KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 12.12.10, 00:35
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Ünlem Müslüman’ı asla AB’ye almam !

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Fransa lideri Sarkozy'nin Türkiye karşıtlığı açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

WikiLeaks'in yayınladığı belgelerde Fransa lideri Sarkozy'nin Türkiye karşıtlığı açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Sarkozy, 2007'de Amerikalılar'a, “70 milyon Müslüman Türk'ün yaşadığı Türkiye'nin AB üyesi olmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğinini söylemiş.

Türkiye'nin AB üyeliğine olan muhlefetini her fırsatta dile getiren, hatta Türkiye karşıtlığını Fransa seçimlerinde bile iç politika malzemesi yapmaktan çekinmeyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Amerikan Dışişleri yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde de bu tavrını çok daha ağır ifadelerle dile getirdiği ortaya çıktı.

WikiLeaks tarafından yayınlanan 2007 tarihli bir belgede Washington yönetiminin Türkiye konusunda Fransa'yı ağır bir markaja aldığı görülüyor. 18 Mayıs tarihinde Paris'teki Amerikan elçiliğinden Amerikan Dışişleri'ne gönderilen mesajda, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin kendisine Türkiye konusunda tavrını yumuşatması telkininde bulunan ABD'li diplomatlara “Türkiye'yi AB dışında bırakmanın sonucu ne olursa olsun 70 milyon Müslüman'ın Avrupa'ya girişine izin vermeyeceğim” diye net bir ifade kullandığı belirtiliyor.

Ancak kendisinin bu tezini Türkiye'nin Avrupa'da değil Asya'da olduğu savına dayandırdığını vurguluyor. (Yani “Müslümanlar'ı almam” sözünü kamuoyu önünde söylemek kendisine zarar vereceği için “Asyalılar Avrupa'ya giremez” ifadesini tercih ediyor.)

Yazışmada ABD Başkanı Obama'ya Sarkozy ile yapacağı görüşme öncesinde uyarılar da yapılıyor: “Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine itirazının siyasi kimliği ve bu konuda yaptığı kategorik açıklamalar nedeniyle içten bir değişimin yaşanma olasılığı düşük görülse de seçim öncesi kullandığı üslubu hafifletmesini ve en azından kapıyı tamamen kapatmadan müzakerelerin devam etmesine izin vermesini sağlamaya çalışmalıyız.”

Müzakereler önemli

Belgede ayrıca, “Sarkozy'nin ABD'nin güçlü bir Avrupa'ya verdiği desteği iyice anlaması için Türkiye'nin AB katılım müzakerelerine verdiğimiz önemi özellikle vurgulamamız gerekiyor” ifadesi de yer alıyor.

Amerikalı diplomatların bu konuda vardıkları sonuç ise Ankara için hiç de iç açıcı değil: Sonuç olarak, Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefeti açık ve dış politikasının en belirgin kalemlerinden birisi olduğu için sarsılmaz görünüyor. Yine aynı yıla ait bir başka belgede de İngiltere'nin o dönemki Başbakanı Tony Blair'in de Sarkozy'yi ikna için çabaladığı, Fransız liderle yaptığı görüşmede Türkiye'nin katılım müzakerelerinin kesintiye uğramamasının önemine değindiği görülüyor.

AYRILINCA ZAYIFLADI

Sarkozy belgelerinde Fransız liderin evlilikleri bile geniş yer buluyor. Sarkozy'nin kendisini bir başka erkek için terk eden eski eşi Cecilia Sarkozy ile yaşadığı ayrılığın Fransız lideri çok derinden etkilediği ve zayıflattığı belirtiliyor.

EVLENMESİ HATAYDI

Sarkozy'nin tüm gezilerde yanından ayırmadığı ve tüm dünya basının ilgi odağı olan yeni eşi Carla Bruni içinse Sarkozy'yi gölgede bırakması ve başkanlığını magazinleştirmesi nedeniyle “Onunla evlenmesi hataydı” yorumu yapılıyor.

Vatan
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006