Tekil Mesaj gösterimi
  #24 (permalink)  
Alt 24.11.07, 20:48
saclıbaykus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
saclıbaykus
Bay Soğuk Espri
 
Kaydolma: 19.05.07
Erkek - 34
Mesajlar: 1.748
Teşekkürler: 4
Üyeye 7 kez teşekkür edildi
Standart

NÂZIM VERA'SINA KAVUŞTU


Nâzım Hikmet'in son eşi Vera Tulyakova, dün sabah 9.30'da kansere yenik düşerek hayata veda etti.

68 yaşındaki Nâzım Hikmet'in Vera, bir yıldan beri kansere karşı savaş veriyordu. 2000 yılı ortalarında ameliyat olmasına rağmen, ilerlemiş kanser hastalığına yenik düşen Vera'nın ölümü ile ilgili açıklama yapan kızı Anna, annesinin, Nâzım Hikmet'in mezarının bulunduğu Novadeviçi mezarlığında toprağa verileceğini, ancak yer yetersizliği nedeni ile Vera'nını bedeni yakılarak külerinin Nâzım Hikmet'in yanına gömüleceğini söyledi.

Daha iki hafta önce Hürriyet muhabiri ile telefonda konuşan Vera Tulyakova, "En büyük isteğim daha ben hayattayken Nâzım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına kabul edilmesidir" demişti. Son günlerini yaşadığını belirten Tulyakova, Türkiye'de bu kararın çıkacağını beklediğini söylemişti. Ancak bu günleri görmek nasip olmadı.

1951 yılında Moskova'ya ayak basan Nâzım Hikmet Vera Tulyakova 1955 yılında tanışmışlar ve 1959 yılında da evlenmişlerdi. Vera, Nâzım'ı tanıdığında 23 yaşındaydı. Nâzım ise 53. Aralarındaki yaş farkına rağmen büyük bir aşktı yaşadıkları. Vera'nın bu büyük aşkı yaşamının sonuna kadar sürdü. Şimdi ise aynı mezarda sonsuza kadar yaşayacak.

FENA KIZ DEĞİL AMA GÖĞÜSLERİ DÜZ

Vera, Nâzım Hikmet'le geçen yıllarını Nâzım'la Son Söyleşimiz adlı adlı kitabında anlatmıştı. Vera ile Nâzım'ın tanışmaları bir belgesel için Vera'nın ona telefon etmesiyle olmuş.

" Alo, Nâzım Hikmet mi ? Sizinle redaktör Vera Tulyakova konuşuyor." Bu sözlerin ardından Vera bilgi almak için Nâzım Hikmet'in evine gider. Nâzım kendisine gerekli bilgileri verir. odada şair Ekber Babeyev de vardır. Vera tam kalkarken Nâzım, Babayev'e dönerek "Fena kız değil, ilginç, ama göğsü düz". der. Tatarca söylenen bu cümleyi Vera anlamış ve yüzü kıpkırmızı kesilmiştir. Nâzım'a bir çok aşk şiirini yazdıracak olan büyük aşk işte böyle başlamıştı.

Nâzım Hikmet'in Vera'ya son vasiyeti ise çok sevdiği ve hasret kaldığı ülkesini gidip gezmesi olmuştu. Vera bu vasiyeti 1990 yılında anı kitabının Türkiye'de yayınlanması üzerine Tüyap Kitap Fuarına gelerek gerçekleştirmişti.

Vera, Moskova'daki küçük bir Anadolu evi gibi döşediği, duvarlarında Nâzım fotağraflarıyla donatılmış evinde anılarıyla yaşayarak geçirdi