullanmaktadırlar.

Bu arada, kuzeyin bir başka yöresinde, Alaska'da XX . yüzyılın başlarında bir “altına hücum” devri yaşanmakta idi. Arktik bölgelerde yaşayan insanlar için, köpek hayatın ayrılmaz,vazgeçilemez bir parçasıdır. Dünyanın, özellikle Amerika'nın ve Kanada'nın türlü bölgelerinden, altına ulaşmak için gelen insanlar Alaska'ya gelen insanlar köpeklerini de birlikte getiriyorlar veya bölgeye yerleştikten sonra, köpeğin ne denli bir ihtiyaç olduğunu fark edip köpek getirtiyorlardı. Genellikle sağa,sola gitmek veya öteberi taşımak için kızaklara koşulan köpekler aynı zamanda da insanlar için önemli bir eğlence konusu da oluşturuyorlardı. Kızak yarışları en sevilen bir atraksiyon haline gelmişti. Nome ile Candle şehirleri arasındaki 408 millik parkurda yapılan kızak yarışları bir anda çok popüler oldu.

Tam bu sıralarda, kuzey bölgelerde dolaşıp duran kürk tacirleri, Sibirya'da Cukçi’lerin yetiştirdikleri Husky’leri fark edip Alaskaya taşıdılar. Husky’ler ilk defa Alaska'ya geldiklerinde yıl 1909 idi. Husky’ler, diğer rakiplerine göre daha ufak tefek ve daha uysal idiler. Bu yüzden başlangıçta pek ilgi çekmediler.Ancak bir yarışçı bunlarla ilgilendi ve 70 kadar Husky’yi Sibirya'dan ithal etti ve 1910 yılında yapılan yarışa hazırladı. Yarışçı, yarış için üç takım eğitti ve bu takımlar, yarışta, birinci, ikinci ve dördüncü oldular. Bu olayı müteakip Sibirya Husky’si Alaska'da baş köşeyi işgal etti. Yarışlar dışında da çok faydalı oluyorlardı.

Husky’ler şöhretlerinin zirvesine, 1925 yılında ulaştılar. Bu tarihte Nome şehrinde korkunç bir difteri salgını baş göstermişti. Husky’ler 340 millik bir mesafeyi devamlı koşarak, ilaç ve serum taşıdılar ve Nomi’lilerin hayatını kurtardılar. Artık bütün dünya onları tanımıştı. Bu gün, onların anısına Central Park’ta bir abide bulunmaktadır. Sibirya Husky’leri, Kanada'ya ve ABD’ye aşağı yukarı bu tarihlerde getirilmeye başlandı. Amerikan Köpek Klüpleri, bu türü, resmen 1930 yılında tescil ettiler. Husky’lerin birçoğu, ikinci dünya savaşında, Amerikan ordusunda, arama – kurtarma timlerinde görev aldılar.

Nihayet, Husky’ler ev köpeği ve show köpeği olarak ta şöhrete ulaştılar. Halen, Sibirya Husky’leri Arktik türler arasında en popüler olanlardan biridir.

Karakter Özellikleri

Günlük yaşamda, halk arasında, değişik türdeki bütün kızak köpeklerinden Husky adı ile bahsedildiği görülür. Gerçek Husky, iş bu yazının konusunu teşkil eden Sibirya Husky’sidir. Onu diğer benzer köpeklerden ayıran unsur karakteridir.

Kürk tacirleri, onları, başka diyarlara götürmeden önce, Husky’ler, Çukçi’lerin tüm hayatında, onların elleri, ayakları, dostları, kısaca her şeyleri idiler. Kızak çekmenin yanı sıra, Ren geyiği sürülerini güderler, bekçilik yaparlar, çoluk çocuk aile fertlerini eğlendirirlerdi.

En büyük vasıfları, Sibirya'nın çok sert iklim şartları altında yılmadan, yorulmadan gayet mutlu bir şekilde çalışmaları idi.

