KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 09.07.10, 10:50
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni Referandumda saflar netleşiyor

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Kılıçdaroğlu'ndan, Anayasa Mahkemesi kararına tepki: Karar bizi tatmin etmedi. 12 Eylül'de 'hayır' diyeceğiz. Hayırda hayır vardır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişiklik paketini kısmen iptal etmesiyle ilgili olarak, "Karar bizi tatmin etmedi. 12 Eylül'de 'hayır' diyeceğiz. Halk deyimiyle 'hayırda hayır vardır'" dedi.

CHP'li belediye başkanları ve il genel meclisi yöneticilerinin yanı sıra Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekilleri Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Kılıçdaroğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

TATMİN ETMEDİ: Anayasa Mahkemesi kararının bizi tatmin etmediğini biliyoruz. Bugün için iptal kararından sonra bile yargıç güvencesinin ve güçler ayrılığı ilkesinin tehlikede olduğunu biliyoruz.

HAYIRDA HAYIR VARDIR: Yapılan anayasa değişikliğinin cumhuriyet savcısını adalet bakanının emrine soktuğu açık. bir savcıyı şikayet ettiğinizde bakan izin vermezse itiraz edecek başka merci artık kalmamıştır. Değişiklikleri uygun bulmuyoruz. O nedenle 12 Eylül'de 12 Eylül değişikliklerinin bir uzantısı olarak gördüğümüz bu anayasa değişikliklerine 'hayır' diyeceğiz. Topluma karşı sorumluluk hisseden herkes de referandumda 'hayır' demelidir. Halk arasında denildiği gibi 'hayırda hayır vardır. CHP iktidarında daha çağdaş, daha uygar, toplumun geleceğe güvenle bakabildiği yeni bir anayasa yapmanın sözünü veriyoruz.

Ne anlaşılabilir ne kabul edilebilir
Bahçeli, MHP'nin referanduma yönelik "hayır" kampanyası başlatacağını açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa paketine ilişkin kısmi iptal kararını eleştirirken, hem hükümete hem Yüksek Mahkeme'ye yönelik ağır ifadeler kullandı.
Bahçeli, "Yürütmenin siyasi ve ahlaki meşruiyet sınırlarını ayaklar altına alması da, anayasal yargının yetki gaspı yapması da doğal, anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir" dedi. Bahçeli, MHP'nin referanduma yönelik "hayır" kampanyası başlatacağını açıkladı.

Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada, siyasi ve şahsi ikbal hesaplarıyla anayasa değişikliği zorlamasına girişen AKP'nin siyasi ve ahlaki meşruiyeti ne kadar tartışmaya açıksa, Anayasa Mahkemesi'nin son kararının da hukuki açıdan o kadar tartışmalı olduğunu söyledi. Bahçeli şöyle devam etti:

"Yasama organını emri altına sokan Başbakan gizli emellerini hayata geçirmek için AKP'nin kirli geçmişine ve Türkiye'nin hayrına olmayan hesaplarına hizmet edecek yandaş yargı arayışına girmiştir. Anayasa Mahkemesi de anayasada belirlenen çerçevenin dışına çıkarak anayasa değişikliklerinin özüne ve esasına girmiş, yetkisini aşan siyasi bir karar vermiştir.
Yürütmenin siyasi ve ahlaki meşruiyet sınırlarını ayaklar altına alması da, anayasal yargının yetki gaspı yapması da doğal değildir, anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir."

Sendikalardan 2 evet kesin
Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Toplumda öteki oluşturmayan, vatandaşı tanımlamayan tanıyan bir anayasa istiyorduk. Siyasetteki kısır çekişme nedeniyle bu Meclis'ten çıkmayacağı anlaşıldı. Paketin çok eksiklikleri var ama millet iradesi önündeki engelleri kaldırmada bir yol haritası olacak. Bu nedenle destekleyeceğiz ve 'evet' diyeceğiz

