Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 15.03.08, 12:15
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Refah Partisi de aynı gerekçesiyle kapatılmıştı

Anayasa Mahkemesi, iktidarda bulunduğu sırada Refah Partisi'ni "laikliğe aykırı fiillerin odağı olduğu" gerekçesiyle açılan dava sonucunda kapatmıştı.
Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın iktidarda bulunan Refah Partisi hakkında, "laikliğe aykırı fiillerin odağı olduğu" gerekçesiyle dava açmıştı. Vural'ın açtığı dava sonucu Refah Partisi 16 Ocak 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından laikliğe aykırı fiillerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı. Refah Partisi'nin kapatma davası yaklaşık 8 ay sürmüştü. Karar ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından açıklanmıştı. Karar sonucu Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve partinin bazı üye ve yöneticileri hakkında siyasi yasak kararı verilmişti.

Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi kuruldu. Kapatılan Refah Partisi'nin siyasi devamı olduğu gerekçesiyle dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, bu kez benzer bir davayı Fazilet Partisi hakkında açtı. Savaş tarafından 7 Mayıs 1999 tarihinde açılan dava 22 Haziran 2001 de sonuçlandı ve Fazilet Partisi de kapatıldı. Fazilet Partisi için açılan dava da 2 yıl 1 ay sürmüştü.

Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan Saadet Partisi'nden ayrılan bir grup tarafından 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AKP'ye de Refah Partisi'nin kapatılmasına neden olan gerekçeyle dava açıldı. Bu dava ile birlikte “Milli Görüş” çizgisinden gelen partilere yönelik 12 Eylül 1980'den sonra açılan 3. kapatma davası oldu.
Eklenen Resim Ön İzlemesi
Dosya tipi: jpg refahpartisi3.jpg (18,7 KB (Kilobyte), 0 kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg refahpartisi.jpg (14,9 KB (Kilobyte), 0 kez indirilmiştir)
Alıntı ile Cevapla
Sponsor