Bugün tüm dünyaya yayılmış olan bu köpekler genelde çok uysaldırlar. Neşeli, maceraperest, atik-tetik, bağımsız, zeki, yaramaz, bazen dik başlı olabilen bir karaktere sahiptirler. Bu cins, koşmayı ve saatlerce yorulmadan dolaşmayı, hareketi sever. Genellikle evdeki diğer hayvanlarla çok iyi geçinir. Ancak yabancı köpek ve kedilerden pek hoşlanmaz. İnsanlarla çok iyi dostluk kurar, bazıları ulur, toprağı kazar ve öteberiyi kemirir.

Bakım

Her yönü ile hareketli bir köpektir, kilometrelerce koşar ve her gün egzersiz yapmak ister. Güvenli bir sahada, tasmasız olarak koşup oynamaya bırakılabilir. Soğuk havadan hoşlanır, soğuk ve serin iklimlerde açıkta yaşayabilir. Ev köpeği olarak beslendiğinde, ideal olanı, hayatının bir kısmını ev içinde, bir kısmını ise dışarıda geçirmesidir. Tüyleri, en az, haftada bir iki defa fırçalanmalıdır.

Sağlık

Önemli Hastalıklar : Yoktur.
Küçük Sağlık Sorunları

PRA- Progressive retinal atrophy – Gözde,retina tabakasının,aşamalı olarak zayıflaması.
Distichiasis – Gözde,kirpiklerin anormal bir şekilde teşekkülü sonucu gözü tahriş etmesi.
Katarakt
Corneal Opacities – Gözde, korneanın merkezi bölümlerinde beyaz lekeler belirmesi.
Nadir Görülen Sorunlar

CHD – Canine Hip Dysplasia – Kalça kemiğinin anormal gelişmesi sonucufemür başının pelvik yuvaya rahatça oturmaması.
Glaucoma – Göz küresi içindeki sıvı basıncının artması.
Önerilen Tıbbi Testler : Göz ve kalça.
Yaşam Süresi : 11 - 13 yıl.

Form ve Fonksiyon

Sibirya Husky’si güçlü, hızlı koşan, iklim şartlarına dayanıklı, hafif bir arabayı veya kızağı belirli bir süre çekebilecek kuvvete sahip bir köpektir.Tüyleri, orta uzunlukta ve çift katlıdır. İç tüyler, yumuşak, sık ve düzdür. Üst tüyler az çok yatıktır.

Gözleri badem şeklinde, genelde mavi veya kahverengidir. Kulakları dik, tüylü ve uçları hafifçe yuvarlaktır. Boynu dik ve hayvana mağrur bir görüntü verir. Sırtı meyilsiz ve düzdür. Kuyruğu, adeta tilki kuyruğu gibi bol tüylüdür. Ayakları oval, orta büyüklükte ve parmak araları tüylüdür. Rengi, siyahtan duru beyaza kadar çeşitlilik arz eder.

Sibirya Husky’si Sizin İçin Doğru Bir Seçim midir ?

Soğuk bölgelere alışık, soğuğu seven, güçlü ve çok hareketli bir köpektir. Çok dost ve arkadaş canlısıdır. İnsanlara sadakati büyüktür. Koşup oynamayı ve bazen yaramazlık etmeyi sever. Çocuklarla iyi arkadaşlıklar kurar, ancak küçük çocuklar ile yalnız başına dolaşmaya çıkması, aşırı hareketli olması dolayı sile mahzurludur.

Derleyen
Süreyya Somer

Kaynaklar

Encyclopedia of Dog Breeds - D. Caroline Coile, Ph.D.
The Ultimate Dog Book – David Taylor
Alıntı ile Cevapla
  #27 (permalink)  
Alt 15.02.07, 09:10
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart American Eskimo

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.





