KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Kültür & Sanat > Sinema & Televizyon & Tiyatro


Sinema & Televizyon & Tiyatro - Sinema ve televizyon ve tiyatro haberleri, gösterimdekiler, bilgiler...


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 21.02.07, 14:38
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Last King Of Scotland

LAST KING OF SCOTLAND

TÜRKÇE ADI: İskoçya'nın Son Kralı
YÖNETMEN: Kevin Macdonald
SENARYO: Jeremy Brock, Peter Morgan, Giles Foden (Kitap)
ÜLKE: İngiltere
TÜRÜ: Müzikal / Dram
MÜZİK: Alex Heffes
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Anthony Dod Mantle
YAPIM YILI: 2006
SÜRE: 123 dakika
OYNAYANLAR: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney, David Oyelowo




Genç doktor 1970'lerin Uganda'sına vardığında çok uzaklardaki bir ülkede vahşi bir macera yaşayacağını düşünerek yola çıkmıştı. Eğlenecek, insanlara yardım elini uzatacaktı. Fakat bu yolculuk dünyanın en karanlık yerine; insan kalbine gidiyordu. Bu film dünyanın tanıdığı en çılgın diktatörlerden biri olan Idi Amin dönemindeki Uganda'yı beyaz perdeye taşımaktadır.

Viktorya Gölü'nün Uganda sahiline iyice yanaştığı ve başkent Kampala'nın bu manzarayı selamlarcasına daracık açıklığa uzattığı bir kolunda görkemli villaların geçit töreni görülür. Bu süslü evler, uzun verandalar ve parlak mavi havuzlarla donatılmış olarak, şehrin yedi tepesinde hektarlarca alana dağılmış bulunan pas renkli teneke mahallelerle keskin bir tezat oluşturur. Afrika'nın inatçı zıtlıklarının, bu sefalet derecesinde fakir yerler ile, temelleri sağlam fakat yozlaşmış zenginliğin bir arada bulunması kadar güzel anlatımı yoktur. Bu yerler, hem ülkenin sömürgelik tarihinin, hem de 1971 ve 1978 yıllarında İdi Amin tarafından yönetilen ülkenin sorunlu zamanlarının mirasıdır.

Ve bugün, sürgündeki ölümünden sonra bile, Amin'in heybetli, kahkahalar atan sureti tekrar görülebilir. Göz kamaştırıcı, ağır madalyalarla -Viktorya ve Askeri Nişan madalyalarının şatafatlı taklitleriyle- süslü gök mavisi hava kuvvetleri üniforması içinde, debdebeli bir partinin ortasında ağır ağır yürümekte. Yozlaşmanın etkileri nereye bakarsanız bakın farkediliyor: barbeküler, çıplak dansçılar, birbirine asılan sarhoşlar; 70'lerin Kampala'sından çok, 80'lerin Miami'sini andıran bir hava var ortamda. Kalabalığın arkasından tek bir ses "Kes!" diye bağırır. Uzun boylu yakışıklı bir beyaz adam, boynunun etrafında kulaklıklarla kalabalığın ortasına doğru ilerleyip Amin ile konuşmaya başlar. Diktatörün tavırları bir anda değişir; hiddet yerini sükûnete bırakır ve yoğun bir dialog başlar. Gerçekte, Amerikalı aktör Forest Whitaker ve yönetmeni Kevin Macdonald konuşmaktadırlar.

Bu, geçmişin hayaletimsi bir görüntüsü değil, Amin'in sıradışı yönetimi içinde sıkışıp kalmış genç bir İskoç doktorun yaşadıklarını anlatan Giles Foden'in tarihsel romanı The Last King of Scotland'dan uyarlanan senaryoyu çekmeye çalışan yapım ekibinin çalışmalarıdır. Tarihin ürkütücü gerçeklerini, efsanevi tiranın ayak izlerini adım adım takip eden bir yapımın çalışmaları...
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla


« The Queen | Gomeda »




© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006