KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Tartışma


Tartışma - Bir çok konu hakkında burada tartışabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 11.10.08, 09:18
Attilla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Genç Baykuş
 
Kaydolma: 28.07.08
Erkek
Mesajlar: 214
Teşekkürler: 74
Üyeye 7 kez teşekkür edildi
Standart Türkiye böyle bir kriz görmedi

Size böyle bir yazı yazmak hiç kuşku yok ki benimde hoşumuza gitmiyor. Felaket tellalı da değilim. ''Adam sende, boşver, bize bir şey olmaz'' da diyemiyorum.
Dünyayı sarsan ekonomik kriz artık ülkemizde kendini hissettirmeye başladı. Dünyayı sarsarak gelen ekonomik krizden ülkemiz de nasibini alacaktır. Az hasarla kurtuluruz söylemleri ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. Üstelik hazırlıksız yakalandık.
Global krizi uzun uzadıya açıklamak benim işim değildir.
Benim altını çizmek istediğim krizin bize nasıl yansıyacağını ve bu krizden kendimizi nasıl koruyacağımızı dilim döndüğünce anlatmaktır.
Bu kriz daha önce yaşadığımız örneğin 1994, 2001 krizlerine benzemiyor. Bu farklı bir kriz. Biz daha önce böyle bir kriz görmedik, yaşamadık.
Bu kriz özellikle borçlanarak yatırım yapanları, önceki gelirlerine göre geleceğine yön verenleri derinden sarsacak, çıldırma noktasına getirecektir.
İthalat, ihracat, sanayi ve tarımsal ürünlerin alım, satım ve üretimleri alıcı bulamadığı için bir çok orta ve küçük ölçekli iş yeri kapanacak ve işsizlik artacaktır. Doğal olarak insanlar zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşeceklerdir. Banka kredileri, çek, senet gibi borçlar ödenemeyecek, itibarlar sarsılacak, ipotekli mallar satılacak, borçlu ve kefiller birbirine düşeceklerdir.
Satılmayan hizmet ve mal paraya dönüşmeyeceği için üretim de bir süreliğine çare olmaktan çıkacaktır. Para önem kazanacak, parası olan güçlü, olmayan ise sefilleri oynayacaktır.
Dünyada likidite sıkıntısı vardır. Türkiye'ye kar amaçlı giren yabancı sermaye önlenemez şekilde geri çıkacak ve bunun sonucu olarak döviz fiyatları yükselecektir. Merkez Bankası müdahaleleri birkaç günü kurtarsa bile bir süre sonra artık O'da müdahale edemez duruma düşecektir.
Türkiye dış borçlarını ödemede zorluk çekecek ve yeni krediler alamayacaktır. Devlet çarkı dönmeyeceği için de yeni vergiler ve yeni zamlar kaçınılmaz olacaktır.
Her şeyin bol ama, alanın olmadığı bir piyasa, düşük fiyatlar zengini daha zengin yaparken, halkımızın büyük bir çoğunluğu fakirlik ve yoksulluğa sürüklenecektir.
Sosyal dengeler bozulacak, ahlaki değerler azalacak, aile içi huzursuzluklar artacak belki de bunalımlar ve intiharlar görülecektir.
Peki, ne yapmalı?
Bugüne kadar olanlar oldu. Bunu değiştiremeyeceğiz.
Bugünden sonra ise;
1. Bugünkü gelirinize güvenmeyin.
2. Dereyi görmeden paçaları sıvamayın.
3. Tasarruf yapın.
4. Zorunlu ihtiyaçlar dışındaki her şeyi erteleyin.
5. Mevcut iş yeri veya yeni bir iş yerine yatırım yapmayın.
6. Mümkünse borçlarınızı ertelemeyin.
7. Sakın borçlanmayın,
8. Mevcut paranızı harcamayın.
9. Kenarda para bulundurun,
10. Bize bir şey olmaz diyenlere sakın inanmayın.
bu bir alıntıdır.
emeğe saygı
ATTİLLA
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 12.10.08, 10:38
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türkiye böyle bir kriz görmedi

bir çok iddia var, mesela abd'nin diğer ülkelerin büyümelerini engellemek için böyle bir kriz yaratması gibi. En çok ilgilenen nedense Çin ve Japonya. Kendi de zarar görüyor ama o kadar değil, Çin ne yapacağını bilemiyor. O kadar ihracat yaparken ABD'nin kriz yaratması ve bunun dünyayı etkilemesinden dolayı Çin'in ihracatı yerle bir oldu ?
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 01.11.08, 23:43
caretta3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 01.11.08
Kadın
Mesajlar: 5
Teşekkürler: 0
Üyeye 3 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türkiye böyle bir kriz görmedi

