KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 26.02.10, 16:54
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni Kabus koptu geliyor

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Antarktika’da büyük bir buzdağının Mertz Buzulu’yla çarpışması sonucu Lüksemburg büyüklüğünde yeni bir buzdağı oluştuğu açıklandı.

Bu aybaşında yaşanan çarpışma sonucu Mertz Buzulu'nun su seviyesinin üzerindeki kısmından toplam yüzölçümü 2,500 kilometre kare olan bir buzul koptu.

Avustralya Antarktika Araştırmaları uzmanları, kopmanın 97 km uzunluğundaki B-9B olarak adlandırılan buz dağının çarpması sonucu gerçekleştiğini belirtirken, buz bilimci Rob Massom, "buzuldaki kopmanın küresel ısınmanın sonucu değil, doğal bir süreç olduğunu" kaydetti.

Mertz Buzulu’ndaki bölünme ve çatlakları araştıran bilim insanları, B-9B buz dağının 1987’de beş bin km kare büyüklüğündeki başka bir buzuldan koptuğu belirtti.

OKYANUS AKINTILARI ETKİLENEBİLİR
Çarpışmanın yaşandığı bölgenin küresel okyanus akıntıları için mühim olan yoğun, tuzlu su üretimi için önem taşıdığını belirten bilim insanları, uzantının kırılması ve akıntıya kapılan buz dağlarının açık su alanını daraltacağına dikkat çekti.

Massom, Lüksemburg büyüklüğündeki iki buz dağının okyanusta sahil veya sığ alan oluşturmaları halinde okyanusun dibine batan tuzlu su üretiminin azalabileceğini ve bunun okyanus akıntılarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Diğer bir buz bilimci Neil Young, B-9B ve çarparak oluşmasına neden olduğu devasa buz dağının Antarktika’da 150 km açıkta yüzdüklerini belirtti ve bu olay sonucu dünya okyanuslarının oksijen seviyelerinde büyük değişim olabileceğinden endişelendiklerini belirtti.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 26.02.10, 19:41
jjjensen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bi rain
 
Kaydolma: 28.10.09
Kadın
Mesajlar: 4.924
Teşekkürler: 549
Üyeye 526 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Kabus koptu geliyor

ne olacak bu dünyanın hali...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006