KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 10.06.10, 13:23
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni Obama'ya hem rest hem ret

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki 'tarihi' İran oylamasından Türkiye 'ret' oyu verdi.

Türkiye, Washington yönetiminin 'son dakika' telefonuna rağmen, BM Güvenlik Konseyi’nde nükleer programı yüzünden İran’a bugüne kadarki en ağır yaptırımları öngören tasarıya 'ret' oyu verdi. 5’i daimi 15 üyenin tamamının katıldığı oylamada yaptırıma 12 'evet', 2 'hayır', 1 bir ç'çekimser' oy kullanıldı. Brezilya’nın da 'ret' oyu verdiği, Lübnan’ın 'çekimser' kaldığı yeni yaptırımlar, aralarında bir de bankanın bulunduğu 40 şirket ve bir kişiye, mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı gibi önlemler getiriyor. Bu 40 kurum arasında 15’i İran Devrim Muhafızlarına, üçü İran Deniz Hatlarına bağlı kuruluş bulunuyor. Daha önce kabul edilen 3 yaptırım tasarısıyla birlikte İran’ın Batı’da “sakıncalı” şirketlerinin sayısı 75’e çıktı.

TÜRKİYE VE BREZİLYA'NIN ÇABALARI

İran’ın uranyum zenginleştirme, yeniden işleme ve ağır su projelerini askıya almadığı kaydedilen kararda, İran’ın Konseyin bu konuda kendisine çağrıda bulunan 2006, 2007 ve 2008 yıllarındaki kararlarına uymadığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yapmadığı gerekçesiyle çeşitli önlemler alındığı belirtildi.
Kararda, İran’ın UAEK’ye bildirmeden uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirdiği, bundan büyük endişe duyulduğu ve İran’ın nükleer programının nükleer silahların yaygınlaşması kapsamında risk oluşturduğu bildiriliyor.
Türkiye ve Brezilya’nın İran ile uranyum takas anlaşmasına da atıfta bulunulan kararda, Türkiye ve Brezilya’nın çabalarının “güven artırıcı önlem” olarak hizmet edebileceği belirtildi, bununla birlikte İran’ın nükleer meselenin özünü çözmeye yönelik çabalarda bulunması istendi.
Karara göre, İran’a halihazırda uygulanan silah ambargosu genişletiliyor, İran’ın nükleer programıyla ilgili olan bankalara yönelik sıkı denetim ve yaptırım getiriliyor. Ayrıca kararda, uluslararası alanda tüm İran bankalarıyla olan alım-satım işlemlerinin sıkı denetimi ve İran’a giden ve İran’dan gelen gemilerin yasaklanan kargo taşımaları yönüne ciddi şüphe duyulması durumunda açık sularda sıkı kontrolü de öngörülüyor.

TÜRKİYE: BARIŞA FIRSAT VERİN

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye’nin İran’ın nükleer meselesinin diplomatik ve barışçıl çözüm dışında bir şekilde çözülmesi seçeneğinin olduğuna inanmadığını söyledi. Apakan, Tahran anlaşmasının hayata geçirilebildiği takdirde, nükleer programa ilişkin kapsamlı sorunlara olumlu ve yapıcı bir atmosferde çözüm bulunmasına katkı sağlayabileceğini belirterek, bunun için de zaman ve mekan tanınması gerektiğini vurguladı.
Büyükelçi Apakan, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi kapsamındaki sorumluluklarına tamamen bağlı olduğunu ve bu kapsamda belli başlı tüm uluslararası anlaşma ve rejimlere taraf olduğunu belirtti.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006