Batı Dünyası Ekonomik Krizden Kurtulmak İçin Dua Ediyor
İnsanların hayatları boyunca karşılarına çıkan maddi manevi her konuda tek yardımcıları Yüce Rabbimiz'dir. İnsanlara yardım ulaştırabilecek yegane güç Allah’tır. Kuran'da bu gerçek, “Şayet Allah sana bir zarar dokunduracak olursa, O'ndan başka bunu giderecek yoktur. Sana bir iyilik dokunduracak olursa da O, herşeye güç yetirendir.” (Enam Suresi, 17) ayetiyle bildirilmiştir. İnsan bir zorluk ya da sıkıntıyla karşılaştığında, sonsuz güç sahibi olan, tüm kainata ve tüm varlıklara hakim olan Yüce Allah'a sığınmanın ve dua ile O’ndan yardım dilemenin nimetini yaşar. Ancak önemli olan Allah insanın üzerindeki zorluk ve sıkıntıyı açıp giderdikten sonra da kişinin Allah'a olan muhtaçlığını, Rabbimiz'in üzerimizdeki lütfunu, rahmetini görüp takdir edebilmesidir. Allah bolluk, bereket, huzur, refah ve rahatlık verdiğinde de Allah'a karşı aynı boyuneğicilik, şükredicilik ve samimi dua talebi içerisinde olabilmesidir.

Günümüzde ortaya çıkan ekonomik kriz, insanın bu aczini ve Rabbimiz'e ne kadar muhtaç olduğunu bir kez daha düşünüp takdir edebilmesi açısından önemli bir vesile olmuştur. İngiltere Kilisesi’nin bu konuda bir dua hazırlayıp tüm insanları bu ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için Allah'a dua etmeye teşvik etmesi son derece güzel bir gelişmedir. İnsanlar, yaşadıkları bu sıkıntıdan ancak Allah'ın yardımıyla kurtulabileceklerini takdir edip duaya sığınmışlardır.

Konuyla ilgili basında yer alan haberlerin detayları şöyledir:
“ABD'de patlak verip daha sonra Avrupa'ya da sıçrayan ekonomik krize karşı İngiltere Kilisesi dua hazırladı. Ulusal Dua Düzenleme Meclisi üyesi rahip Peter Moger'in yazdığı, 'Bugünlerdeki Ekonomik Durum İçin Dua' başlıklı dua, kilisenin web sitesinde yayınlandı. Kilise ayrıca ev bütçesini denkleştirmeye çalışanlar, borçları için endişelenenler, borç içinde yaşayanlar, akıllıca maddi idare için dua gibi bir dizi yeni dua ile maddi zorluk içinde manevi teselli arayanlar için duaya web sitesinde yer verdi.

EKONOMİK KRİZE KARŞI DUA
'Bugünlerdeki Ekonomik Durum İçin Dua' nın sözleri şöyle: "Tanrım, tüm dünyada sulh ve sükunetin bozulduğu günlerde yaşıyoruz... Fiyatlar yükselirken, borçlar artarken, bankalar batarken, işler kaybedilirken huzuru bize hediye et... Sevgi gösteren Tanrım, korkularımızda bizi yalnız bırakma, dualarımızı duy, Karanlıkta ışık ve ayağımızın altından kaymakta olan kumun içinde bize manevi güç ver... Gerçek sevincin bulunacağı yerde kalplerimizi onar... Amin..."
Duayı onayladığı belirtilen Kanterbury Kilisesi Başpiskoposu Dr. Rowan Williams da konu hakkında, "Uluslararası mali bir girdap içinde olduğumuz bu günlerde kilisenin dua önermesi önemlidir" açıklamasını yaptı. Kraliçe II'inci Elizabeth'in başında olduğu ülkenin en yüksek diyanet makamı olan İngiltere Kilisesi'nin lideri Dr. Rowan Williams, ruhani bir lider olmasının yanı sıra ülkesindeki siyasi ve sosyal konulara olan ilgisiyle biliniyor. Kanterbury Kilisesi Başpiskoposu Dr. Rowan Williams, aynı zamanda dünyadaki tüm Anglikan inancında olanlarında lideri sayılıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre İngiltere'de yetişkinlerin üçte ikisi dua ediyor.”

