KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 04.10.10, 16:27
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Alarm! Rumların hain planı

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Kıbrıs Rum Yönetimi eski lideri, tüyler ürperten bir itirafta bulundu.

Kıbrıs Rum yönetimi eski liderlerinden 91 yaşındaki Glafkos Klerides, Kıbrıslı Türkleri 1963-68 yılları arasında kamplarda tecrit etmelerinin büyük hata olduğunu itiraf ederek, “Boyun eğeceklerine inandık ama eğmediler” dedi. Klerides, geçmişte yaptıkları hataları Rum medyasına şöyle anlattı:

BİRLİKLER OLUŞTURDUK

1963’te Türklerin saldıracağını söyleyerek savunma birlikleri oluşturduk ve silahları Yunanistan’dan getirdik. Karşı saldırı planları ve tarihleri belirledik ama cephane getiren geminin gecikmesi nedeniyle saldırı planlarımızı erteledik. Akritas planını (Rumların Türkleri imha etme planı) Kıbrıslı Türklerin örgütlenerek Türkiye’den silah getirmesi nedeniyle hazırladık. Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un da bundan haberi vardı.

MÜDAHALE EDERİZ

O dönem adadaki Yunan tümeninin geri çekilmemesi halinde Türk ordusunun adaya geleceği tehdidi vardı. Makarios Atina’daydı ve ben de Başkan’dım. Yunan tümeninin çekilmesi için Türkiye’nin ültimatom verdiğini Atina’dan bildirdiler. Adadaki Türk Büyükelçi’nin bana geleceğini söylediler. Telefonum gece yarısı civarında çaldı. Telefondaki gerçekten de beni derhal görmek isteyen Türkiye Büyükelçisi’ydi. Başkanlık konutuna gittim ve akabinde de o geldi. Korumalarım bana arka kapıdan girdiğini söylediler. Bana Yunan hükümetine verdiği mesajın aynısını verdi: ‘Tümeni çekiniz ya da müdahale edeceğiz...’

YUNANİSTAN SAVAŞI GÖZE ALMADI

Yunan hükümeti tümenin geri çekilmesini ve Grivas’ın (EOKA lideri) geri çekilmesini kabul etti. Yunanistan’ın Kıbrıs uğruna Türkiye ile savaşa girme riskini göze alamayacağı ortaya çıktı. 1968’de Beyrut’taki ilk görüşmelere Türkiye Denktaş’ı gönderdi. Bunda Türkler istediğimiz anayasadaki değişiklikleri yerel yönetimlerin verilmesi şartıyla kabul etti. Türklerin yönetimindeki payı yüzde 30’dan yüzde 20’ye iniyordu. O zamanlar Türkler iki ayrı devlet istemiyordu. Bu anlaşma bizim için kaybedilmiş bir fırsat oldu.(hürriyet)
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006