KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Çöplük > Çöp Tenekesi


Çöp Tenekesi - Eski, gereksiz konu ve mesajlar burada toplanacaktır!


 
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 17.02.07, 09:49
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Hukuk sistemi bu sınavı veremedi

Hukuk sistemi bu sınavı veremedi


Depremin ertesi günü gazetelerde yayımlanan fotoğraflarda düşündürücü görüntüler vardı. Aynı sokakta bir bina ayakta kalırken, hemen yanındaki bina enkaza dönüşmüştü. Özellikle Yalova civarında pek çok tatil sitesi iskambilden kuleler gibi kıyı boyunca yıkılıvermişti.
Bilimin gösterdiği kurallara uygun olarak yapılan binalar ayakta kalırken, malzemesinden çalınan konutlar, içinde yaşayan insanlara mezar olmuştu.
Kırılan, aslında fay hatları değil, Türkiye'nin kuralsızlığıydı.
Müteahhitler, malzeme ve işçilikten çalmıştı. Yerel yönetimler, görevlerini kötüye kullanarak kaçak ve imar mevzuatına aykırı yapılaşmaya göz yummuştu.
Devlet aygıtı ise her şeyi seyretmekle yetinmişti. Siyaset kurumu, kuralsızlığı olağanlaştırarak bütün bu süreçleri teşvik etmemiş miydi?
O günlerin yaygın inanışıyla, çöken yalnızca binlerce ev değil, bir bütün olarak sistemin kendisiydi.
* * *
Türk toplumu, deprem sonrasında bir yandan ölüleri için yas tutarken, diğer yandan ciddi bir özeleştiri ve sorgulamaya girişti. "Türkiye'de hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak" sloganı, kısa zamanda bütün Türkiye'nin haykırışı, bir anlamda da tesellisi haline geldi.
Bugüne gelelim... Aradan tam 7.5 yıl geçtikten sonra yaklaşık 20 bin vatandaşımızın ölümünün sorumlularından hesap sorulması yönündeki beklentiler önemli ölçüde karşılıksız kalmıştır.
Dün akşam saat 17.00'de Gebze, Kocaeli, Sakarya ve Düzce adliyelerinde mesai saatinin bitmesiyle birlikte, Körfez depremiyle ilgili davalarda zaman aşımı süresi dolmuş, sonuçlanmamış olan bütün davalar düşmüştür.
Yaşanan felaketin yarattığı sorumluluğun büyüklüğü ile yargı sürecinde bu felaketin sorumlularının gördükleri yaptırımların dökümü karşılaştırıldığında, adaletin yerini bulduğunu söyleyebilmek mümkün değildir.
Kocaeli Barosu Başkanı Ersayın Işık'ın yaptığı bir araştırmaya göre, sorumlular hakkında yaklaşık 2 bin 100 dava açılmış, bu davalardan 1.800'ü zaten ya Rahşan Ecevit affı ya da başka hukuki boşluklar nedeniyle cezasız kalarak sonuçlanmıştır.
Kalan 300 davanın yaklaşık 110'u mahkûmiyetle sonuçlansa da, verilen cezaların çoğu erteleme kapsamına girmiştir. Geriye kalan 150 kadar dava dosyası da dün akşam saatlerinde zaman aşımı nedeniyle düşmüş bulunuyor.
* * *
Türk hukuk sistemi bir bütün olarak Körfez depreminin sorumlularının adalet önünde bedel ödemelerini sağlamakta yetersiz kalmıştır.
Özetle, bir kez daha "yapanın yanında kâr kalmıştır."
Ellerinde mumlarla kaybettikleri yakınlarının ardından yas tutan vatandaşlarımızın "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" çığlığı bugün boşlukta asılı durmaktadır.
Ve galiba Türkiye'de her şey büyük ölçüde eskisi gibidir.
Bu depremde çöken binaların altında kalarak aramızdan ayrılan binlerce vatandaşımızı rahmetle anarken, onların hatıraları karşısında özür dilemekten başka yapabileceğimiz ne vardır?

kaynak: milliyet
Sponsor
 






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006