American Eskimo

Amerikan Eskimo kar beyazı ve Spitz görünüşlü, Samoyed ırkına benzeyen bir köpektir. Minyatür, küçük ve standart olmak üzere üç boy grubuna ayrılır. Bu boyları sayesinde evin veya bahçenin büyüklüğüne göre seçim yapılabilir. Kulaklar, çene ve burun birbiriyle gayet uyumludur. Kulaklar dik ve üçgen görünüşlüdür. Kuyruğu uzun tüylüdür ve öne doğru kıvırarak taşır. Vücudunun baş ve boyun ile birleşimi gayet uyumludur. Bacak ve ayaklarıyla kısa-kısa adımlarla yürürken çok hoş bir görünümü vardır. Tüyleri her zaman beyaz, fakat arada krem-şampanya rengi işaretler olabilir. Deri rengi pembe ve gridir. Göz çevresi, diş etleri, burun ve ayak tabanının siyah renkte olması tercih edilir. Boyun etrafındaki tüyler bilhassa erkeklerde aslan yelesi gibidir ve erkekler dişilere nazaran daha iridir. Tüylerin genel yapısı dalgalı ve kıvırcık değildir. İnce ve kalın olmak üzere iki katmanlı bir tüy yapısına sahiptir.



Karakteri

Çok sevecen, şefkatli ve müşfik bir ırktır. Çocuklarla birlikte oyuncu, cesur ve iyidir. Davranışlarında akıllı ve içtendir. Kolay eğitilir ve toplu yaşamaya karşı uyumludur. Bazen inatçı da olsa genel olarak çalışmaya isteklidir. Yabancılara karşı dikkatli olmakla beraber tanıştırıldıktan sonra kolay arkadaş olurlar. Fakat bununla beraber tanımadıkları kişileri sahipleri onay vermedikçe içeri almayabilirler. Sahipleri ile birlikte olmayı ve onlarla oynamayı severler. Yalnız kaldıkları zaman çabuk sıkılırlar. Daima ilgi ve sevgi isterler. Agresif davranışlı çocuklarla birarada kalındığında başlangıçta dikkatli olunmalıdır.

Yaşam Ortamı

Apartman yaşamı için uygun olan bir köpektir. Evin içinde çok aktif olurlar. Fakat küçükde olsa bir bahçe her zaman tercih sebebidir.

Egzersiz İhtiyacı

Etrafı kapalı bir bahçede serbest olarak veya tasma ile yürüyüş tarzında spor onun için yeterli olabilmektedir.

Bakımı

Sert tel fırça ile mümkünse hergün fıçalanmalıdır. Bilhassa tüy değiştirme dönemlerinde sabah-akşam fırçalama önerilir.

Kökeni

Tam olarak nereden köken aldığı bilinmese de Nordic ırklarından ve Spitz familyasındandır. White Keeshond, White German Spitz ve Samoyed ile akraba olduğu sanılmaktadır. İlk olarak Amerika'ya Alman göçmenlerin White Spitz'i getirdiği söylenmektedir. 1913 yılında Amerikan Eskimo olarak kayıtlara geçmiştir. Çevik, hırslı ve itaatkardır. Bugün için koruma, polis (narkotik), şov ve bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 3
Başka petlerle geçinme 4
Çocuklarla anlaşma 4
Yabancılara davranış 3
İtaat seviyesi 4
Eğitilebilirlik 5
Koruma özelliği 2
Egzersiz ihtiyacı 3
Oyunculuk 5


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Küçük
Yükseklik Erkekde Minyatür 23 - 30 cm, Küçük 30 - 38 cm, Standart 38 - 49 cm
Yükseklik Dişide Minyatür 23 - 30 cm, Küçük 30 - 38 cm, Standart 38 - 49 cm
Kilo Erkekde Çok Küçük 2,5 - 4,5 Kg, Küçük 4,5 - 9 Kg, Standart 8 - 10 Kg
Kilo Dişide Çok Küçük 2,5 - 4,5 Kg, Küçük 4,5 - 9 Kg, Standart 8 - 10 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Orta uzunlukta
Tüy Yapısı Çift katlı, Düz, İnce ve kalın tüylerin karışımı.
Fırçalanma İhtiyacı Her gün fırçalamak gerekir
Traş ve Banyo Traş ve banyo ihtiyacı çok azdır.
Tüy Dökümü Çok tüy döker
Taşıdığı Renkler Beyaz, Krem.


