KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 16.02.08, 22:46
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Kosova yarın bağımsız oluyor

Kosova parlamentosunun tarihi bağımsızlık ilanı için yarın olağanüstü toplanması beklenirken, halk şimdiden kutlamalara başladı.

Washington'ın verdiği destek nedeniyle ABD bayraklarının dalgalandığı caddelerde, etnik Arnavutlar araçlarıyla şehir turu atıyor. Başkent Priştine'de araçlar ve dükkanlar, bağımsızlığa destek veren ülkelerin bayraklarıyla donatıldı. Kosova nüfusunun yüzde 90'ını oluşturan etnik Arnavutlar büyük bir heyecanla bağımsızlık ilanını beklerken, bazı dükkanlarda kutlamalar çerçevesinde yüzde 50 indirimli satışlar başlatıldı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi kimdir?
Eski gerilla lideri ve halen Kosova'da iktidarda olan Haşim Taçi, bağımsız Kosova devletinin ilk Başbakanı olacak.
Sık sık, yasaklı İRA'nın siyasi kanadı Sinn Fein'in lideri Gerry Adams'a benzetilen Taçi, Sırbistan'ın Kosova üzerindeki baskıcı yönetimini sona erdiren direnişin mimarlarından biri oldu.


NATO'nun, 1999'da düzenlediği hava harekatının ardından Sırp güçlerini Kosova'dan çıkarmasından bir yıl düzenlenen yerel seçimlerden Taçi'nin zaferle ayrılması bekleniyordu. Fakat seçimlerin galibi, bağımsızlık yolunda şiddetten uzak bir mücadelenin savunuculuğunu yapan İbrahim Rugova oldu. 2001'deki genel seçimlerden birkez daha mağlubiyetle ayrılan Kosova Demokrat Parti (PDK) lideri Taçi, geçtiğimiz Kasım ayındaki seçimlere hiçbir siyasi mücadelede mutlak bir başarı sağlayamadı. Nihayet 7 Kasım'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerini kazanan Taçi, bu zaferinden iki ay sonra 9 Ocak'ta Başbakan oldu.

Sırp yönetimine karşı etnik Arnavut silahlı direnişinin merkezi olan Kosova'nın Dreniça bölgesinde dünyaya gelen Taçi, Sırpların baskıcı yönetimi altında büyüdü. Dreniça, 1997 yılı Mart ayında, yönetime karşı saldırı düzenlemekle suçlanan bir etnik Arnavut aileye düzenlenen operasyon ile gündeme geldi. Sırp polisi, operasyonda, içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu aynı aileden 50 kişiyi öldürdü. Katliam, Sırp yönetimine karşı etnik Arnavutlar üzerinde şok tesiri yaptı. Bu olayın ardından Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) için destek gösterileri yapılmaya başlandı.

Kod ismi "Yılan" olan Taçi bu dönemde UÇK'nın siyasi lideri olarak tanındı. Kosovalı Arnavutlar'ın lideri Rugova'nın şiddet karşıtı siyasetine meydan okuyan Taçi, Sırp güvenlik güçlerine yönelik bir dizi saldırının sorumluluğunu üstlendi.

UÇK'nın Sırp kontrolüne karşı direnişe başladığı 1998 yazında kot pontalon, tişört ve güneş gözlükleriyle Kosova köylerine ziyaretler düzenleyen Taçi, 1999'da Fransa'nın Rambouillet şehrinde düzenlenen uluslararası toplum nezaretindeki barış müzakerelerinde Kosovalı Arnavut heyetinde UÇK temsilci olarak hazır bulundu. Taçi bu görüşmelerde, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright üzerinde güçlü bir tesir bırakmayı başardı.

Kosova'nın bağımsızlığını garanti etmeyen bir anlaşmayı istemeyerek imzaladığını ifade eden Taçi buna karşın yandaşlarını da barış planına uymaya ikna etti. Fakat aynı gece Belgrad hükümeti, Kosova'dan askeri birliklerini ve polis gücünü çekmeyi reddettiğini açıkladı. Sırp hükümetinin bu açıklaması, 78 gün sürecek olan NATO hava harekatının başlamasına neden oldu.

NATO'nun hava saldırıları Belgrad'ın şiddete bir an önce son verilmesi ve askeri, polis ve milis kuvvetlerini derhal geri çekmesini de içeren siyasi anlaşmayı kabul etmesi sonrasında 10 Haziran'da sona erdi. Aynı gün, Kosova'yı UNMIK idaresine sokan ve NATO güdümünde bir barış gücünü (KFOR) hizmete sokan BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı kabul edildi.

İhtilafın sona ermesi ve UÇK'nın dağıtılması sonrasında, Taçi, Kosova Halkın Demokratik Partisini kurdu. Kuruluş toplantısını Mayıs 2000'de yapan parti, eski gerilla liderini parti genel başkanı seçti ve adını kısaltarak Kosova Demokrat Partisi (PDK) olarak değiştirdi.

2001 parlamento seçimlerinde Taçi'nin partisi Rugova'nın LDK'sının ardından açık farkla ikinci gelerek 26 sandalye kazandı. Parti, başbakanlık görevinin PDK'lı Bayram Recepi'ye verildiği LDK liderliğindeki hükümete katıldı. 2004 seçimleri Taçi'nin partisine meclisteki temsil düzeyini 30 sandalyeye çıkarma olanağı sağlasa da, parti yine LDK'nın gerisinde kaldı ve bu sefer hükümete katılmayıp muhalefette kalmayı seçti.

UÇK'nın dağıtılmasından sonra eski gerilla lideri sıfatından kurtulma mücadelesinde başarılı olan Taçi, 2007 Kasım seçimlerinin ardından geçtiğimiz Ocak ayında Başbakan oldu.
Bir dönemler şiddet yanlısı ve radikal bir lider olarak düşünelen Taçi şimdi ılımlı bir siyasetçi olarak görülüyor.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 16.02.08, 23:46
f.t.m - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
=))
 
Kaydolma: 14.07.07
Kadın - 31
Mesajlar: 3.170
Teşekkürler: 89
Üyeye 131 kez teşekkür edildi
Standart

bugn gündemden düşmedi zatn...sağlll
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006