KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Hobiler > GraFFiti


GraFFiti - Sokak sanatı graffiti ile ilgili bilgiler ve resimler burada


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 05.05.07, 16:52
s.s.s_mode_xl - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 05.05.07
- 34
Mesajlar: 12
Teşekkürler: 0
Üyeye 3 kez teşekkür edildi
Standart grafitinin ortay çıkışı

Graffiti'nin ortaya çıkışı..

Graffiti sanatinin iki farkli cikisi anlatiliyor..

Birincisi; (Amerika)
Graffiti 60'li yillarda iki ayri grup tarafindan kullanilan bir yöntemdi. Politik gruplar görüslerini belirtmek için, sokak çeteleri ise hükmettikleri bölgeleri belirleyip herkese duyurmak için sokak duvarlarina imzalarini birakmaya basladilar. Coolbread ve Cool Earl adinda iki genç isimlerini duyurmak ve kamuoyunda ilgi çekmek için bombing (bombalama) diye de bilinen sehrin tüm duvarlarina isimlerini yazma islemini ilk uygulayan iki kisi.
Graffitinin sehir duvarlarindan metrolara, yani underground'a inmesi TAKI-183 takma adiyla taninan Yunanli bir gencin oradan oraya haber tasirken sprey boyalarla metrolarin üzerine adini yazmasiyla baslamis. TAKI bu gencin adi yerine kullandiği bir kisaltma, 183 ise yasadiği caddenin adiymis. Çoğu metro istasyonunda rastlanan bu ad herkesin ilgisini çekmis. Benzerleri olan JULIO 204, FRANK 207 ve daha birçoğu metrolara isimlerini ilgi çekecek sekilde yazmaya baslamislar. Bu isimler çoğaldikça, rekabet ortaminin zorunluluğu olan farkli olarak öne çikma arayislari da baslamis. En ilgi çekici, en renkli yazi biçimini kullanarak adini yazma uğrasi ortaya yepyeni stiller çikarmis. Ve böylece tag adi verilen graffiti yazari imzasina semboller, ilgi çekici resimler eklenmeye baslamis. Zamanla kullanilan harflerin boyutlari büyümüs, harflerin içi desenlerle süslenmeye baslanmis, yaraticilik sinir tanimamis.

İkincisi; (Almanya)
2.dünya savaşından sonra dogu bloku belirlemek için yapilan berlin duvari, uzun süre insanlar üzerinde özellikle dogu almanya halkı için bi baskı olmuştur. 1970lerin basında protest amacıyla ghetto insanları çeşitli yazılar yazmaya başladı. Yazıların amacı sadece mevcut düzene başkaldırma idi, yani hiç bi sanat ruhu taşımıyodu. 80'lerde graffiti kültürü gelişmeye devam etti, artık insanlar sadece mesaj vermek verine görselligede onem veriolardı,berlin ve münih graffiti sanatçıları(writer) bu konuda cok uzmanlaştılar.
Şehrin her yerini kafasina göre boyayan bu anonim sanatçilar medyanin da ilgisini çekmis çekmesine ama haklarinda en fazla bir iki yazi yazilmis, geçilmis. Graffiti bir üniversite öğrencisinin ilgisini çekene kadar, underground sanatçilar tarafindan icra edilmeye devam edilmis. Hugo Martinez adli öğrenci, graffiti'deki potansiyeli fark edip, United Graffiti Artists derneğini kurmus ve graffiti örneklerini bir sergide sanatsever kitlelere sunmus.


Türkiye'de Graffiti..

Graffiti Turkiyede oldukca gec basladi. Baslangic tarihini olarak 1995 sayilabilir. Daha once baska devletlerden bazi writerlar gelip bazi pieceler yaptilar ama sonucta bunlar turkiyede yasamiyordu. Turkiyede graffiti ilk olarak istanbulda basladi. S2K grubundan REZ istanbulda heryere yazmaya basladi. Tek basina yaklasik 1 sene sehri bombalayan REZ istanbul'un heryerine tag atti. Sonra JEMY'yi yetistiren REZ ikili olarak devam etti. S2K daha sonra bircok kisiyi alip yetistirdi. Bunlarin arasinda en yetenekli olanlari VIGO, HOMER ve TURBO'dur. S2K grubunu zaman gectikce buyumeye basladi. ilk katilimlar turkiye disinda yasayan turkler oldu. TAXIM, KAIM gruba katildi. Daha sonra Almanya'dan ilk turk olmayan uye NOTE katildi. Grubun artik almanya ve isvicre'de uyeleri bulunmaktaydi. Bu aralarda HOMER ve TAXIM Turkiyede ilk treni bombaladilar. Sonra Grubun train ekibi Frankfurttan katildi. BUD ve PAYN S2K grubuna katildilar. Grup halen Turkiyenin en aktif ve en buyuk grubudur. Bazi genclerin grup kurma girisimleri olmustur ama bunlar 1-2 duvardan oteye gidememislerdir. 1995 yilindan beri S2K legal ve illegal olarak bir cok projeye imza atmistir. Grubun uyesi ve halen yoneticisi olan TURBO Turkiye'de hiphop kulturunun yayilmasinda cok payi ve destegi vardir. Bircok dergide rap, graffiti ve break dance konusunda yazilar yazmistir. bircok Turkce rap cd si icin cover yapmistir.

