KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Bilim ve Teknoloji


Bilim ve Teknoloji - Bilim ve teknoloji hakkında bilgiler burada


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 29.01.10, 14:12
KorhanRap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Genç Baykuş
 
Kaydolma: 26.08.09
Erkek
Mesajlar: 214
Teşekkürler: 28
Üyeye 68 kez teşekkür edildi
Standart ODTÜ'de oyun savaşları başladı

Dünyayla aynı anda düzenlenen Global Game Jam 2010 Türkiye ayağında 75'ten fazla yerli oyun geliştirici dünya şampiyonu olmaya çalışacak.

''Global Game Jam 2010'' (GGJ - Yenilikçi Oyun Geliştirme Dünya Maratonu) ODTÜ Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH-ATOM) ile ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nün ev sahipliğinde başladı.

Oyun geliştirme ve animasyon teknolojileri alanındaki girişimci faaliyetlerin teşvik edilmesi ve mevcut fikirlerin ticarileşmesini hedefleyen yarışmaya Türkiye dahil 38 ülkede aynı anda başlatıldı. Etkinliğe 160'ı Türkiye'den olmak üzere toplam 2 bin kişi katılıyor.

Etkinlikte, Enformatik Enstitüsü'nde sunulan teknik imkanlarla değişik platformda internet üzerinden oyun geliştirmekte özgür olacak Türk oyun geliştiriciler, 4-5 kişilik gruplarla verilen yerel temaya göre ayrı ayrı oyunlar tasarlayacak.

Profesyonellerin yanı sıra amatör oyun geliştiricilerin de katıldığı etkinlikte, aynı anda sisteme girilerek 48 saat içinde çeşitli konularda oyunlar geliştirilecek.

HEDEF DÜNYA BİRİNCİLİĞİ
Etkinlik Koordinatör Yardımcısı Harun Yıldız, Türkiye'nin etkinliğe geçtiğimiz yıl ilk defa katıldığını ve dünya üçüncüsü olduğunu söyledi.

Bu yılki hedeflerinin dünya birinciliği olduğunu ifade eden Yıldız, ''Dünyada yaklaşık 1050 başvuru var bunların içinde her 8 başvurudan biri Türk. En yoğun başvuruyu Türkiye aldı. Yine birincilik için oynayacağız. Oyun sayımızı 20'ye çıkarmaya çalışıyoruz'' dedi.

Türkiye'de dijital oyun sektörünü ve kültürünü yaşatmayı, desteklemeyi amaçladıklarını anlatan Yıldız, ''İnsanlar 2 gün boyunca hiçbir şey düşünmeden sadece oyun yapmayı, bir oyun geliştirip ortaya koymayı hedefliyor'' diye konuştu.

Yarışmanın Türkiye ayağının ana sponsoru olan Turkcell İçerik ve Operatörler Servisleri Bölüm Başkanı Sertan Eratay, Turkcell'in girişimcilere çağrı yaparak ''bu oyunu birlikte oynayalım'' dediğini ifade etti.

Türkiye'de teknolojiye yatırım yapan en büyük şirket olma özelliğine sahip olduklarını ifade eden Eratay, Partner Program ve Univercell platformları üzerinden mobil oyun geliştiricilere destek verdiklerini söyledi.

Global Game Jam'ın Türkiye ayağında bu yıl Mobil Oyun Kategorisi'nde de ödül verileceğini anımsatan Eratay, bu yıl dünya genelinde tüketicilerin, mobil uygulamalar için 6,8 milyar dolar harcayacağı ve toplam 4,5 milyar indirme gerçekleştireceğinin öngörüldüğünü, son iki yılda da Turkcell üzerinden toplam 1,1 milyon adet oyunun indirildiğini belirtti.

Eratay, Turkcell'in, mobiwar oyunu, web, mobil ve televizyon platformlarından aynı anda oynanabilen Avrupa'nın ilk multiplayer online oyununu geliştirdiğini ifade ederek, oyun içinde 65 milyon mesajlaşmanın gerçekleştiği mobiwar aracılığıyla tanışıp evlenenlerin bile olduğunu kaydetti. Eratay, ''Yeni fikirlerin, yaratıcılığın bir arada bulunduğu platformların ülkenin geleceği için çok önemli olanaklar yarattığına inanıyoruz. Sürekli yenilik peşinde koşan, değişim ve farklılaşmaya inanan, insana değer veren öncü bir şirket olarak Global Game Jam'a destek vermekten mutluluk duyuyoruz'' dedi.

ETKİNLİK ODTÜ ENFORMATİK ENSTİTÜSÜ'NDE
Level Türkiye dergisinin de basın sponsorluğunu üstlendiği GGJ etkinliğinin bu yıl dünya ile aynı zamanda düzenlendiği ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nün Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal, bünyelerinde 5 anabilim dalı, çeşitli master ve doktora programları bulunduğunu söyledi.

Enstitünün 500 yüksek lisans öğrencisine sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Baykal, ''Yüksek lisans programları arasında, oyun teknolojileri bizim çok önem verdiğimiz bir program, oyun geliştirme dünya maratonuna da ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

Oyun geliştirme maratonunda, öğrencilerin, gençlerin bir temayı fikre, fikri aksiyona, aksiyonu ise bir ürüne dönüştürmeye çalıştığını ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu etkinlik 48 saat içinde büyük bir tutku ve azimle birbirini tanımayan grupların bir araya gelerek birbirleriyle bütünleşerek bir amaca yönelik ürüne doğru gitme yolunda büyük bir adımdır. Bu eğitim sistemimiz içinde yeni bir yaklaşım sergilemekte, bu yaklaşım da gençlerimize bu olanağı vermek adına oldukça anlamlı.

Oyun teknolojileri master programı ise bu maratonun ardından başarılı gençlerin elde ettiği ulusal ve uluslararası başarılarını master programında değerlendirecek ve onlara öncelik tanıyacaktır.

GLOBAL GAME JAM
Pek çok ülkede yerel oyun geliştirme etkinlikleri yıllardır yapılıyor. Bu etkinliklerde birbirini tanıyan ya da tanımayan oyun geliştiricileri, bir araya gelerek belirlenen süreler içinde oyun geliştirmeye çalışıyor.

Bu tür ''Game Jam'', yani toplu oyun geliştirme etkinlikleri, hem kişisel olarak oyun geliştiricilerin bilgi ve deneyimlerini farklı boyutlara taşıyor hem de yerel oyun sektörlerinin yenilikçi fikirlerle zenginleşmesini sağlıyor.

Global Game Jam, IGDA (Uluslararası Oyun Geliştiricileri Derneği) Eğitim Odak Grubu'nun yönlendirmesiyle ortaya çıkan bu etkinliğin ana hedefi, katılımcıların 48 saatlik kısa bir zaman diliminde yaratıcılıklarını ve pratik zekalarını kullanarak, en eğlenceli ve oynanabilir oyunu hiç tanımadıkları kişiler ile birlikte geliştirebilmeleri olarak tanımlanıyor.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006