Irk Özellikleri
Kişilik Uysal, Sevecen, Şefkatli, Müşfik, Akıllı, Samimi, Toplu yaşama uyumlu, Bazen inatçı, Çalışmaya istekli, Yalnız kaldığında çabuk sıkılır, Daima ilgi ve sevgi ister.
Kötü Huyları Yalnız kaldığında çabuk sıkılır.
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi, Koruma, Polis.
Yaşadığı iklim Soğuk İklim
En uygun yaşam alanı Küçük Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Patellar Luxation (Patella Çıkığı), Deri problemleri, Bazen Göz yaşı kanalında problem.
Yaşam Süresi 12 - 14 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Sportif olmayan
Diğer İsimleri -
Bağlı Olduğu klüp AKC, UKC
Kökeni Amerika
Alıntı ile Cevapla
  #28 (permalink)  
Alt 15.02.07, 09:12
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Australian Shepherd Dog

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.





Australian Shepherd Dog


Avustralya Heeler, Hall's Heeler, Queensland Heeler ve Blue Heeler isimleriyle de bilinen Avustralya Çoban köpeği sağlam bünyeli, kaslı, güçlü, çalışkan ve çok çeviktir. Vücudu yüksekliğinden biraz daha uzundur ve hafif kıvrık kuyruğu bileklerine ulaşır. Önden bakıldığında ön bacakları fevkalade düzgün durur. Kafası geniştir ve oldukça sivri uçlu geniş kulakları arasında hafifçe yuvarlaklaşır. Oval gözleri koyu kahverengidir. Dişleri makas gibi birbirine geçmelidir. Hava koşullarına dayanıklı çift katlı kürkü, kısa, yoğun alt tüy tabakas ve kısa, düz üst tüy tabakasından oluşur. Kızıl benekli olanlarda benekler tüm vücuda eşit dağılmışdır ancak kafasında daha koyu renkli lekeler olabilir.

Karakteri

Çalışkan ve sürü güden bu ırk, arka bahçede yalnız başına oturmayı sevmez. En akıllı ırklardan olan Avustralya Çoban köpeği çok çabuk sıkılabilir, bu da ciddi davranış bozukluklarına yol açar. Bu köpekler hareketli olayların bir parçası olmalıdır. Sadıktırlar, koruyucu ve dikkatlidirler. Mükemmel bir koruma köpeğidir. Cesur ve güvenilirdir. İtaatkarlıkta ve sürü gütmede çok başarılıdır. Küçüklükten yapılan sıkı eğitim ve gördüğü günlük ilgi sonucunda mutlu ve iyi bir köpek olur. Genellikle tek bnir kişiyi sahip olarak kabul eder. Bazen tanımadıkları insanlardan ve köpeklerden kuşkulanabilirler ve çok agresif olabilirler çünkü hakimiyet kurmayı severler. Küçüklüğünden beri tanıdığı aile bireylerinin çocukları haricindeki diğer çocuklarla iyi anlaşmazlar. Avustralya Çoban Köpekleri çok kolaylıkla eğitilebilir. Bu köpekler havlamaz. Yavruları beyaz doğar ama yetişkin halinin rengini patilerinin altında görebilirsiniz.

Yaşam Ortamı

Apartman hayatı için tavsiye edilmez veya en azından büyük bir bahçe gereklidir.

Egzersiz İhtiyacı

Bu hayvanların inanılmaz dayanıklılığı ve kuvveti vardır ve onlara yaptıracağınız her türlü aktiviteden hoşlanırlar. Egzersiz onlar için fevkalade önemlidir, yeterince egzersiz yapmadıkları zaman canları sıkılır ve tahrip edici olabilirler.

Bakımı

Sert, kısa kıllı, hava koşullarına dayanıklı kürkü az bakım ister ve taraması çok kolaydır. Sıkı kıllı bir fırçayla taranmalıdır.