KESK Başkanı Sami Evren: Bu paket ülkede demokratikleşmenin önünü açmaz. Referandum sürecinde bireylerin oylarına evet ya da hayır diye ipotek koymayız, 'boykot edin' demeyiz. Ancak eşitlikçi bir anayasa için eleştirilerimizi ve taleplerimizi sürdüreceğiz.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız: Anayasa paketinin bizi tatmin etmediğini daha önce açıklamıştık. Gelinen noktada pakette önemli bir değişiklik yok. Durumu değerlendirip Kamu-Sen'in referandum hakkındaki tavrını yakında kamuoyuna duyuracağız.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu: Gelinen noktada söylenecek sözün bir önemi yok. Yüksek Mahkeme kararını verdi. 12 Eylül'de referandum yapılacak. Artık söz milletin. Ülkeye hayırlı olsun.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu: Darbenin yıldönümü olan 12 Eylül'de yapılacak referandum, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın demokratiklik ilkesine uygun davranıp davranmadığının bir oylaması olacak. Halk, özgür iradesiyle sandığa gitmeli ve darbe anayasasını değiştirmek için önüne gelen bu fırsatı iyi değerlendirmeli. 12 Eylül'de yapılacak olan referandumda verilecek olan her 'Evet' oyu darbeleri ve darbe anayasasını reddetmek anlamına gelecek.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: Kurullarımızı toplayacağız, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonraki değişiklik de dahil olmak üzere paketin bütününü değerlendireceğiz ve kararımızı açıklayacağız. Bunun öncesinde bu referandum için halkı evetçi ve hayırcı diye kutuplaştıran, zorlama, kasıtlı ve vicdani bölünmüşlükle başbaşa bırakacak bir oylama diyebilirim.

Referandumu boykot edecek
BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "Biz 12 Eylül'e kadar meydanlarda olacağız, Türkiye'nin her tarafında halkla buluşacağız ve boykot çağrısı yapacağız" dedi.

Yıldız, yapılan anayasa değişikliğin Türkiye demokratik cephesinin ve Kürtlerin özlemini içermediğini kaydederek, "Başından itibaren paketin tamamına muhalefet edeceğimizi ve boykot edeceğimizi ve yeni sivil, demokratik, özgürlükçü anayasa talebimizi dile getireceğimizi söyledik. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kısmi iptalle değişen bir şey olmadı. Anayasanın yamalarla düzeltilemeyeceğini ve yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyoruz" dedi. Yıldız, şunları kaydetti:

"Görünen o ki bir uzlaşma var, AKP, CHP, MHP arasında. Herkesten cılız itirazlar gelse de ortada zımni bir uzlaşma olduğu görülüyor. . Şimdi gündemi birkaç gün bununla oyalayacaklar. AKP ise biraz daha kendini güçlendirme, etkin olma arayışında. Sonuçta olacak olan yargının CHP'den AKP'ye geçmesi. Bunun da yararının olmayacağını söyledik. Bizim itirazımız bu paketin yeni bir anayasa talebini öteleyeceği noktasında"

SP ve BBP: Evet, İP: Hayır
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Vesayet rejiminin düzeneklerini değiştiren, millet egemenliğinin önünü açan adımı eksik ve hatalı bulsak da desteklemek durumundayız. Saadet Partisi mevcut anayasa değişikliğini eksik buluyor, ancak desteklemeyi de milletimize karşı bir sorumluluk olarak görüyor" dedi

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, referanduma gidilmesinden dolayı memnun olduğunu vurguladı ve partisinin de "evet" oyu vereceğini bildirdi. İşçi Partisi Genel Sekreteri Hasan Basri Özbey ise, "Bütün yurttaşlarımızı, başı dik, tam bağımsız Türkiye için, milletin birliği için, yeniden Atatürk Cumhuriyeti için Türkiye 'ye sahip çıkmaya, referandumda 'hayır ' demeye çağırıyoruz" dedi.
(Milliyet)
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 10.07.10, 00:05
HarektOrdusu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 14.11.09
Erkek - 14
Mesajlar: 2.127
Teşekkürler: 376
Üyeye 306 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Referandumda saflar netleşiyor

Neyin doğru olacağını halk belirleyecek.. Umarım halkımız paketin içeriğini biliyor ve geleceğinde kendi ellerinde olacağını anlıyordur.

"Evet"çi partiler: AKP, SP, BDP (!)
"Hayır"lı partiler: CHP, MHP, İP ve ağırlıklı olarak sendikalar.

umarım ülkemiz için en HAYIRlısı neyse o olur .
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006