KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 03.08.10, 00:49
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni İsrail'den geri adım

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

BM: İsrail Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak uluslararası soruşturmayı kabul etti

İsrail, 31 Mayısta Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk’ün öldüğü operasyon için BM soruşturmasında işbirliği
yapmayı kabul etti. Soruşturma 10 Ağustos'ta başlayacak.

İsrail’in "Yediler" olarak adlandırılan dar kabinesi bugün yaptığı toplantıda, BM soruşturmasına katılma kararı aldı.

Bu kararla birlikte İsrail’in, ilk kez İsrail askerleriyle ilgili bir konuda BM’nin soruşturmasını kabul ettiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca İsrail, yine ilk kez bir BM soruşturma komisyonunda kendi faaliyetleriyle ilgili olarak yer almış olacak.
Çalışmalarına 10 Ağustos'ta başlayacak olan komitenin ilk raporunu Eylül ortasında sunması bekleniyor.

Jerusalem Post’un haberine göre Yeni Zelanda’nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer’ın başkanlığında kurulacak soruşturma komitesine ABD, BM, İsrail ve Türkiye’den temsilciler katılacak. Ancak haberde Türkiye’nin henüz Ban’a soruşturma komitesiyle ilgili resmi bir yanıt vermediği bildirildi.

"TÜRKİYE'DEN ESKİ BİR MÜSTEŞAR KATILACAK"

Haaretz gazetesi ise komisyonda Türkiye’den eski bir Dışişleri Bakanlığı müsteşarının bulunacağını öne sürdü. Gazete, İsrail’in komisyona göndereceği temsilcinin kim olacağının henüz belirlenmediğinin altını çizdi.

Konunun, İsrail’in önde gelen yedi bakanının bugün yaptığı toplantıda görüşüldüğü belirtildi. Komisyonun daha sonra İsrail Bakanlar Kurulu’nun da gündemine gelmesi bekleniyor.

İLK ADIM BARAK-BAN GÖRÜŞMESİ

İsrail Radyosu’nun bugün bildirdiğine göre Savunma Bakanı Ehud Barak, geçtiğimiz Cuma New York’a yaptığı ziyarette filo baskını sırasında yaşananların BM tarafından soruşturulmasını prensipte kabul ettiklerini BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a iletti.

İsrailli bir diplomatik kaynak, konunun Barak-Ban görüşmesinin ana maddesi olduğunu ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi 1 Haziran’da baskının uluslararası soruşturmaya açılması yönünde bir karar almıştı. BM Genel Sekreteri Ban uzun bir süredir İsrail’e “hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf” bir soruşturma yapılması için baskı yapıyordu.

İsrail bir süredir BM’den ve Türkiye’den gelen baskılara direniyordu. Bunun yerine İsrail hükümeti tarafından kurulan Turkel Komitesi’yle kendi içinde bir soruşturma yönetiyordu.

BAN İSRAİL'İN KATILIMINI İSTİYOR

Ban, geçen ay yaptığı açıklamada İsrail’in filo baskınıyla ilgili iç soruşturmasının “önemli” olduğunu ancak “uluslararası güvenilirliği” olmayacağını söyledi. BM Genel Sekreteri, İsrail hükümetine Tel Aviv ve Ankara’nın katılımıyla üçüncü tarafların yapacağı bir soruşturma için baskı yapmasının nedeninin de bu olduğunu belirtti.

Geçen ay neden bir uluslararası komisyon oluşturmadığı sorusuna Ban, İsrail’in “tam işbirliği olmadıkça tam ve güvenilir bir soruşturma yönetmenin imkansız olduğu” cevabını vermişti. Ban, “Dolayısıyla zaman alsa bile bu konuyu İsrail hükümetiyle görüşmeye devam ediyorum” açıklamasını yapmıştı.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006