Konu: sbs...
Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 13.12.08, 20:14
byZaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
byZaa
Uzman Baykuş
 
Kaydolma: 13.01.08
Kadın
Mesajlar: 567
Teşekkürler: 17
Üyeye 92 kez teşekkür edildi
Soru İşareti sbs...

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni liselere giriş sistemi konusunda yönetmeliklerde gerekli değişiklikleri yaparken, sınavın nasıl yapılacağını düzenleyen yönerge, genelge ve kılavuz hazırlıklarını da tamamladı.

İlköğretimin ikinci kademesindeki 4 milyona yakın öğrenci ile dershanelerin merakla beklediği SBS sisteminin ayrıntıları belli oldu.

Liselere giriş için yapılan Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) kaldırılmasının ardından yerine konulacak Seviye Belirleme Sınavları'nın (SBS) nasıl ve ne zaman yapılacağına dair esaslar belirlendi.

Liselere giriş üç sınavla olacak

Anadolu ve fen lisesi gibi sınavlı liselere geçiş, tek bir sınav (OKS) yerine 3 sınava yayılacak. Öğrenciler artık 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılan merkezi sınavlar (SBS) ile diploma ve davranış notlarından oluşan toplam puana göre liselere yerleştirilecek.

Toplam puan hesaplanırken SBS puanlarının yüzde 70'i dikkate alınacak, diploma notları yüzde 25, öğrencilerin 'davranış puanları' ise yüzde 5 etkili olacak.

Bu oranlara göre öğrencilerin her yıl bir 'sınıf puanı' belirlenecek. Öğrencilerin toplam yerleştirme puanı hesaplanırken bu 'sınıf puanları'nın etkisi ise yıllara göre farklılık gösterecek.

Buna göre 'ortaöğretime yerleştirme puanı' hesaplanırken, 6. 'sınıf puanı'nın yüzde 25'i dikkate alınacak; 7. sınıfta elde edilen puanın yüzde 35'i, 8. sınıfın puanının ise yüzde 40'ı kullanılacak. Son sınıflarda yapılan SBS ile öğrenci başarısının liselere girişteki etkisi daha fazla olacak. Elde edilecek toplam puan fen liselerine, Anadolu liselerine ve diğer liselere yerleştirmede esas alınacak.

7. sınıflar liselere iki sınavla girecek

Bu yıl 7. sınıfta olan öğrenciler, 6. sınıfta SBS'ye girmedikleri için üç yerine iki yılda elde ettikleri SBS, diploma ve davranış puanına göre okullara yerleştirilecek. Bu öğrenciler liselere yerleştirilirken 7. sınıfta elde ettikleri 'sınıf puanı'nın yüzde 40'ı ile 8. 'sınıf puanı'nın yüzde 60'ı dikkate alınacak.

Sınavlar okullar kapandıktan sonra yapılacak

6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için yapılacak SBS, her yıl haziran ayında okulların tatil olmasından sonra gerçekleştirilecek. Bu eğitim-öğretim yılında ilköğretim 8. sınıf öğrencileri için OKS son kez yapılacak

Bir değişiklik olmazsa bu yıl;

· 6'ncı sınıf SBS 21 Haziran 2008

· 7'nci sınıf SBS 22 Haziran 2008

· OKS ise 8 Haziran 2008'de yapılacak.

Sorular OKS'den kolay olacak

Seviye Belirleme Sınavları'nda OKS'ye göre daha kolay sorular sorulacak. Sorular okuldaki derslerde işlenen konulardan ve tamamen müfredattan çıkacak. Sorular, öğrenci hangi sınıfta okuyorsa o yılın müfredatından hazırlanacak. Soruların "bilgiyi değil, bilgiyi kullanmaya ölçen" sorulardan oluşması hedefleniyor. Böylece okulda verilen dersler ile öğretmenlerin etkinliği artırılacak. SBS'ler bir 'sıralama sınavı' olmayacak ve öğrencilerin derslerdeki başarısını ölçecek.

Sınavda beş test yer alacak

SBS'lerde 5 test uygulanacak. Bunlar Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler ile yabancı dil testleri olacak. Her testin puan katsayısı farklı olacak.

En fazla puan Türkçe ve matematiğe verilecek

En fazla puan getirecek test Türkçe ve matematik testleri olacak. Türkçe ve matematik sorularının katsayısı 4, fen ve teknoloji ile sosyal sorularının katsayısı 3 olacak.

Yabancı dilden soru olacak

İlköğretimde yapılan merkezî sınavlarda bu yıl ilk kez yabancı dil sorusu sorulacak. Puan katsayısı ise 1 olacak.

Sınıfa göre soru sayısı olacak

SBS'lerdeki soru sayısı da sınıflara göre değişecek. 6. sınıfların sınavında toplam 80 soru, 7. sınıfların sınavında da 90 soru sorulacak. İlköğretim son sınıf öğrencilerinin sınavında ise OKS'de olduğu gibi 100 soru sorulacak.

Sınav zorunlu olmayacak

Öğrencilerin SBS'ye katılma zorunluluğu olmayacak; ancak öğrenciler sınava girmeleri konusunda teşvik edilecek.

Sınava girmeyenlere en düşük puan verilecek

Herhangi bir sebeple bir SBS'yi kaçıran veya girmeyen öğrencilere o yılın en düşük SBS puanı verilecek.

Başvuru nisanda yapılacak

MEB, SBS'ye başvurular için yeni bir uygulama da başlatacak. 2008 yılında yapılacak SBS'nin başvuru takviminin 2008 Nisan ayında duyurulması planlanıyor. Sınava girecek öğrenciler bankaya para yatıracak. Para yatıran öğrenciler sınava başvurmuş sayılacak. Başvuru ücretleri Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'a yatırılacak.

Sınav tüm il ve ilçelerde yapılacak

SBS'ye girecek öğrencilerin yaşlarının küçük olmasından dolayı bu öğrencilere sınava giriş yerleriyle ilgili olarak kolaylık sağlanacak. Öğrencilerin uzak mesafelerde sınava katılmamaları için SBS'ler il merkezlerinin yanı sıra ilçelerde de gerçekleştirilecek.

Tercihler sınavdan sonra yapılacak

Tercih başvuruları OKS'de olduğu gibi sonuçlar açıklandıktan sonra alınacak.

Okullara giriş tek tür puanla yapılacak

Yeni sistemde, OKS'de hesaplanan Matematik-Fen ile Türkçe-Matematik puan türleri yerine tek bir puan türü getirilecek. Öğrenciler Sosyal Bilimler liselerine de Fen liselerine de Anadolu liselerine de tek puan türünden girecek.

Özel okul için ayrı sınav olabilir

Özel okullarda okumak isteyen öğrenciler ise bu eğitim-öğretim yılında son kez yapılacak OKS’ye başvuracak. Özel okul öğrencileri 6. ve 7. sınıflar için gerçekleştirilecek SBS’ye girebilecek. Türkiye Özel Okullar Birliği’nin talebi halinde, özel okullar için ayrı sınav yapılabilecek.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Bu mesaj; byZaa tarafından '19.07.09 - 22:35' tarihinde değiştirildi.
Teşekkür Edenler:
Sponsor