Turkiyede graffiti yapmak oldukca zor bir istir. Cunku Graffiti Turkiye'de taninmiyor ve bu graffiti uzerine kanunlar yok. Eger graffiti yaparken yakalanirsaniz. Normal suclu muamelesi gorursunuz. Yani sizi katil ve hirsizlarin bulundugu hapishaneye atabilirler. 1989 yilinda REZ graffiti yaparken yakalanmis ve 1.5 sene hapis cezasi yemistir. Bu buradaki olaylar icin cok guzel bir ornektir. Illegal politik gruplar sloganlarini duvarlara yazdiklari icin polis burada graffiticilere ayni ayarda tutuyor. Boya ve malzeme bulmakda ayri problem. Burada satilan boyalarin cogunlugu Turk mali ve sulu boyalar. Burada sparvar, belton ve montana gibi markalar satilmiyor. Cap bulmakta zor. Ancak arkadaslarimiz sayesinde almanyadan getirtebiliyoruz. Her ne kadar burada isler zorda olsa kimse yilmadan graffiti yapmaya calisiyor



kardeş sen herşeyi koymuşsun bende bari biraz bilgi vereyim ok
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 09.05.07, 19:45
makina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 01.02.07
Kadın - 32
Mesajlar: 2.724
Teşekkürler: 19
Üyeye 44 kez teşekkür edildi
Standart

teşekkürrr
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 09.05.07, 20:16
merve - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Efendi Baykuş
 
Kaydolma: 30.08.06
Kadın
Mesajlar: 1.043
Teşekkürler: 7
Üyeye 29 kez teşekkür edildi
Standart

tşk...........................
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 09.05.07, 23:17
cin_tary - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ergen Baykuş
 
Kaydolma: 23.04.07
- 34
Mesajlar: 463
Teşekkürler: 0
Üyeye 3 kez teşekkür edildi
Standart

saolun ..... vs
Alıntı ile Cevapla
  #5 (permalink)  
Alt 09.05.07, 23:44
zebani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 29.08.06
Erkek
Mesajlar: 8.365
Teşekkürler: 45
Üyeye 137 kez teşekkür edildi
Standart

teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
  #6 (permalink)  
Alt 10.05.07, 11:50
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart

teşekkürler...
Alıntı ile Cevapla
  #7 (permalink)  
Alt 10.05.07, 23:40
cimcime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 29.08.06
Kadın - 33
Mesajlar: 7.624
Teşekkürler: 0
Üyeye 42 kez teşekkür edildi
Standart

saollllllllllllllllllllllll
Alıntı ile Cevapla
  #8 (permalink)  
Alt 10.05.07, 23:51
K.o.D.e.S - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Genç Baykuş
 
Kaydolma: 10.05.07
Kadın - 34
Mesajlar: 246
Teşekkürler: 0
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart

paylaşım için saol...
Alıntı ile Cevapla
  #9 (permalink)  
Alt 23.07.07, 19:37
Sempatiq - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 20.07.07
- 32
Mesajlar: 38
Teşekkürler: 0
Üyeye 1 kez teşekkür edildi
Standart

tşkler =)=)
Alıntı ile Cevapla
  #10 (permalink)  
Alt 19.10.09, 16:03
CrimeBoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 19.10.09
Erkek
Mesajlar: 2
Teşekkürler: 2
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: grafitinin ortay çıkışı

adamımsın biz arkadaşlarla grup kurduk çok eziğiz 2 kişiyiz daha yeniyiz duvarda yazımız yok sadece park larda fln var 8. sınıftayız bursada yız 24 ünde okulun ist gezisi var tag kalemimi ve spreyimide aldım orda kullanmayı düşünüorum bna bir kaç örnek yollar mısınız grafiti olarak vea tag erdem_kara_@hotmail.com konusmak isteyen bi eklerse memnun olurum konu için de ayrıca saol
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
isim grafitileri grafitiyle adını yaz grafitiyle isim yazma aşk grafitileri galatasaray grafitileri grafitilerle isim yazma adını grafitiyle yaz merve grafitileri grafitiyle isim yaz ismini grafitiyle yaz grafitiyle yazılmış isimler grafitide isimler grafitiyle ismini yaz grafitici isimleri yazı grafitileri





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006