KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Mitoloji


Mitoloji


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 10.03.10, 21:17
Crimson Lady - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
My Perfect Circle
 
Kaydolma: 28.08.09
Kadın - 33
Mesajlar: 4.346
Teşekkürler: 379
Üyeye 847 kez teşekkür edildi
Standart Kocaayak/Yeti

Kocaayak veya Yeti, bazılarının Himalayalar'da yaşadığına inandığı, primat benzeri büyük bir yaratıktır. Her ne kadar varlığına inananlar mevcut olsa da bilim adamlarının çoğu, yetinin var olduğu ihtimalinin eldeki verilere göre çok zayıf olduğunu ve bu nedenle onun efsanevi bir yaratık olduğu fikrindedir. Batıda ona verilen isim, yeti, Tibetçe yeh-teh (transliterasyonu :gYa' dred) lafından gelmektedir ki bunun anlamı "küçük insan-benzeri hayvan"dır.
Ormanda yaşayan yarı insan yarı hayvan yaratıklara halk masallarında çok sık rastlanmaktadır. Yüzyıllar boyunca bu yaratıkların kadim zamanlarda yaşadıkları düşünülmüştür. Bazıları da bu yaratıkların tamamen hayal ürünü olduğunu iddia etmişlerdir.
Kocaayak adı bu dev yaratıkların bıraktıkları ayakizleri nedeniyle takılmıştır. Çoğunlukla izler beş parmaklıdır. Fakat 2, 3, 4 ve 6 parmaklı izler de görülmüştür. İnsan ayağına benzemektedir, ancak insan ayağından çok büyüktür. Yüzlerce tanığın verdiği ifadelerden boylarının 1,80 ile 2,10 metre olduğu anlaşılmaktadır.

Kocaayaklarla ilgili olasılıklar



Eğlenmek veya turistik amaçlarla çıkarılmış söylentilerdir.
İnsanların zor ve aldatıcı koşullar altında normal hayvanları tanımayarak yanlış izlenimlere kapılmaları söz konusu olabilir.



Gözlem yapan insanların hayal görmeleri de olasıdır.



Yaratıkların dev bir maymun türüne ait olmaları veya tarih öncesinde yaşadığı düşünülen insan maymun arası (Gigantopithecus) canlıların günümüze kadar gelmiş torunları varsayılabilir.
Geçmişte yeryüzüne gelmiş olabilecek uzaylıların torunları olabilir.
Pleistosen çağında yaşadıktan sonra yokolmuş (MÖ 100000–35000) Neanderthal insanların Homo sapiens'in hafızasına kazınmış folklorik mirası olabilirler.
Kanıtlar



1917 yılında Kolombiya Venezuella sınırında İsviçreli jeolog François de Loys tarafından vurulan, tüm vücudu kıllarla kaplı yaratığın daha sonra yapılan incelemelerde bir tür örümcek maymun olduğu anlaşıldı.
1951 yılında Himalaya tırmanışında kullanılan Menlung Üssü yakınlarında bulunan ayak izlerinin fotoğrafının Yeti'nin varlığını kanıtlayan en önemli kanıt fotoğraf olduğu söylenmektedir.
1967 yılında Roger Patterson adındaki avcı Kuzey Kaliforniya Bluff Creek bölgesinin ormanlarında 16 mm’lik kamerasıyla 9 metre uzunluğunda titrek bir film çekmiştir. Filmin sahte olduğu kanıtlanamamıştır. Fakat sonrasında bir kurgudan ibaret olduğu kanıtlanmıştır ve birçok belgeselde de bu işi gerçekleştiren kişiler açıklamalarda bulunmuştur, yani sahtedir.
Çeşitli toplumlarda Kocaayak



Kanada’da yaşayan yerlilerin taktığı isim Sasquach (kocaayak); kayıtlara geçen ilk olay 1830 yılında yaşanmıştır.
Asya’nın ulaşılması zor dağları Himalayalar'da yerli halkın taktığı isim Yeti.
Sovyetler Birliği Doğu Sibirya’da Yakutlar bölgesinde Sovyet makamlarının verdiği isim, Çuçuna (Rusça’da kimsesiz); kayıtlara geçen ilk olay 1920 yılında yaşanmıştır.
Japonya Hiroşima yakınındaki Hiba Dağı’nda yaşayan Japon köylülerinin taktığı isim, Hibagon (Japoncada Hiba Yaratığı); kayıtlara geçen ilk olay 1970 yılında yaşanmıştır.
Çin’de de bu yaratıklara Yeti denmektedir. Kayıtlara geçen ilk olay 1977 yılında yaşanmıştır.
Avustralya yerlileri bu yaratıklara Yowi adını vermişlerdir. Kayıtlara geçen ilk Yowi olayı 1894 yılında yaşanmıştır.
Eskimolar Tornil adını verdikleri çiğ et yiyen dev yaratıkların atalarıyla beraber yaşadıklarını anlatırlar.
Kızılderililer tamamen kıllı boyları iki metreden uzun insan maymun arası yaratıklara Wetigo demektedirler. Wetigoları insanları kaçırıp yiyen dev canavarlar diye anlatırlar.

-alıntıdır-
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla


Seçenekler




© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006