KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Genel Kültür


Genel Kültür - Bilginizi arttırmak istiyorsanız buraya tıklayın


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 10.09.09, 17:24
kasvet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
red
 
Kaydolma: 10.01.07
Erkek - 34
Mesajlar: 6.935
Teşekkürler: 260
Üyeye 945 kez teşekkür edildi
Arrow Nokia ...

Nokia’ nın Tarihçesi:


UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.



1865’de Fredrik Idestam adlı bir mühendis, bir kağıt-hamuru değirmeni kurdu ve Finlandiya’nın güneyinde bir nehir kıyısında kağıt üretmeye başladı. O günler, endüstride kağıda çok talep olduğu günlerdi, şirketin satışları yüksek paylara ulaştı ve Nokia giderek daha hızla büyüdü. Nokia ilk olarak Rusya’ya, daha sonra İngiltere ve Fransa’ya kağıt ihraç etti. Nokia fabrikası oldukça geniş bir işgücü kadrosu kurdu ve etrafında küçük bir topluluk gelişti. Finlandiya’nın güneyinde Emäkoski nehrinin kıyısında halen Nokia denilen bir topluluk bulunmaktadır.

Finli bir kauçuk ürünler üreticisi olan Rubber Works, Nokia kağıt hamuru değirmeninin (Emäkoski nehrinden) ürettiği hidroelektrikten etkilenerek Nokia’yla birleşti ve Nokia markası altında ürünler satmaya başladı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Finnish Cable Works hisselerinin çoğunluğunu satın aldı. Finnish Cable Works, II. Dünya Savaşı sırasında artan enerji iletimi, ve telgraf ve telefon ağı ihtiyacına bağlı olarak hızla büyümüştü. Zaman içinde Rubber Works ve Cable Works şirketlerinin sahipliği konsolide oldu. 1967’de 3-şirket birleşerek Nokia Grup’u oluşturdu. 1967’de Nokia Grup’u oluşturulduğunda Elektronik Departmanı şirketin satışlarının %3’ünü oluşturuyordu ve 460 kişiye iş olanağı yaratmıştı.

1970’in başında telefon santralleri elektromekanik analog devrelerden oluşmaktaydı. Kısa süre sonra Nokia başarıyla dijital devreleri (Nokia DX 200) geliştirerek önceki elektromekanik analog devrelerin yerine koydu. Nokia DX 200 yüksek seviyede bilgisayar dilinin yanısıra Intel mikroişlemcilerle gömülüydü; bunun karşılığında bilgisayar kontrollü telefon santralleri en üst düzeyde olabilmekte ve halen Nokia’nın network altyapısının bazını oluşturmaktadır.

Mobil network’ün başlangıcı Nokia üretiminin 1981’de Mobil Telefoniyi (NMT), dünyanın ilk uluslararası cep telefonu şebekesini, icat etmesine imkan tanıdı. NMT daha sonra diğer ülkelerde faaliyete geçti. Çok kısa süre sonra dijital bir mobil telefoni olan Global System for Mobile Communication, (GSM), (Mobil Haberleşme için Global Sistem), piyasaya sürüldü ve Nokia GSM telefonlar geliştirmeye başladı. 1990’ın başı, Finlandiya’ya bir ekonomik durgunluk getirdi. (Dedikoduya göre bu dönemde İsveç’li telekom şirketi Ericson Nokia’ya teklif getirmiş ve reddedilmişti) Buna bağlı olarak Nokia çok büyük olan GSM telefonu satışlarını arttırdı. Nokia’nın Finlandiya’da en büyük şirketlerden biri olmanın yanısıra en önemli şirketlerden biri olmasının ana sebebi budur. Kaynaklara göre Ağustos 1997’de Nokia 31 ülkede 59 operatöre GSM sistemleri satmaktaydı.

Nokia İskandinav ülkelerinde büyük bir televizyon üreticisi ve aynı zamanda en büyük bilgi teknolojileri şirketi haline gelmiştir. Ekonomik durgunluk sırasında Nokia kendini telekomünikasyona adamıştır. 2100 üretim serisi o kadar başarılı olmuştur ki 500,000 satma hedefini şahane bir şekilde aşarak 20 milyon satmıştır.


UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Nokia 2100
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006