KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Çöplük > Çöp Tenekesi


Çöp Tenekesi - Eski, gereksiz konu ve mesajlar burada toplanacaktır!


 
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 15.02.07, 16:53
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Pierre Loti tartışması

Pierre Loti tartışması
Milliyetçilik mi, Müslümanlık mı?


PIERRE Loti Tepesi'nin adını "Eyüp Sultan Tepesi" yapmak için AKP'li Eyüp Belediyesi'nin teklifi var. Eyüp Sultan Türbesi İstanbul coğrafyasında ilk Müslüman ve Türk damgasıdır. Öyle ki, Lord Curzon, 1919'da İngiliz kabinesinde Türklerin İstanbul'dan atılmasını savunurken, "Eyüp gibi birkaç mekân hariç, İstanbul'un Türk ve Müslüman karakterine sahip bir şehir olmadığını" söylemişti!
Ömründe İstanbul'u görmemiş olan Curzon'un bu hezeyanı dün de bugün de mutlak yanlıştır.
Eyüp Sultan'ın milli kimliğimizin teşekkülündeki muazzam tarihi ve manevi rolünü Yahya Kemal'den, Abdülhak Şinasi'den de okudum. Eyüp semtine, camisine, türbesine gittiğimde hissettiğim deruni duygulardan da biliyorum bunu.
Ama tepenin adından "Pierre Loti"yi silip yerine Eyüp Sultan yazılmasını hem tarih, hem kültür, hem Eyüp semtinin bana verdiği duygular açısından çok yanlış buluyorum.
Pierre Loti adından rahatsız olmak vandalizm gibi bir ilkelliktir!

Loti Türkiye'de
Fransız yazarı Pierre Loti, Abdülhamid zamanında üç defa, meşrutiyet döneminde bir defa, mütareke döneminde iki defa, Atatürk zamanında bir defa Türkiye'ye geldi. Abdülhamid özel bir emirle Pierre Loti'ye koruma verdi; "hiç kimse tarafından rahatsız edilmeden, engellenmeden her istediği yeri serbestçe gezebilmesi" için...
Loti, İstanbul'un hem en Müslüman, muhafazakâr, hem en 'Levanten' semtlerini gezdi; Doğu hayatına duyduğu mistik ilginin engin ve egzantrik hazzını yaşadı. Pera meyhanelerinde alaturka müzik dinleyerek rakı içti...
Balkan Harbi yıllarında Türkiye'ye geldi. Türklere reva görülen korkunç zulümlere karşı isyan eden, haykıran, savaşan tek Batılı yazar ve aydın oydu!
Birinci Cihan Savaşı başlarken ülkesi Fransa'nın Türkiye'ye karşı savaşa girmesini protesto etti! Savaş sebebiyle milliyetçi duyguların kabardığı ülkesinde "düşmanı savunan adam" olma pahasına!
Mondros'tan sonra Anadolu işgal edilirken "Sevgili Fransa'mızın Doğuda Ölümü" kitabıyla Türkiye'yi savundu; Kuvay-ı Milliye'yi destekledi.
Gazi Paşa'nın Pierre Loti'yi öven konuşmaları vardır. Loti'nin hakseverliğine teşekkür ederek ona bir de "Şark halısı" hediye etmiştir. Gazi'nin Pierre Loti ile iki fotoğrafı da vardır.

Vandalizm tehlikesi
Bırakın, kadirşinaslığımızın nişanesi olarak "Pierre Loti Tepesi" de Divanyolu'ndaki "Pierre Loti Sokağı" da onun adıyla yaşasın. Pierre Loti, tarihte yaşadığımız faciaları bize hatırlatacak saygın bir tanıktır!
Oğuzhan Asiltürk de "surların yıkılmasını" istemişti; "Surlar Bizans'tır!" diye!
Evet ama surlar aynı zamanda "fetih"tir, Fatih'tir!
Surları yıkmak, Fatih'in ve insanlığın medeniyet mirasına karşı bir vandalizm olmaz mıydı?
Müslümanlık mı? İşte Abdülhamid'in davranışını anlattım.
Milliyetçilik mi? İşte Atatürk'ün davranışı, davranışları...
Milliyetçilik veya Müslümanlık yahut 'yerlilik' adına bu dar kafalı davranışlar Türkiye'yi nasıl bir tarihi ve kültürel çölleşmeye götürür, bir düşünün!
Tarih ve kültürümüzle böyle ilişkileri olmasa bile, evrensel değerlere sahip çıkmak, insanlığın medeniyet mirasına saygılı davranmak Türkiye'yi yüceltir.
Pierre Loti adını kazıma düşüncesinin ortaya koyduğu dar kafalılık beni son derece rahatsız etti. Eminim, Kadir Topbaş buna izin vermeyecektir.

yazar: Taha AKYOL
kaynak:
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Sponsor
 






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006