KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Genel Kültür


Genel Kültür - Bilginizi arttırmak istiyorsanız buraya tıklayın


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 08.11.09, 12:08
Joannie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Lonely...
 
Kaydolma: 15.07.09
Kadın
Mesajlar: 10.176
Teşekkürler: 1.351
Üyeye 613 kez teşekkür edildi
Post Dünyayı Değiştiren 14 Madde

Dünyayı Değiştiren 14 Madde

Tarih boyunca yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkan maddeler uzun yıllar kullanılacak yararlı şeylerin oluşmasına neden olmuştur.Kimi maddeler bulunduğu zaman aralığında yararı çok olmakla beraber günümüzde ise bu maddelerin kullanılmaması için savaş verilmektedir.
Belli bir zaman sırası gözetmeksizin aşağıda dünya tarihi boyunca kullanılan ve hayatımızda önemli yer tutan maddelerden 14 tanesinin kısa anlatımlarını bulacaksınız.




1.Penisilin: İngiliz mikrobiyolog Alexander Fleming tarafından 1928 yılında bulunan antibiyotik,1940'lı yıllarda kullanımı yaygın hale geldi.




2.Sodyum Klorür (NaCl):
Tuz olarakta bilinen bu madde sebzeler ve eti korumak için 4000 yıl önce kullanılmaya başlandı.Uzun yolculuklar,zorlu iklimlerde yiyeceklerin kullanımına koruyuculuk yaptı.Bunun yanında sabun ve kağıt ta da üretim alanı bulunmaktadır.2006 yılı itibariyle 240 milyon ton tuz üretimi gerçekleştirildi.




3.Potasyum Nitrat: Silahın işlevini yerine getirmesinde kullanılan barutun anahtar malzemesini oluşturmaktadır.Molekülün 8'inci yüzyılda keşfedildiği sanılmaktadır.İlerleyen yıllarla beraber 13'üncü yüzyılda kullanımı gerçekleşmiştir.Barutun ana maddesi olan potasyum nitrat günümüzde 500 milyon silahta kullanılmaktadır.Paralelinde her gün 1000 kişinin ölümüne yol açmaktadır!





4.Ethanol: Alkolde sarhoş edici madde olarak bilinmektedir.Dünyada yaklaşık 2 milyar insan alkolle beraber bu maddeyi kullanmakta.




5.Sülfürik Asit: 8'inci yüzyılda keşfedilen madde ilk olarak 1746'da ekonomik olarak kullanılmaya başlandı.Bu maddenin üretimi ve kullanımı o ülke endüstrisi için iyi bir ölçektir.Kullanım alanları ise madenler,çelik üretimi,gübreler,deterjanlar,plastik imalatı gibi alanlardır.2005 yılı için dünyadaki üretimi 193 milyon ton olarak tahmin edilmektedir.




6.Karbondioksit: İşkoçyalı bir kimyager tarafından 1750 yılında keşfedildi.O yıllarda insan yapımı karbondioksit yayılımı 3 milyon ton kadardı.Bu rakam 2005 yılına gelindiğinde 7.9 milyar tonu bulmuştu.Karbondioksit su buharından sonra ikinci en önemli sera gazıdır.Günümüzde CO2 yayılımı küresel ısınmanın en büyük nedenidir.




Silikon: 1954 yılında kullanıma başlanan maddenin yarı iletken teknolojisinde yeri büyüktür.Günümüzde bilgisayar ve teknolojik aletlerin çoğunda bu yapılara rastlanmaktadır.Ayrıca güneş pillerinde ve patlayıcılarda da kullanım alanı bulunmaktadır.




8.Lastik: Bitkilerin yapılarındaki maddelerden oluşan lastik 1839'dan sonra geniş ölçüde kullanılmaya başlandı.Bu alanda isim yapmış kişilerden biride Charles Goodyear'dır.Bu kişi lastiği günümüzdeki yapısına yani kuvvetli,dayanıklı ve de elastik bir şekle sokmayı başarmıştır.Lastiği oluşturan maddelerin farklı bir kullanım alanı ise füzeler ve roketlerdir ki sentetik lastik temelli yakıtlar olarak kullanılmaktadır.



9.Silis: Camın başlıca bileşenidir.M.Ö. 5000 yıllarda kullanımı gerçekleşmiştir.İlginç bir bilgi olarak dünyadaki pencerelerin toplam alanı 4 milyar m2 olarak tahmin edilmektedir.




10.Polietilen: İngiliz kimyagerler Eric Fawcett ve Reginald Gibson tarafından 1933 yılında keşfedilen madde şu anda hayatın her alanında kullanılmaktadır.Plastik ağırlıklı eşyalarda çeşitliliği fazladır.




11.DDT:
Çok zehirli bir böcek ilacı olan DDT ,1950 ve 1960'lı yıllarda sıtma ve onun sebep olduğu hastalığın çaresi olarak kullanıldı.Avrupa ve Amerika'da çözüme ulaşılması sonucu 25 milyon insanın hayatı kurtarıldı.Sonraları bu ilacın kullnımı bazı ülkelerde yasaklandı veya sınırlandırıldı.




12.Morfin: Alman eczacı Friedrich Sertürner tarafından 1804 yılında geliştirilen morfin kuvvetli bir ağrı kesicidir.Özellikle bazı hastalıklarda -kanser bunların en başlıcasıdır- acı çeken kişinin acısını son aşamalarda en aza indirmek için kullanılmaktadır.




13.Amonyak: Patlayıcılarda ve tarım alanında kullanılmaktadır.Her yıl gübre çeşitlerinde 100 milyon ton amonyak bulunmaktadır.Bu gübrelerin tarım alanında kullanımı sonucu elde edilen besinlerle 2 milyar insan besin ihtiyacını gidermektedir.




14. Demir: Dünyadaki metal üretiminin % 90'ana yakını demir üzerinedir.Demir 3500 yıl önce bulunmasına rağmen İngiliz mühendis HenryBessemeri 1856 yılında demirin türevlerini geliştirmesi sonucu daha da yaygın hale gelmiştir.2007 yılı rakamlarına göre 2000 milyon ton demir üretimi gerçekleştirilmiştir ve bu demirin % 98'i çelik üretiminde kullanılmaktadır.


(Alıntıdır)

Bu mesaj; Joannie tarafından '08.11.09 - 12:13' tarihinde değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006