KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 18.07.10, 09:26
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni Mona Lisa'nın sırları çözülüyor

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Araştırmacılar Mona Lisa tablosunun birkaç sırrını çözdüklerini açıkladı.

Mona Lisa'nın esrarengiz gülümsemesinin esrarı sürüyor, fakat Louvre Müzesi'nde bulunan ve aralarında Mona Lisa'nın da yer aldığı yedi Leonardo da Vinci eserini inceleyen uzmanlar, ustanın yapıtlarına mükemmel bir kalite veren tekniğini (üst üste çok ince boya ve cila katmanları kullanmak) inceledi ve bazı yeni bulgulara ulaştı.

İNSAN SAÇININ YARISI KALINLIKTA

Müze Restorasyonu ve Araştırmaları Merkezi'nden bilim insanları, bu katmanların 30'a kadar çıkabildiğini ve her birinin 40 mikrometreden az kalınlıkta yani ortalama insan saçının yarısı kalınlığında olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacı Philippe Walter, 'sfumato' adı verilen tekniğin da Vinci'ye derinlik ve gölge ilüzyonu yaratma imkanı verdiğini belirtiyor. Da Vinci'nin bu tekniği kullandığı gayet iyi biliniyor, ama bunun üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, testlerin tablolardan örnekler gerektirmesi nedeniyle hep sınırlı kalmıştı.

Ancak Fransız uzmanlar, söz konusu nesneye temas gerektirmeyen ve zarar vermeyen X-ışını florasan spektroskopi adı verilen yöntemle katmanları ve onların kimyasal içeriklerini inceledi.

Yüksek teknoloji ürünü bir cihazla gerçekleştirilen incelemeler müze kapalıyken gerçekleştirildi. İncelemeler sonucunda sanatçının her bir boya katmanında kullandığı pigmentlerin karışımının anlaşılabileceği belirtiliyor.

Da Vinci'nin çeşitli eserlerinde yapılan incelemelerle, ustanın sürekli yeni teknikler denediği, Mona Lisa'daki gölgelerde manganez oksit, diğer eserlerinde ise bakır kullandığı ortaya çıktı.

"Mona Lisa" portresinin Floransalı tüccar Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa Gherardini'ye ait olduğu ve da Vinci'nin tabloyu 1503'te yapmaya başladığı sanılıyor. 16. yüzyıl ressamı ve sanatçıların biyografilerini yazan Giorgio Vasari yazılarında mükkemmeliyetçi da Vinci'nin Mona Lisa üzerinde dört yıl çalıştığını anlatıyor.(GAZETEPORT)
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006