KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Mitoloji


Mitoloji


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 05.09.10, 20:56
demmer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 12.12.09
Kadın - 32
Mesajlar: 2.340
Teşekkürler: 624
Üyeye 218 kez teşekkür edildi
Yeni renk mitolojisi hikayesi.

RENK MİTOLOJİSİNDEN BİR HİKAYE:
YEŞİLLE MAVİNİN MUHTEŞEM UYUMU

Eski imparatorluklar kendilerini renklerle ifade ederlerken örneğin Fransa'da Lui hanedanlığının saray rengi lila iken Bizans asillerinin sarayda ve saray dışında kendilerini ifade ettikleri renk maviymiş. Asillerin rengi olan mavi halk tarafından kullanılamazmış. Ne var ki kral Konstantin idaresindeki Bizans'ta sarayın askeri gücünün ve ordularının bastıramayacağı bir halk isyanı çıkmış. Halk kendilerinden alınan ağır vergilerin altında ezilip açlık ve yoksulluk içerisinde yaşam mücadelesi verirken saray masmavi görüntüleriyle lüks hayatını idame ediyormuş. İsyanın çıkış nedeni bu iken her türlü müdahale yapılmasına rağmen isyan bir türlü bastırılamamış, kral Konstantin ve saray erkanı endişe dolu ölümcül korku yaşarken kralın yaşlı danışmanlarında biri krala yaklaşarak: "Haşmetmeap, bu isyanı durdurmamızın bir tek şekli var. Halk artık mavi gördüğü zaman düşmanca bakıyor. Siz cesur bir kralsınız yemyeşil giysilere bürünerek halkın arasına karışırsanız halk sizi yeşil giysilerle görüp krallarının aralarından olduğunu fark edince size sevgi gösterilerinde bulunacaklar... O zaman onlara herkes evine koşsun yeşil neyi var neyi yoksa eski yırtık yamalı giysin ve benim yanıma gelsin deyin halk bu isteğinize uyacaktır. Yeşil giysileriyle tekrar sizin etrafınızda toplandıklarında onları sarayın balkonuna doğru yürütün, bu arada saray erkanı mavi giysiler ile balkonda olacaklar. Gerisini bana bırakın ve güvenin..." demiş.

Kral danışmanın bu fikrini çok düşünmüş sonunda ölmektense bu bir kuruluş çaresi olabilir düşüncesiyle yeşil giysilere bürünerek halkın arasına karışmış.

Halk kısa zamanda krallarını fark etmiş, onu yeşil giysilerle gördüklerinde antipatilerinin yerini sevgi dolu ifadeler almış. "Yaşasın kralımız mavi değil yeşil bizimle beraber bizden birisi yaşasın kral!" diye nağralar atmışlar.

Kral Konstantin'e büyük bir güven gelmiş, halkına dönmüş: "Şimdi sizden rica ediyorum herkes evine koşsun yeşil neyi var neyi yoksa eski yırtık yamalı da olsa, giysin ve benim yanıma gelsin!"

Halk kralın isteğine büyük bir inançla karşılık vererek koşa koşa evlerine gider yeşile bürünmüş vaziyette krallarının yanına dönmüşler. Kral önde binlerce Bizanslı arkasında sarayın balkonuna doğru yürümüşler. Sarayın balkonuna yaklaştıklarında balkondaki asillerin masmavi görüntülerinin yanı sıra yaşlı danışmanın da yemyeşil giysiler giymiş olduğu görülmüş. Danışman, halka şöyle seslenmiş:
"Yaşasın kral! Yaşasın yeşil ve mavinin muhteşem uyumu... Bundan sonra açlık ve yoksulluk yok ağır vergi yok herkes mutlu ve huzurlu yaşayacak..."

Söylenenlere halk büyük bir coşku içerisinde katılmış, "yaşasın kral" nağralarıyla krallarını omuzlarına almışlar ve de bu bastırılması mümkün olmayan Bizans iç isyanlarının en büyüğü yeşil ve mavinin sihirli gücüyle bastırılmış.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 06.09.10, 03:11
nickell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Uzman Baykuş
 
Kaydolma: 02.05.10
Erkek
Mesajlar: 670
Teşekkürler: 143
Üyeye 52 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: renk mitolojisi hikayesi.

güzel paylaşım olmuş teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 06.09.10, 04:25
jjjensen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bi rain
 
Kaydolma: 28.10.09
Kadın
Mesajlar: 4.924
Teşekkürler: 549
Üyeye 526 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: renk mitolojisi hikayesi.

ders alınması gereken güzel bir paylaşım ....
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 25.07.11, 02:21
denemex06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 08.02.11
Erkek
Mesajlar: 11
Teşekkürler: 1
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: renk mitolojisi hikayesi.

herkes kendine bişi çıkarabilir.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
mitolojide renkler mitolojik renkler renklerin mitolojisi renk mitolojisi





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006