KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 28.07.10, 20:24
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni Bu sözler İngiliz basınını kızdırdı

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un Gazze için ‘açık cezaevi’ sözleri geniş yankı buldu.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un Türkiye ziyareti sırasında, Gazze için ‘açık cezaevi’ tanımını kullanması İngiliz basınında büyük yankı uyandırdı

Independent, Cameron’un Türkiye ziyaretiyle İsrail’e karşı bir savaş başlattığını açıklarken, Financial Times İngiliz Başbakan’ın yorumuyla Ankara’da alkışlar aldığını yazdı.

INDEPENDENT: Cameron İsrail’e saldırmak için Türkiye’yi kullandı

Gazze Şeridi’ni “açık cezaevine” benzeten ve Gazze’ye üç yıldan beri uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep eden İngiltere Başbakanı David Cameron, İsrail’e karşı tavrını sertleştirdi.

Cameron’un açıklamalarını, Gazze baskını nedeniyle İsrail’in ilişkilerinin gergin olduğu Türkiye’de yapmış olması, yorumlarının ileride diplomatik önem taşımasını neden olacak. Ankara ziyaretinde Gazze’nin durumuna değinen Cameron, İsrail’in Gazze’de uyguladığı toprak işgali ve ablukasını kınadı.

Cameron, Avam Kamarası’nda defalarca yinelenen yorumları seslendirerek Gazze’deki mevcut durumun değişmesi ve şehrin “açık bir cezaevi olarak kalmaması” gerektiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cameron’un sözlerini alkışladı.
İngiltere Başbakanı, 31 Mayıs tarihinde yaşanan Gazze filosu baskınını “kabul edilemez” olarak yorumladı ve baskının “hızlı, şeffaf ve titiz” bir soruşturmaya tabi tutulmasını istedi.
Cameron’un açıklamalarına cevap veren İsrail’in İngiltere büyükelçisi Ron Prosor, Gazze’deki insanların Hamas’ın tutukluları olduğunu söyledi. İsrail, kısa bir süre önce Gazze’ye uyguladığı ablukanın Hamas’ı zayıflatmak yerine güçlendirdiğini kabul etmişti.

Türkiye’nin desteğini kazanma çabasında olan Cameron, Ankara’nın Ortadoğu’da stratejik bir müttefik olduğunu ve Doğu ile Batı arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Türkiye’nin AB üyeliği için desteğini ifade eden Cameron, Ankara’nın üyeliğinin olmaması halinde birliğin zayıf kalacağını belirtti.
Cameron ayrıca, NATO üyesi olan ve Afganistan’da koalisyon güçlerine destek veren Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde hak ettiğini alamadığını da söyledi.

FINANCIAL TIMES: Cameron Ankara’da alkış topladı

İngiltere Başbakanı David Cameron, İran üzerindeki farklı politikaların gölgesinde yaptığı Ankara ziyaretinde, Gazze’yi “açık cezaevine” çevirdiği için İsrail’i eleştirip ve Türkiye ile ilişkilerde “altın çağ” yaşandığını belirtince alkış topladı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği çabalarını öven konuşması esnasında Cameron’ın Gazze’yi “açık cezaevi” olarak yorumlaması, Türkiye’yi sevindiren ancak İsrail’in sabrını sınayan bir hamle olarak görülüyor. Türkiye’nin İslami Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Cameron’un dürüstlüğünü övdü ve İsrail’in Gazze Özgürlük Filosu’ndaki Türk aktivistlere yaptığı saldırıyı Somalili korsanların saldırılarına benzetti ve dünyanın bu baskıya sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.
İsrail’in Londra Büyükelçiliği, Cameron ve Erdoğan’ın yorumlarına cevap verdi ve Gazze halkının “Hamas terör örgütünün esiri olduğunu”, içinde bulundukları durumun ise “Hamas’ın yönetimi ve önceliklerinin sonuçları” olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca, Cameron’un dört seneden beri Gazze Şeridi’ndeki tutsak olan İsrail askeri Gilad Şalit için de endişelerini dile getireceğinden emin oldukları ifade edildi.

Cameron, Gazze’nin açık bir cezaevi olarak kalmasına izin verilemeyeceğini ve verilmemesi gerektiğini söyledi. Cameron, Gazze’nin Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginliğe neden olduğunu ancak iki ülkenin dostluklarını devam ettirmeleri gerektiğini de dikkat çekti.


GUARDIAN: Cameron’un Gazze yorumları tepki topladı

Gazze’de yaşayan 1.5 milyon insanın bir açık cezaevinde yaşadığını belirten David Cameron, İsrail ile diplomatik ilişkilerin gerilmesine neden oldu. İsrail’in uyguladığı ablukayı daha hafifletmesi gerektiğini belirten Cameron, hem İngiltere hem de İsrail’de eleştirilerin hedefi oldu.

Cameron Ankara’da yaptığı konuşmada, Gazze’ye insanı yardımların ve halkın giriş ve çıkışlarına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in özellikle Hamas tarafından kaçırılan askerine yönelik endişeleri söz konusuyken, Cameron’un açıklamalarında “dengeyi” sağlamakta eksik kaldığını öne sürdü.

Cameron’un Gazze hakkındaki yorumları büyük tepki toplarken, İsrail’in Londra büyükelçisi Ron Prosor, İngiltere Başbakanı’nın yaptığı yorumlara kıyasla kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’i hatırlatmayı unuttuğunu ifade etti. Prosor, “Başbakanın, dört yıldan beri tutuklu bulunduğu sürece bir kez bile Kızıl Haç tarafından ziyaretine izin verilmeyen askerimiz hakkındaki endişelerimizi paylaşacağını biliyoruz” dedi.

İngiliz diplomatlar, Cameron’ın sözlerinin politika değişikliğine yol açmayacağını ancak zamanlama açısında tartışmaları tetikleyici olduğunu belirtti. İsrailli bir yetkili ise, “Bu tür açıklamaların neden Türkiye’de yapıldığını anlayabiliyoruz” dedi ve Gazze için kullanılan “açık cezaevi” benzetmesinin İsrail’de kulağa hoş gelmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ise Dubai’de yaşanan suikastta İngiliz pasaportları kullanıldığının ortaya çıkması yüzünden gerilen ve tekrar iyileşme sürecinse olan İngiliz-İsrail ilişkilerine hassas yaklaşılması gerektiğini belirtti.

TIMES: Cameron: Türkiye İran ilişkileri için büyük önem taşıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, Gazze için “açık cezaevi” yorumunu yapınca İsrail ile olası bir sürtüşmeyi başlatmış oldu. Cameron Ankara’nın İran üzerindeki nüfuzunu överken, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin Tahran’a uyguladığı yaptırımları bozma riskini görmezden geldi.

Ancak Cameron’un Filistinliler ve Gazze Şeridi hakkında yaptığı yorumlar, Türkiye’nin AB üyeliğine gösterdiği desteğe gölge düşürdü. Gazze’yi kontrol eden Hamas, Cameron’ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Örgütün sözcüsü Salah Bardawil, “Bu olumlu bir yaklaşım ve uluslararası kamuoyunun vicdanının uyandığının bir işareti” dedi.(Hürriyet)
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006