KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Din ve İnsan


Din ve İnsan - Dinlerin güncel hayata etkisi ve çağımızda din üzerine yorumlar


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 25.06.08, 19:23
CorLeone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
GodfatheR
 
Kaydolma: 29.11.07
Erkek
Mesajlar: 806
Teşekkürler: 23
Üyeye 154 kez teşekkür edildi
Ünlem Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, türbanın İslamda yeri olmadığını ve dinden sapma niteliği taşıdığını savundu.

Doç. Dr. Filiz, "Siyasallaşan ve seçkinci bir kamusal dinsellik alanını gittikçe ötekiler aleyhine genişleten başörtüsü söylemi, İslam'ın ahlaki ve medeni özünü gölgelediği gibi, bugün tüm ABD, AB yanlısı ve küresel ılımlı İslam söyleminin yerli işbirlikçileri için, emperyalist ve mandacı tuzağın, halk yığınları nazarında meşruiyetini sağlayan İslami makyajla servis edilmesini de kolaylaştırmaktadır" dedi.

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) şubesinin düzenlediği, `Kadın üzerinden din istismarı' konulu konferansta konuşan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, çarpıcı açıklamalarıyla dikkati çekti. Son günlerde kadın üzerinden büyük bir din istismarı yapıldığını savunan Doç. Dr. Filiz, kadının başörtüsü ile var edilip tanımlanan bir konuma getirildiğini ileri sürdü. Aslında İslam'da kadının çok daha önemli ve saygıdeğer bir konumu bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Filiz, "Maalesef Türkiye'de kadınlara, `hür olmak, örtünmek demektir' psikolojisi yerleştirilmek isteniyor" dedi.

`HIMAR KELİMESİ YANLIŞ TERCÜME EDİLİYOR'

Türban tartışmalarıyla gündeme gelen `hımar' kelimesinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yanlış tercüme edildiğini kaydeden Filiz, şunları söyledi:

"Hımar kelimesi, bazı meallerde, `kadınlar başlarındaki örtüyü omuzlarına ve göğüslerine indirsinler' şeklinde geçiyor. Buradaki `hımar' kelimesi başörtüsü şeklinde tercüme ediliyor. Bu çok yanlıştır. Çok acıdır ki, Diyanet İşleri Başkanlığı da bunu söyleyemedi. Çünkü doğru değil. Hımar içkiden gelir ve `aklı örtmek' demektir. Diğer bir anlamıyla `örtü' anlamına gelir. Bu masa örtüsü de olur veya başka bir örtü, başörtüsü de olabilir. Fetva veren uzman siyasiler olduğu için, bunun farklı bir anlamı olduğunu öğrendik. İslam'ın özgün kaynaklarından hareketle, türbanın İslam'da yeri olmadığı, dinden sapma niteliği taşıdığı kanıtlanmaktadır."

"MİLLİ DEVLETE MUHALEFETİN DİNSEL MOTİFİ"

Siyasallaşan ve seçkinci bir kamusal dinsellik alanını gittikçe ötekiler aleyhine genişleten başörtüsü söyleminin, İslam'ın ahlaki ve medeni özünü gölgelediğini anlatan Doç. Dr. Filiz, şöyle devam etti:

"Bugün tüm ABD, AB yanlısı ve küresel ılımlı İslam söyleminin yerli işbirlikçileri için, emperyalist ve mandacı tuzağın halk yığınları nazarında meşruiyetini sağlayan İslami makyajla servis edilmesini de kolaylaştırmaktadır. AB ve ABD kaynaklı ılımlı İslam propagandası ve dinler arası diyalog faaliyetleri, `başörtüsüne özgürlük' talepleriyle çakışan bir sürecin temel parametreleri olarak İslami kesimde dinsel olarak onaylanmış ve sindirilmiştir. Ülkemizi ve Türk ulusunu parçalamayı amaçlayan AB ve onun ülkemizdeki sivil uzantılarına karşı çıkmak, başörtüsü özgürlüğüne ve doğal olarak da İslam'a karşı çıkmakla bir tutulmak için, başörtüsü söylemi, milli devlete muhalefetin dinsel motifi olarak işlevselleştirilmektedir."

