KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Din ve İnsan


Din ve İnsan - Dinlerin güncel hayata etkisi ve çağımızda din üzerine yorumlar


Cevapla
 
Seçenekler
  #11 (permalink)  
Alt 17.09.10, 19:48
Estergon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 07.09.09
Erkek
Mesajlar: 8.586
Teşekkürler: 315
Üyeye 796 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Ahmet Mahmut Ünlü

116. Eğer sen, yeryüzündekilerin çoğuna uyarsan onlar seni Allah'ın yolundan saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar ve yine onlar ancak yalan söyler dururlar.

117. Muhakkak ki Rabbin, yolundan sapanları en iyi bilendir ve O, hidayete ermiş olanları da en iyi bilendir.

118. Eğer O'nun âyetlerine iman etmişler iseniz, üzerine Allah'ın adı anılmış olanlardan yeyin.



Ayetlerin nüzul sebebi ile ilgili rivayetler:

1- Ferrâ'nın zikrettiğine göre kâfirler müslümanlara:

"Kendi öldürdüklerinizi yiyorsunuz da Rabbınızın öldürdüğünü mü yemiyorsunuz?" demişlerdi. İşte bunun üzerine bu âyet-i kerime (116) nazil oldu."[183]

2- Ebu Salih kanalıyla İbn Abbâs'tan rivayetinde ise o şöyle anlatıyor:

"Allah Tealâ, ölü etinin yenilmesini haram kılınca müşrikler müslümanlara:

"Bir de Allah'a tapındığınızı iddia ediyorsunuz. Halbuki Allah'ın öldürdüğü -ölü hayvanı kastediyorlar- yemenize kendi öldürdüklerinizden daha lâyıktır." dediler de bunun üzerine bu âyet-i kerime (118) nazil oldu."[184]

3- Abdullah ibn Abbâs anlatıyor:

"Birtakım kimseler Allah'ın Rasûlü (s.a.v.)'ne geldiler ve:

"Ey Allah'ın elçisi, Neden kendi öldürdüklerimizi (Allah'ın adını anarak boğazladığımız hayvanların etini) yiyoruz da Allah'ın öldürdüklerini (ölü hayvan etini, bizim öldürmemizle değil de kendi kendine veya başka bir sebeple ölen hayvanın etini) yemiyoruz?" diye sordular da Allah Tealâ bu âyetleri indirdi.[185]

4- Bu iki hadisenin -ki aynı hadise olması, yani ikisinin bir tek hadise olması kuvvetle muhtemeldir- yine bu surenin 121. âyetinin nüzul sebebi olduğuna dair rivayetler biraz sonra gelecektir. Aslında bu âyet-i kerimelerden başlıyarak 121. âyete kadarki âyetler hep aynı siyak üzeredir ve herhalde bu hadise üzerine bütün bu âyetler inmiş olmalıdır.[186]


Sizin durumunuzda şuna benziyor.Hani Hacı Bektaş-i Veli ona namaz kılmadığından ötürü soru soranlara
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
ayetinin bir kısmını söylüyor.Aynısını siz uyguluyorsunuz


Kaynakça :

[183] İbnu'l-Cevzî, Zadu’l-Mesir, 3/111.

[184] İbnu'l-Cevzî, Zadu’l-Mesir, 3/112.

[185] Tirmizî, Tefsîru'l-Kur'ân, 6/6, hadis no: 3069.

Hasen, ğarîb olan bu hu haber, bu şekilde mevkuf olarak rivayet edilmiş olması yanında Saîd ibn Cubeyr'den mürsel olarak da rivayet edilmiştir.

[186] Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 1/381.

Ayriyetten :

"Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı şiddetlidir."(Haşr Suresi, Ayet 7)

"O, hevâdan (arzularına göre) konuşmaz. O(nun konuşması kendisine ) vahyedilenden başkası değildir." ( Necm Suresi, Ayet 3-4)

Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #12 (permalink)  
Alt 17.09.10, 19:59
izmyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 14.09.10
Erkek
Mesajlar: 41
Teşekkürler: 12
Üyeye 2 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Ahmet Mahmut Ünlü

Haklısın kardeşim. Dediğin konu ile ilgili inmiş. Fakat biraz dar açıdan düşünüyorsun. Ayet; "Zan ve tahmine dayalı" bir takım sebeplere tutunarak Allahın ayetlerini yalanlama ile ilgilidir bu ayet. Zan ve tahmin derken Allah bir konu hakkında bir şey indirmediği halde, bir takım çoğunluğun savunduğu görüş kastediliyor. Bunu ben savunmuyorum. Ayetin devamında açık ve net şekilde belirtiliyor. Aşağıda altı çizgili şekilde yazacağım. Esbabı nüzula bakana kadar Kuran'a baksan görürdün.


116: Şimdi, eğer yeryüzünde [yaşamakta] olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan saptırırlar: onlar ancak [başkalarının] zanlarına tâbi olurlar ve kendileri hiçbir şey yapmayıp sadece tahmin yürütürler.

117. Şüphe yok ki Allah, kimin O'nun yolundan saptığını ve kimin doğru yolda olduğunu en iyi bilendir.
118. ÖYLEYSE, üzerinde Allah'ın adının anıldığı şeylerden yiyin, eğer O'nun mesajlarına gerçekten inanıyorsanız.

119. Ve Allah mecbur kaldığınız durumlar dışında (yemenizi) yasakladığı şeyleri size ayrıntılı olarak açıklamışken üzerinde O'nun adının anıldığı şeyleri neden yemiyorsunuz? Ama bakın, birçok insan diğerlerini [hiçbir gerçek] bilgiye dayanmaksızın, kendi temelsiz görüşleriyle saptırmaktadır. Şüphe yok ki senin Rabbin hak ve adalet sınırlarını aşanlardan tam olarak haberdardır.


120. Ama, ister açık ister gizli, günah işlemekten kaçının. Zira unutmayın ki, günah işleyenler kazandıkları yüzünden ceza göreceklerdir.

121. Bu nedenle, üzerinde Allah'ın adı anılmayan şeylerden yemeyin, zira bu gerçekten günahkarca bir davranış olur. Ve şeytanî dürtüler, sahiplerine, sizi [neyin günah olduğu ve neyin olmadığı konusunda] tartışmaya çekmelerini fısıldarlar; ve eğer onlara uyarsan bil ki sen, Allah'tan başka varlıklara veya güçlere ilahlık yakıştıranlar [gibi] olursun.



Sonuç neymiş, Kuran'da açık ve net yazan bir konu hakkında tartışmaya girmene gerek yok. Açık ve net derken diğer konuya bakabilirsin. Konu ile ilgili olduğu için yazmıştım ayeti.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006