KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Mitoloji > Roma Mitolojisi


Roma Mitolojisi


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 11.03.10, 12:55
Walter Bishop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 21.08.09
Erkek - 30
Mesajlar: 2.158
Teşekkürler: 447
Üyeye 347 kez teşekkür edildi
Standart Tepegöz (Cyclops)

Tepegözler genellikle Romalıların inandığı bir yaratıktır. Bir çeşit devdir. Elinde dikenli bir balyoz ya da buna benzer araçlar taşır. Kafasının tepesinde 1 tane gözü olduğu için ona tepegöz denmiştir. Bazı inançlarda tepesinde boynuz olduğu söylenir.
Bir Dede Korkut (Korkut Ata) masalında; kılıcın kesmediği, okun işlemediği bir bedene sahip, yalnızca gözünden zarar verilebilen, çobandan olma, peri kızından doğma canavar. Basat adlı kahraman tarafından öldürülür.


Tepegöz (Cyclops)

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Yunan mitolojisine ait bu yaratıklar da... Gaia ve Uranus'ün çocukları... Sanırım zeus bunları tatanların hapsettiği yerden kurtarıyordu. Bu yüzden de bizim bildiğimiz yunan tanrılarının titanlarla olan savaşlarına yardım etmek amacıyla silah üretiyorlardı. Zeusun meşur yıldırımları, Posideonun tridenti (3 uçlu mızrak), Artemis ve Apollonun yayları ve okları... Hephaestus'a yardım ettikleri söylenir... Temel özellikleri ise normal birçift göz yerine alnın ortasında tek bir göze sahip olmaları.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Fakat tepegöz kavramı Türk mitolojisinde de görülmüştür. Dede korkut hikayelerinde de geçer. (Basat'ın tepegözü öldürmesi) Bazı kaynaklara göre kaynağı türk mitolojisidir hatta. Burada tepegöz denen yaratık doymak nedir bilmeyen insan eti de yiyen(tabii ki tek gözlü) bir devdir. Bir çobanın bir peri kızıyla olan birlikteliğinin (peri kızının rızası olmadan) sonucudur. Lanetli bir yaratıktır yani.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 19.02.11, 00:03
trabzn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 18.02.11
Erkek
Mesajlar: 1
Teşekkürler: 0
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Tepegöz (Cyclops)

teşekkürler güzelmiş
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
tepe göz türkçe dublaj izle tepegöz filmi izle tepe göz izle türkçe dublaj cyclops türkçe dublaj izle tepegöz filmini izle tepegöz izle tepe göz tek göz türkçe dublaj izle cyclops mitoloji tepe göz filmi izle tepegöz türkçe dublaj izle tepe göz türkçe izle





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006