Doç. Dr. Filiz'in Nazilli Belediye Sarayı Tiyatro Salonu'ndaki konferansını, çok sayıda kadının ve ADD üyelerinin yanı sıra Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İodari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Bekçioğlu, üniversite öğrencileri ve siyasi parti temsilcileri de izledi.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 26.06.08, 17:05
KuTy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 03.09.06
Erkek
Mesajlar: 2.442
Teşekkürler: 18
Üyeye 29 kez teşekkür edildi
Standart

star tv de bir programda görüşlerini dinlemiştim...İşte gerçek olan budur...Hemde Selçuk Üniversitesi'nden biri çıkıp bunları söylüyor!!Helal olsun hocam sana helal olsun
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 28.12.08, 06:21
snakeeater - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 26.12.08
Erkek
Mesajlar: 59
Teşekkürler: 90
Üyeye 6 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

arkadaşlar merak eden varsa yada doğrusunu geçekten öğrenmek isteyen gider mekkeye yada medineye girer bir dükkana hımar diye ister.baksın bakalım dükkandan kendisine ne veriyorlar.ondan sonra gelip burada konuşsunlar.bizim en büyük sorunumuz bu .her şeyi en iyi biz biliriz.
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 30.01.09, 18:51
CorLeone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
GodfatheR
 
Kaydolma: 29.11.07
Erkek
Mesajlar: 806
Teşekkürler: 23
Üyeye 154 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

Burası Türkiye ve burada Türk adetleri ve giyimi geçerlidir kardeşim tamam Hz.Muhammed ve dava arkadaşları araptı ama illaki müslümanız diye arap kıyafeti giymek zorunda değiliz saygılar...
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
  #5 (permalink)  
Alt 01.11.09, 00:28
Estergon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 07.09.09
Erkek
Mesajlar: 8.586
Teşekkürler: 315
Üyeye 796 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

O arap kıyafeti olmaz...Hz. Muhammed ve dava arkadaşlarının eşleri o giysileri giyiyorlar ise -eğer doğru olmasa idi peygamberimiz giymelerini uygun bulmaz ve bunu bayanlara söylerdi- bu islam dininin emrettiği , giyim tarzıdır...Tabi burada adaletler çerçevesinde onlar giyilmez ancak konu tamamen kapanmadan ziyade bayanın saçının gözükmemesi...
Saygılar...
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
  #6 (permalink)  
Alt 19.11.09, 00:54
ELİF22 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 23.08.09
Kadın
Mesajlar: 13
Teşekkürler: 0
Üyeye 2 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

ya nasıl yoktur kapalılık lutfen arkadaslar kuranda ayet var:

''Ey Peygamber! Hanımlarına da, kızlarına da, bütün müminlerin kadınlarına da söyle.
Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar, zinet yerlerini göstermesinler." (Nûr, 24/31)

he tabı yere gore gıyım tarzı degısır mesela ıranlılar daha cok carsaf kullanır afkanlar cador adını verdıklerı bı kıyafet gıyerler ne bılıyım ıste turkıyede buna turban yada basortu dıyolar ama kuranda var.zaten kapalılık aslında her dının ozunde vardır hıc dusundunuz mu rahıbeler nıye kapalıdır dıye degıstırılmemıs orjınal ıncılde bıle bu vardır kapalılık
neymıs selcuk unıversıtesınden bırı cıkıp soylemısmıs ya ben mını etekle namaz kılınır dıyen ılahıyatcı bıle gordum zaten her onumuze gelene ve ısımıze gelene ınandıgımız ıcın bu dın bole hurafelerle sacmalıklarla dolmuyo mu.

bıde arapcadan bıraz anlayanda bılır bır kelıme on tane anlama gelır sırf aslan kelımesının bıle yırmıyedı karsılıgı vardır yanı demem okı bunca yuzyıl gecmıs butun onemlı ıslam alımlerı bu kelımelerı boyle cevırıp yanlıs yapmıs bı bızden bırı cıkıyo onun lafı dogru oluyo

he artı gelenek dıyolar ama ıslam oncesı arap yarım adasında kapalılık yokmuskı kadınlar aksıne gayet acık gıyınırlermıs bole bı gelenek yokmus ayet gelıpte peygamberımızde bole olmasını soledıkten sonra kadınlar kapanmaya baslamıs yanı sevgılı Doç. Dr. Şahin Filizın soledıgı gıbı olsaydı o zaman onlarda aynı sekılde anlar aklı ortmek manasına gelır ve geleneklerıne devam eder gıyım tarzlarını degıstırme geregı duymazlardı heralde

