KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 26.11.06, 22:08
moonlight - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Genç Baykuş
 
Kaydolma: 26.11.06
Mesajlar: 215
Teşekkürler: 0
Üyeye 5 kez teşekkür edildi
Standart Türk profesörünün büyük başarısı

Prof.Dr. Ahmet Faik Öner'in, kuş gribi vakalarıyla ilgili hazırladığı makale, New England Journal Of Medicine (NEJM)’de yayınlanacak

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Faik Öner'in Türkiye'deki kuş gribi vakalarıyla ilgili hazırladığı makale, dünyanın en önemli tıp dergilerinden New England Journal Of Medicine (NEJM)’de yayınlanacak.

Prof.Dr. Faik Öner, çalışmasının tıp dünyasına kuş gribi konusunda ışık tutacağını; bu güne kadar hastalık teşhisinde kullanılan eliza ve hızlı antijen testlerinin yeterli olmadığını, DNA testinin gerekli olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Van ve Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçelerinde 2006 yılının ilk günlerinde baş gösteren kuş gribi vakalarına müdahale eden ve kuş gribi tanısı koymada erken davranarak bir çok kişinin hayatını kurtarmayı başaran YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, bu konudaki çalışması uluslarası yayında yeralacak.

Prof.Dr. Öner’in kuş gribi ile ilgili hazırladığı bilimsel rapor dünyaca ünlü tıp dergisi NEJM tarafından kabul edildi. Amerika’da haftalık yayımlanan tıp dergisine, Türkiye’den Prof.Dr. Faik Öner ile birlikte Amerikan Central Of Disease Control (CDC) grip kontrol merkezi başkanı Prof.Dr. Timothy M. Uyeki'nin Endonezya'daki kuş gribi vakalarıyla ilgili çalışması da yeralacak. Prof.Dr. Öner, Kuş gribinin Orta Asya’dan sonra ilk kez coğrafi olarak uzak bir bölge olan Türkiye’de görülmesinin bilim adamlarının dikkatini çektiğini belirterek, bunun sonuçlarının çok merak edildiğini söyledi. Bu bölgede hayvanlarda tespit edilmeden insanlarda ortaya çıkmasının dikkat çekici olduğunu belirten Prof.Dr. Öner şöyle konuştu:

“Kuş gribi vakalarını tedavi ettikten sonra geniş kapsamlı bir rapor hazırladık. Bu rapor bilim dünyasına büyük bir katkı sağlayacaktır. Daha önceki kuş gribi bilgilerinde kuş gribinin mutasyona uğradığı ve insana geçebileceği belirtilmişti. Ancak bizim yaptığımız araştırmalarda insandan insana geçmediği, sadece hastalıklı hayvanlarla temasta bulunanların hastalandığı yönündeydi. Bu konuda bilim dünyasına ilk kez ciddi bir vurgu yaptık. Ancak en önemli olan kısmı ise, Kuş gribinin tanısında kullanılan testlerin güvenilirliğinin ortayı çıkarılması oldu.

Daha önce bilim dünyasında kuş gribi tanısı yapılırken, eliza ve hızlı antijen testler uygulanır, burada negatif çıkan hastaların kuş gribi olmadığı belirtiliyordu. Ancak bizim araştırmalarımız sonrası eliza ve hızlı antijen testlerinde negatif çıkan hastaların DNA testi yapıldıktan sonra kuş gribi olduğu ortaya çıktı. Yani geçmişte DNA testi yapılmadığı için kuş gribi değil diye bırakılan insanların kuş gribi oldukları anlaşıldı. Biz bu raporumuzla bilim dünyasına kuş gribi konusunda önemli bilgiler aktarmış olduk. Ayrıca sadece burundan alınan numunelerin de yeterli olmayacağını, tanıda boğazdan alınacak numunelerin de çok önemli olduğuna dikkat çektik.”

Makalesinin NEJM dergisi tarafından kabul edilmesinin ardından Amerika’nın önemli gazetelerinden New York Times’a de konu olacağı belirtildi. Prof. Dr. Öner, gazeteden kendisi ile röportaj yapıldığını söyledi.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 26.11.06, 22:11
sLeePyHeaD.! - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Efendi Baykuş
 
Kaydolma: 29.08.06
Erkek
Mesajlar: 1.210
Teşekkürler: 3
Üyeye 27 kez teşekkür edildi
Standart

paylaşım için tşkr
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006