KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 19.03.07, 08:48
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart AB’nin hurdalığı 19 Mart 2007

AB’nin hurdalığı 19 Mart 2007




Bulgaristan, AB’ye üye olduğu 2007 başından bu yana Batı Avrupa’dan 34 bin 677 eski araç aldı. Almanya ve İtalya eski otolar için çok sıkı çevre yasaları çıkarırken, Bulgaristan AB’nin hurdalığı haline gelmeye başladı.

BULGARİSTAN’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte bütün ithalat vergilerinin kalkması üzerine, ülke çevreyi kirleten ikinci el otomobillerle doldu. Üyeliğin resmen başladığı yılbaşından bu yana otomobil plakalarında yüzde 46 artış oldu. Henüz 2 ay içinde, zaten kalabalık olan trafiğe eklenen 40 binden fazla yeni otomobilin yalnızca 8 bin 723’ü sıfır kilometre, 34 bin 677’si ise Batı Avrupa ülkelerinden ithal edilen ikinci el otomobiller. Sofya’nın açık otomobil pazarları binlerce döküntü otomobille dolup taşıyor.

Şimdi AB’nin en fakir yeni üyesi olan Bulgaristan trafiğini, Almanlar’ın ve İtalyanlar’ın 10 yıl önce kullandığı çok ucuza satılan otomobiller doldurdu. Yeni otomobil satışları ise yıllardır ilk kez düşüşe geçerek otomobil bayilerini ekonomik sıkıntıya düşürdü.

Bulgaristan Otomobil İthalatçıları Birliği başkanı Stoyan Jelev, eski otomobillerin akın etmesi ve teknik kontrol eksikliğinin ülkede çevre felaketine neden olacağını söyledi. Jelev, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "On yıldan daha eski arabalar çevreyi en çok kirletenler. Almanya ve İtalya, eski otomobiller için çok sıkı çevre yasaları çıkarırken bizim ülkemiz Avrupa’nın otomobil çöplüğü haline gelecek. Bunun bedelini çocuklarımızın sağlık problemleriyle ve trafik kazalarında ölümlerin artmasıyla ödüyoruz" dedi.

Oto (ikinci el) İhracatçıları Derneği Başkanı Anastas Todorov, "Hükümet çevre koruyucu yasalar çıkarıp vergileri yükseltmeden önce herkes araba almaya koşturduğu için satışlar fırladı" diyor.

Todorov’un verdiği bilgilere göre, 2005 ve 2006’da ithal edilen stokların tükenmesinden sonra ikinci el otomobil fiyatları yüzde 15 daha düşecek. Sofya’da her bin kişiye 520 otomobil düşüyor. Yılbaşından önce bu orana ancak 2020’de ulaşılması bekleniyordu. Araç sayısının hızla artmasına karşın, altyapı 1977’den bu yana gelişme kaydetmemiş. Yollar ve otoparklar bu yükü kaldıramıyor. Sokaklar ve kaldırımlar park etmiş otomobillerden geçilmiyor.

Yaşlı kadına aitti

Sofya’nın Gorublyane semtindeki açık oto pazarında her gün binlerce eski araç yeni Bulgar sahiplerini bekliyor. Bunların bazıları o kadar eski ki, üretildikleri ülkelerde çoktan piyasadan kaldırılmışlar. Kimi otomobillerin kilometreleri yaşlarına göre çok düşük. Bu şaşırtıcı durum sorulunca satıcılar, "Yaşlı bir kadına aitti" gibi cevaplar veriyor.

hürriyet
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006