Kökeni

19. yüzyılda öncü yerleşimciler büyük hayvan çiftliklerinde sığırları gütmek için Avustralya Çoban Köpeklerini geliştirdiler. Göçmenlerin Avrupa'dan beraberinde getirdikleri ve o zamanki adları Blue Hellers olan köpekler, uzun mesafelere ve yeni kıtanın iklimine alışamadılar. Böylece çiftçiler yeni üreme deneylerine başladılar. Avustralya Çoban Köpeği, İskoçya'dan gelen blue merle Collie ile vahşi Avustralya Dingolarının bir karışımından elde edilmiştir. Avustralya Kelpie, Dalmaçyalı ve Bull Terrier de bu karışıma eklenmiştir. Bu karışımın sonucu ortaya eşine çok az rastlanan, sürüyü sessizce ama gücüyle güden, sığırları zor, kuru ve sıcak iklim koşullarında uzun mesafeler boyunca gütmeye istekli, mükemmel bir çoban köpeği çıkmıştır. Koruma ve gütme içgüdüleri çok kuvvetlidir. Avustralya Çoban Köpeği AKC tarafından 1980'de tanınmıştır.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 3
Başka petlerle geçinme 3
Çocuklarla anlaşma 3
Yabancılara davranış 1
İtaat seviyesi 4
Eğitilebilirlik 5
Koruma özelliği 5
Egzersiz ihtiyacı 4
Oyunculuk 5


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Orta
Yükseklik Erkekde 43 - 51 cm
Yükseklik Dişide 43 - 48 cm
Kilo Erkekde 15 - 16 Kg
Kilo Dişide 14 - 16 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Orta uzunlukta
Tüy Yapısı Çift katlı, Kısa, Yoğun alt tabaka, Kısa, Düz üst tabaka.
Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Kızıl, Ciğer rengi, Mavi tonlarıyla karışık Beyaz, Krem.


Irk Özellikleri
Kişilik Uysal, Zeki, Cesur, Enerjik, Yalnız kalmayı sevmez, Sadık, Yabancılara ve diğer köpeklere hakimiyet kurmayı sever.
Kötü Huyları Çok çabuk sıkılabilir, bu da ciddi davranış bozukluklarına yol açar.
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi, Koruma
Yaşadığı iklim Her İklimde yaşayabilir
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Kalça çıkığı, Sağırlık, Katarakt, Koroner Kalp hastalığı (CHD)
Yaşam Süresi 12 - 15 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Çoban
Diğer İsimleri Aussies
Bağlı Olduğu klüp AKC, Australia National Kennel Club (ANKC), KC (GB)
Kökeni Avustralya
Alıntı ile Cevapla
  #29 (permalink)  
Alt 15.02.07, 09:15
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Belgian Groenendael

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Belgian Groenendael


Belgian Groenendael, Fransa ve Belçika'da Chien de Berger Belge olarak tanınan dört Belçika çoban köpeği ırkından en popüleridir. Irkın tarifinde çoğu kez kare tanımlaması yapılır. Uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşit olan Belgian Groenendael kaslı, yapılı, kıvrak, çevik ve soylu bir görünüme sahiptir. Güçlü ve kaslı yapısına karşın ağır bir köpek görüntüsü yoktur. Ön bacakları düz ve birbirine paraleldir. Ön bacaklardaki rudimenter 1. parmak isteğe göre uzaklaştırılabilir, fakat arka bacaklardakilerin uzaklaştırılması bir zorunluluktur. Kürkü çok gür, orta uzunlukta siyah renktedir. Kalın bir alt tabakası vardır. Tüyler boyun çevresinde, karında, bacaklarda ve kuyrukta daha uzundur. Kulakları dik, burun hafifçe daralan bir yapıdadır. Küçük badem şeklinde koyu renkte gözleri, meraklı ve tetikte duran bir ifadesi vardır. Burun ucu siyah renktedir.