Bu mesaj; caretta3 tarafından '02.11.08 - 00:05' tarihinde değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 11.11.08, 11:39
Attilla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Genç Baykuş
 
Kaydolma: 28.07.08
Erkek
Mesajlar: 214
Teşekkürler: 74
Üyeye 7 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türkiye böyle bir kriz görmedi

hayırlısı diyelim ne diyelim.........
Alıntı ile Cevapla
  #5 (permalink)  
Alt 03.07.09, 04:59
cyaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 30.04.09
Erkek
Mesajlar: 60
Teşekkürler: 45
Üyeye 4 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türkiye böyle bir kriz görmedi

akp sağolsun(!)
sayelerinde bu hale geldik.. yok teğetti yok hamdolsundu derken işsiz sayımız yaklaşık 4 milyonu buldu (kaynak:TUİK)

ZipMaker demiş ki:
- bir çok iddia var, mesela abd'nin diğer ülkelerin büyümelerini engellemek için böyle bir kriz yaratması gibi. En çok ilgilenen nedense Çin ve Japonya. Kendi de zarar görüyor ama o kadar değil, Çin ne yapacağını bilemiyor. O kadar ihracat yaparken ABD'nin kriz yaratması ve bunun dünyayı etkilemesinden dolayı Çin'in ihracatı yerle bir oldu ?
ama amerika da krizden oldukça fazla etkilendi.. bir çok büyük banka , şirket battı

Bu mesaj; cyaa tarafından '03.07.09 - 05:07' tarihinde değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla
  #6 (permalink)  
Alt 04.07.09, 01:58
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türkiye böyle bir kriz görmedi

cyaa demiş ki:
- akp sağolsun(!)
sayelerinde bu hale geldik.. yok teğetti yok hamdolsundu derken işsiz sayımız yaklaşık 4 milyonu buldu (kaynak:TUİK)


ama amerika da krizden oldukça fazla etkilendi.. bir çok büyük banka , şirket battı
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Gerçekten ilginç ve bir o kadar şüphe uyandırıcı şeyler yer alıyor.

"Ticaret Bakanlığı 25.06.2009 tarihinde yayınladığı raporda Amerikan ekonomisinin yüzde 5 buçuk oranında küçüldüğünü açıkladı. Ekonomideki küçülmenin yüzde 6’yı bulması bekleniyordu." (kaynak:
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
)

"Türkiye, ilk çeyrekte yaşadığı yüzde 13.8’lik küçülme oranıyla 30 üyeli OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) yanısıra G-20 ülkeleri arasında lider oldu. OECD üyeleri arasında Türkiye’den sonra ekonomisi aynı ödnemde en fazla daralan ülkeler sırasıyla Japonya, Meksika ve Finlandiya oldu. Avrupa Birliği ve dünyanın en büyük 19 ekonomisinden oluşan G-20 grubunda ise Türkiye’yi yüzde 9.5 ile Rusya, yüzde 8.8 ile Japonya ve yüzde 8.2 ile Meksika izliyor." (kaynak:
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
)

"Büyüyenler var
Küresel krize rağmen ilk çeyrekte önemli oranda büyüme gösteren ülkeler de var. Bunların başında yüzde 6.1’lik oranla Çin geliyor. Çin’i Hindistan ve Endonezya izliyor." (kaynak:
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
)

Bir yerde Çin'in büyümesinin sebebi, maliyeti düşük üretim, firmaların kriz ortamında Çin'e üretmeye devam etmesi ve bunu da arttırmak zorunda kalması. Çin konusunda yanılmışım demek ki

Şimdi, "ABD'deki oran az olabilir, ama nüfusu ve ekonomisi büyüki o yüzden değerler eşit olabilir." diyebilirsiniz. Rusya ve Japonya neden geriledi o halde? Herhalde ABD'deki mükemmel(!) ekonomistler sayesinde değildir. Neyse savaşın, her türlü kötülüğün ülkesi ABD'ye çok yüklenmeyelim.

Bu konuda hükümetin bilgisizliği, genelde bakanların bu işe yatkınlığından dolayı değil de Erdoğan'a yakın olmasından dolayı seçilmesi, ülkemizde bir partinin tek başına hükümet olması gibi bir çok etken var. Ancak şunu da hatırlatmakta fayda var, Türkiye 3 Kasım 2002'de hangi noktada yer alıyorsa, şu anda aynı o noktanın da altındadır. Bu trafikteki beklemenin sonunda, trafik cezasını ne yazık ki ülkemizin gençliği ödeyecektir. Hükümetin geleceği önemsemediği "44 Yıl Yasası" ile kesinleşmiştir.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
satılmayan mal için dua





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006