Bu mesaj; ELİF22 tarafından '19.11.09 - 01:08' tarihinde değiştirildi. Sebep: Üst üste birden fazla mesaj yazamazsınız.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
  #7 (permalink)  
Alt 22.11.09, 02:04
HarektOrdusu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 14.11.09
Erkek - 14
Mesajlar: 2.127
Teşekkürler: 376
Üyeye 306 kez teşekkür edildi
Post Elif22 cevap:

Allah yalnızca çok düzensiz ve cahil toplumlara peygamber göndermiştir. Araplar bunlardan birisidir.
Fakat Türk toplumları çok gelişmiş medeniyetleri, şu anda sahip olmadığımız kültürleri ve İslam'a çok benzeyen ve monoteizm(=tektanrıcılık) grubuna giren dinleriyle Allah Türk toplumuna peygamber gönderme gereği görmemiştir. Belli ki bizim dinimizi, örf-adetimizi, GİYİNİŞİMİZİ gayet beğenmiş ve bize de bi usul esas anlatan emir veren bir din indirmeyi düşünmemiş.
Biz ise bunlarla övünmeyip arapların bize ZORLA VE BASKIYLA kabul ettirdiği dinlerini almış [[[ELEŞTİRMİYORUM, BENDE İNANIYORUM SADECE TARİHİN TOZLU RAFLARINI KURCALAYIP BİR KAÇ GERÇEĞİ GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNE GETİRDİM. KAYNAK İSTERSENİZ ARARŞTIRMA YAPIN VEYA ÜŞENİRSENİZ BANA MESAJ ATIN BEN SİZE LİNKLERİ GÖNDERİRİM]]]] ve bununla da yetinmeyip kültürlerini de öğrenmiş ve kendi kültürümüzü dilimizi unutmuşuz.
Biz zaten kendi kültürümüzü devam ettirseydik, dinimizi sadece kalbimizde yaşayıp, idari işlere sokmasaydık, şimdiye böyle saçma sapan konuları tartışmazdık. Evet Hz. Muhammed "örtünün" diye bi emir vermiştir. Fakat bugün bunu hangi anlamda söylediği bilinmemektedir. Çünkü eski arabistanda iklim koşulları ve halkın olmayan refah seviyesiyle alakalı olarak kadınların üstüne sadece mahrem bölgelerini örtecek kadar giyinmesi sonucu ortaya çıkan tecavüz olaylarını azaltmak için söylenmiş bir şeydir bu. Bugün bunu tartışmamız son derece saçmadır. Eğer hepimiz kadına değer verip, onlara yanlış gözlerle bakmasak, hepimiz kendi eşimizle [TEK EŞİMİZLE], kız arkadaşımızla yetinsek, ortaya çıkan refah ortamda zaten türban saçmalığıydı, kara çarşaf kafirliğidi, bütün sorunlarda ortadan kalkardı. He bu yanlış anlaşılmasın "ülke geliştikçe, millet çıplak mı gezecek?" anlamında düşünülmesin. Adam gibi diz hizası eteği giyilir, üsttende fazla dekolte giyilmez kolsuz t-shirt olur vs vs bu sadece örnek ama ne çok açık ne çok kapalı, bize en uygun giyinme şeklide budur. Ne araplaşırız ne aşırı açılırız... Ve bütün bu saçmalıklarıda tartışmak zorunda kalmayız..