Karakteri

Belgian Groenendael çok zeki ve itaatkar bir ırktır. Güçlü koruyucu ve bekçi içgüdülerine sahip, ciddi ve dikkatli bir köpektir. Bazıları çok utangaç ve hassas olabilir. Bu ırk erken yaşta sosyalleştirilmeli ve profesyonel bir eğitim aldırılmalıdır. Eğitim sırasında sert ve sabırsız olunduğu takdirde uyum problemleri yaşanabilir. Koruyucu içgüdüleri doğuştan güçlü olduğu için yavruyken yabancılara alıştırılmaları, sosyalleştirilmeleri son derece önemlidir. Hem iş, hem de showlarda itaat konusunda sahibini memnun eden uysal bir köpektir. Çok iyi polis köpeği ve koruma köpeği olur. Aslında koruma ve bekçilik bu ırkın uzmanlık alanı sayılır, ancak ev peti olarak da koruyucu, itaatkar, sadık ve sevecen karakteri ile iyi bir seçim olabilir. Çocuklarla erken dönemde bir araya getirilirse iyi anlaşır. Yeterli seviyede dikkat, özen ve emek verildiğinde karşılığını mükemmel şekilde gösterir. Belgian Groenendael diğer köpeklere, köpek dışındaki küçük petlere ve yabancılara karşı agresyon gösterebilir. Çoban köpeklerinde görülen tipik davranışlar, örneğin koşma, daireler çizme, insanların topuklarını ısırma gibi davranışlar gözlenebilir. Ev peti olarak alınacaksa davranışları dikkatle gözlenmeli, fazla çekingen, ürkek veya agresif köpekler tercih edilmemelidir. İş köpeği olarak yetiştirilen bir soydan gelenlerin eğitim ve idaresi daha zor olabilir.

Yaşam Ortamı

Belgian Groenendael yeterli egzersiz yaptırıldığı sürece apartman dairesinde yaşayabilir. Ev içinde orta derecede aktif olan ırk, orta büyüklükte korumalı bahçesi olan bir evde daha mutlu olur. Ev dışında bakılabilir fakat sahibiyle olmayı tercih edecektir.

Egzersiz İhtiyacı

Belgian Groenendael aktif dış yaşama alışkın bir iş köpeğidir. Bu nedenle egzersiz gereksinimi yüksektir. Mümkün olduğunca güvenli bölgelerde tasmasız koşu yapmasına izin verilmelidir.

Bakımı

Belgian Groenendael orta uzunlukta, düz ve oldukça düz bir dış katmandan ve yoğun bir iç tabakadan oluşan güzel bir kürke sahiptir. Tüylerin her gün fırçalanması ve taranması gerekir. Tüy dökme devresinde ise ekstra bakım gerektirmektedir. Oluşan kıtıkların kesilmesi, parmak aralarında ve kulaklardaki tüylerin de kısaltılması gerekir. Yılda iki kez şiddetli tüy döker. Yıl boyunca da hafif şekilde tüy dökülmesi devam eder.

Kökeni

Belçika orijinli bir ırktır. Çoban köpeği olarak yetiştirilmiş dört Belçika köpek ırkından biridir. İsmini bir Belçika şehri olan Groenendael'den alır. Diğer varyasyonlarla ayrımı kürk yapısı ve rengine göre yapılır. American Kennel Club (AKC) 1959'da bu dört ırktan üçünü resmi olarak kabul etmiş (Malinese, Tervueren ve Groenendael), British Kennel Club ve United Kennel Club (UKC) ise hepsini tek bir ırk olarak kayıtlara geçirmiştir. Groenendael Belçikalı bir yetiştirici olan Nicholas Rose tarafından bir çift siyah çoban köpeğinden yetiştirilmiş ve bu iki köpeğin progenileri ırkın oluşturulmasında stok olarak kullanılmıştır. Çok zeki ve koruyucu içgüdüleri güçlü olan Belgian Groenendael çoban köpeği, polis köpeği, asker köpeği, narkotikte arama ve kurtarma köpeği, aile köpeği ve bekçi köpeği olarak hemen hemen her görevde ve heryerde kullanılmıştır. Günümüzde ise Groenendael daha çok ev peti olarak kullanılmaktadır.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 3
Başka petlerle geçinme 2
Çocuklarla anlaşma 4
Yabancılara davranış 1
İtaat seviyesi 5
Eğitilebilirlik 5
Koruma özelliği 5
Egzersiz ihtiyacı 5
Oyunculuk 3


