KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 02.05.08, 20:21
karabey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kovuldu!
 
Kaydolma: 28.08.07
- 34
Mesajlar: 1.177
Teşekkürler: 0
Üyeye 82 kez teşekkür edildi
Çiçek Çalık Halkbank'a da talip oldu

Çalık Halkbank'a da talip oldu
Çalık Grubu’nun 375 milyon dolar kredi aldığı Halkbank özelleştirmesi ile ilgilendiği ortaya çıktı


75 yıllık tarihinde, hiçbir kuruma 125 milyon dolardan daha büyük kredi vermeyen Halkbank, ekstra teminat dahi istemeden 375 milyon doları tek kalemde Çalık şirketi Turkuvaz’a aktarırken, Çalık Grubu’nun da Halkbank özelleştirmesi ile ilgilendiği ortaya çıktı. Çalıkbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sümer, “Türkiye’de büyük bir banka almak ve finansta büyümek istiyoruz. Halkbank için yabancı bir ortakla hareket edebiliriz” diyerek grubun hedefini ortaya koydu.

1933 yılında küçük esnafı desteklemek amacıyla 2284 sayılı kanunla kurulan Halkbank, 375 milyon dolarlık tarihinin en büyük kredisini tek kalemde Çalık Grubu’na gözünü kırpmadan vererek Başbakan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın CEO olduğu bu gruba, Türkiye’nin ikinci büyük medya kuruluşunun sahibi olma imkanını da adeta bahşetti.

Özkaynaklarının 1.1 milyar dolarlık bu alımın bırakın yarısını, çeyreğini bile finanse etmeye yetmediği, bu alım için hazırlanan finansman modeli ile net olarak ortaya çıkan Çalık Grubu’nun kredi kullandığı Halkbank’ın sahibi olma arzusu ise işin sürpriz kısmını oluşturuyor.

Çalık Grubu’nun Halkbank ile ilgili olduğu söylemi, bu tip satışlar öncesi piyasada sıkça dolaşan dedikodulardan da değil üstelik.
Serdar Sümer’in sözleri...

Çalıkbank’ın Halkbank’a olan ilgisini bizzat Çalıkbank’ın tepe yöneticisi söylüyor.

Nerede söylüyor?

Profesyonel finansçıların, banka müdürlerinin, şirket avcılarının en çok rağbet ettiği mergermarket.com’da söylüyor.

Ne zaman söylüyor?

Çalık Grubu, tam da Sabah-atv finansmanı için fellik fellik para ararken, 28 Mart 2008’de söylüyor.
Burası öyle herhangi bir internet sitesi değil.
mergermarket.com, birleşme ve satın alma haberlerinde referans olarak gösterilen, sadece üyelerinin belli bir ücret ödeyerek edindikleri özel şifre yardımıyla girebildikleri bir site.

Dünyanın 53 farklı noktasında ofisleri var. Uluslararası satınalmalar konusunda bilgi hizmeti veren bir kurum olan mergermarket, dev satın almalar ve hisse devirleri konusunda danışmanlık yapan kuruluşlara anlık bilgi sağlıyor.

İşte böylesine önemli referans bir siteye, 28 Mart 2008’de konuşan Çalıkbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sümer, “Türkiye’de büyük bir banka satın almak ve finans sektöründe yaygın bir şekilde büyümek istiyoruz” ifadesini kullanıyor.
Sümer, “Ancak Halk Bankası tek başına teklif vermemiz için çok büyük. Yabancı bir banka ile ortak hareket edebiliriz” diye devam ediyor.

Aynı haberde konuyla ilgili yorumlar da yer alıyor. Türkiye’de Yunan Alpha Bank’ın Anadolu Endüstri Holding’e ait Abank’ın alımı konusunda yaşadığı sıkıntılara aleyhte haberlere dikkat çekiliyor ve “Hükümet de bu tip eleştirilerin önüne geçebilmek için kamu bankalarının yerli bir ortağı olan konsorsiyumlara satışına sıcak bakıyor” deniliyor.

Hükümet de sıcak bakacaktır

Yabancıların Türkiye’de satın alma girişiminde yerli ortakla hareket etmesinin sadece finans sektöründe değil, tüm sektörlerde çok sık görülen bir strateji haline geldiğinin de altı çiziliyor ve Migros örneği veriliyor.

Halkbank’a da, içinde yerli bir grubun olduğu konsorsiyumun teklif vermesinin hem muhalefetin eleştirilerini dengeleyeceği hem de açılacak davaların önüne geçebileceği vurgulanıyor.
mergermarket.com’un haberinde Çalık Grubu’nun Hükümet’le olan ilişkilerinin çok iyi olduğuna da dikkat çekilerek, bu tip bir oluşuma Hükümet’in sıcak bakacağının altı çiziliyor.

Nasıl, iyi değil mi?

Önce kredi kullan. Ardından kredi kullandığın bankayı satın al. Türkiye bu tip tuhaf satın alma modellerini 2001 bankacılık krizinden önce gördü.

Biz bu işler bitti diye düşünüyorduk ama otorite kurum BDDK’nın gözü önünde pişkinlik seviyesini bile zorlayan işler çevriliyor.

Herhalde Halkbank’ın alımı için de gerekli olan finansmanı, bir başka kamu bankası olan ve Sabah-atv alımına karışmayan Ziraat Bankası’ndan temin etmenin yollarını ararlar. Zira Sabah-atv için para çıkaramayan Çalık Grubu’nun Halkbank için özkaynak yaratması imkansız.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006