Saygılar, İyi geceler...
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
  #8 (permalink)  
Alt 22.11.09, 13:54
Estergon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 07.09.09
Erkek
Mesajlar: 8.586
Teşekkürler: 315
Üyeye 796 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

Din i bir millete, peygamberi sadece bir millete gelmiş gibi göstermek büyük bir yanlıştır..İslam dini son Hak din Hz.Muhammed son peygamberdir...Evet Araplar cahiliye döneminde bulunmaktadır...Ancak sadece Türkler i beğenmiş onlara peygamber gönderme ihtiyacı duymamış demek de bir yerde yanlıştır..Bu din tüm aleme gönderilmiştir..İnsan , cin vb. mahlukatların hepsine..Bu yüzden böyle düşünmeyin...
Bu din i devlet işlerine sokma sebebi ise peygamber efendimiz böyle yaptığı için benim kanaatimce sokulmuştur..Zaten padişahlar bu konuda çok titiz olmakla birlikte nerede ise hepsi sofu insanlardır...
Bir de türban deyince; kullanmak istenen siyasi bir hedef olarak kullanır ancak türban bağlamak dinden saptırmaz..Aksine bağlamak gereklidir..Peygamber efendimiz bunu söylemiştir..Bakınız :
1- Ayet: "Mü`min kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları hariç zinetlerini açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine koysunlar. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar." (Nûr Suresi Ayet 31.)

Hadis: Peygamber Efendimiz şöyle buyurdular: "Ümmetimin son dönemlerinde giyimli fakat çıplak bir takım kadınlar olacak bunların başlarının üstü deve hörgücü gibi bulunacaktır. Onlar cennete giremez cennetin kokusunu bile alamazlar." (Ebu Davud Libas 125 Cennet 52.)

Hadis : Hz. Aişe'den rivayet edildiğine göre bir gün kızkardeşi Esma ince bir elbise ile Rasulullah`ın huzuruna girmişti. Hz Peygamber bunun üzerine hemen ondan yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu: "Ey Esma! Şüphesiz kadınlar erginlik çağına ulaşınca onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz Peygamber bunu söylerken yüzünü ve ellerini işaret etti. (Yani yüz ve eller dışındaki organların görünmesinin uygun olmadığını belirtti.) (Ebu Davud Libas 31.)

Görüldüğü gibi..Olaylar böyledir..Ve de türban toplumumuzda birçok kişi tarafından sembolik olarak kullanılmaktadır..Başa örtü bağlanır ancak saçlar gözükür..Türban bağlamanın amacı ise bayanın saçının görünmemesini sağlamaktır..Tşekkürler..

Alıntı ile Cevapla
  #9 (permalink)  
Alt 25.11.09, 21:52
ELİF22 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 23.08.09
Kadın
Mesajlar: 13
Teşekkürler: 0
Üyeye 2 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

yani hayatımda boyle sacma sey duymadım demek dın sadece duzensız ahlaksız yapıda olan halklara gnderılmıstır ya olabılır mı boyle bırsey dın Allah tarafından herkes ıcın gonderılır Allahın kuralları yada ıyı kotu anlayısı yere zamana mekana gore degısmez bu durumda en son gelen dın hangısıyle oradakı kurallar butun ınsanlık ıcındır
he bunun dısında oyle oldugunu farzedelım yanı dın sadece duzensız sapıtmıs toplumlara gonderılıyo olsun bu durumda suan ulkemız cok mu ıyı halde ahlaksızlık almıs basını gıdıyo seks partılerı sapık ılıskıler cocuguna yıllarca tecavuz edenler bunların hepsı ulkemızde yasanmıyo mu o halde artık bızımde ıslamın ne dedıgıne kulak vermemız gerekıyo
Alıntı ile Cevapla
  #10 (permalink)  
Alt 25.11.09, 22:48
Sonduraq - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Efendi Baykuş
 
Kaydolma: 06.10.09
Erkek - 32
Mesajlar: 1.534
Teşekkürler: 157
Üyeye 238 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Türban dinden sapma niteliği taşır!!!

Herkesin Din'i Kendinedir. Türk'ler Eskiden Şamanizm'e İnanırlardı Eved Sonra da İslam'dinini Kabül Etmiştir.ßen Okadar Kadın Görüyorumki Türban Takmasına Rağmen İnsanLık Dışı Şeyler Yapan Ve Okadar Kadın Görüyorumki Türban Takmamasına Rağmen Dinine Düşkün ve NamusLu. Herkes Kendi Ayağından asıLcak Sonuçta
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006