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Büyük
Yükseklik Erkekde 61 - 66 cm
Yükseklik Dişide 56 - 61 cm
Kilo Erkekde 29 - 34 Kg
Kilo Dişide 27 - 32 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Orta uzunlukta
Tüy Yapısı Çift katlı, Oldukça düz bir dış katman, Yoğun iç tabaka, Gür, Yünlü yapıda.
Fırçalanma İhtiyacı Her gün fırçalamak gerekir
Traş ve Banyo Tüy dökme devresinde ekstra bakım gerekmektedir. Oluşan kıtıkların kesilmesi, Parmak aralarında ve kulaklardaki tüylerin de kısaltılması gerekir.
Tüy Dökümü Çok tüy döker
Taşıdığı Renkler Siyah


Irk Özellikleri
Kişilik Uysal, Sadık, İtaatkar, Zeki, Ciddi, Dikkatli, Bazıları utangaç ve hassas olabilir.
Kötü Huyları Çoban köpeklerinde görülen koşma, Daireler çizme, İnsanların topuklarını ısırma gibi davranışlar gözlenebilir.
Yetenekli Olduğu Görevler Arama, Asker, Bekçi, Çoban, Kurtarma, Polis.
Yaşadığı iklim Ilıman İklim
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Epilepsi, Göz problemleri, Kalça displazisi, Bilek displazisi, Allerji, Obesite.
Yaşam Süresi 12 - 14 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Çoban
Diğer İsimleri Groenendael, Chien de Berger Belge.
Bağlı Olduğu klüp AKC, ANKC, CKC, FCI (Group 1), KC (GB), UKC
Kökeni Belçika
Alıntı ile Cevapla
  #30 (permalink)  
Alt 15.02.07, 09:20
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Chow Chow

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Chow Chow


Chow chow'un en belirgin iki özelliği siyah dili ve ona sopa üzerinde yürüyormuş görüntüsü veren neredeyse düz arka bacaklarıdır. Sık kürkü kızıl, ten rengi, krem, siyah, mavimsi gri veya (nadiren) beyazdır. Asla parça renkli olmaz. Kulak yuvarlak ve küçüktür ve ona aslanvari bir görüntü veren kafasının çevresinde belirgin bir yelesi vardır. Kafası geniş, yüz kısmı ise düzdür. Burun kısmı gözlere yakın yerinde geniş, burna doğru ise daralır, ancak asla sivrileşmez. Göğüs geniş ve derindir. Sırtı kısa ve düzdür. Kuyruk sık tüylerle kaplıdır ve sırtta kıvrık taşınır.


Karakteri

Chow Chow genellikle uslu olmasına rağmen aksi ve koruyucuda olabilen bir köpektir. Dediğim dedik, ciddi ve oldukça bağımsızdır. İnatçılık derecesinde kararlı olabilirler. Genellikle tek kişiye bağlanır. Aile üyelerine mesafeli davransa da onlara çok sadıktır. Yabancılarca zorlanırsa saldırganlaşabilir. Bu dominant ırk yine dominant bir sahibe gereksinim duyar. Bu ırkın sahibi doğal olarak tutarlı ve sakin biri olmalıdır. Bu tür biriyle Chow Chow gerçek karakterini bulur. Onlardan fazla itaat beklenmemelidir. Doğuştan inatçı ve kendilerine has mantıkları ile doğarlar. Chow Chow öğrenir ancak komutların bir amacı olduğunu bilmelidir. Her zaman tutarlı olunmalıdır. Bazı uzmanlar kısa tüylü tipinin uzun tüylüsünden daha aktif ve daha kolay öğrendiğini iddia etmektedir. Bu ırk biraz ele avuca sığmaz olsa da genelde sakin, sabırlı ve kibardır. Bazıları tasma ve kayışı kabul etmek istemez. Çoğu Chow Chow diğer köpekleri domine etmeye çalışır. Buna rağmen çocuklarla araları iyidir. Yavruyken kedilerle tanıştırılırsa erişkin olduğunda da sorun pek çıkmaz. Yavruyken (2-4) gelecekte aşırı koruyucu olmaması için çok iyi sosyalleştirilmelidir. En baştan tutarlı bir eğitime gereksinimleri vardır. Kişilikleri genellikle yetiştirilmeleri ile alakalıdır, Çin'de Chow Chow eşya koruma ve araba çekmede kullanıldı. Eti ve kürkü için beslendi. Bu üzücü geçmiş ve bir iş köpeği olarak tek bir sahibe ait olamaması bu güzel köpeği içine kapalı bir hale getirmiştir ve bu nedenle çoğunlukla içe dönük ve vurdum duymaz bir havası vardır. Dikkatle sosyalleştirilmiş bir Chow Chow mükemmel bir aile köpeği olabilir.

Yaşam Ortamı

Chow Chow yeterli egzersiz imkanı sağlanırsa apartmanda yaşayabilir. Küçük bir bahçe de yeterli olabilir. Sıcağa karşı duyarlıdır. Gerektiğinde dışarda da yaşayabilir.

Egzersiz İhtiyacı

Chow Chow tembelleşebilir. Bu nedenle düzenli egzersize gereksinimi vardır.

Bakımı

Uzun tüylerinin düzenli bakımı, dik duran tüylerin bu görünümünü koruması açısından önemlidir. Bu ırk mevsimsel olarak yoğun tüy döker ve alt kürkü bu dönemde özellikle dikkatli bakım gerektirir. Gerektiğinde kuru şampuanlama yapılabilir.

Kökeni

Chow Chow'un yapısı bir kaç milyon yıl öncesine dayanan fosilleşmiş köpek kalıntılarına benzemektedir. Chow Chow; avcı, araba çekicisi ve tekne bekçisi görevlerini üstlendiği Çin'de binlerce yıldır bilinmektedir. Tarih içinde Chow Chow kurt, keklik ve vizon avının yanı sıra kızak çekiminde de kullanıldı. Kürkü ceket yapımında kullanıldı. Bu köpeklerin eti Çin'de aranan bir yiyecek türüdür ve günümüzde hala Çin'de yenmektedir. Bu güzel köpek, 1800'lerin sonlarında ilk kez İngiltere'ye getirildi. İsmi muhtemelen, Uzak Doğu'dan getirilen her türlü eşya için kullanılan ve İngilizce konuşma diline ait bir deyim olan "chow-chow" 'dan gelmektedir. Chow Chow Amerika'da oldukça popüler bir eşlik köpeğidir. Bekçi ve koruma köpekliği chow chow'un temel kullanım alanıdır.


Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme 2
Başka petlerle geçinme 3
Çocuklarla anlaşma 4
Yabancılara davranış 1
İtaat seviyesi 3
Eğitilebilirlik 2
Koruma özelliği 4
Egzersiz ihtiyacı 4
Oyunculuk 2


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Büyük
Yükseklik Erkekde 46 - 56 cm
Yükseklik Dişide 46 - 56 cm
Kilo Erkekde 20 - 32 Kg
Kilo Dişide 20 - 32 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Orta uzunlukta
Tüy Yapısı Çift tabakalı, Düz, Kaba yapılı, Yünlü , Yumuşak.
Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir.
Tüy Dökümü Çok tüy döker
Taşıdığı Renkler Kızıl, Ten rengi, Krem, Siyah, Mavimsi Gri, Nadiren Beyaz.


Irk Özellikleri
Kişilik Dominant, İnatçı, Gerektiğinde saldırgan, Bağımsızlığına düşkün.
Kötü Huyları İnatçılık, Başına buyrukluk.
Yetenekli Olduğu Görevler Bekçi, Koruma
Yaşadığı iklim Soğuk İklim
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Kalça displazisi, Entropium.
Yaşam Süresi 15 Yıl


Diğerleri
Irk grubu Sportif olmayan
Diğer İsimleri -
Bağlı Olduğu klüp AKC, ANKC, CKC, FCI (Group 5), KC (GB), UKC
Kökeni Çin
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
köpekler kaç kilodur köpek kaç kilodur bullmastiff dövüşleri köpek kaç kilo köpekler genellikle kaç kilodur bir köpek kaç kilodur köpekler ortalama kaç kilodur yavru köpekler kaç kilo doğar köpeklerin kaç kilo





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006