Tekil Mesaj gösterimi
  #2 (permalink)  
Alt 02.09.06, 17:22
PeSSiMiST - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
PeSSiMiST
PeSSiMiSTiC_STyLE
 
Kaydolma: 31.08.06
Erkek - 34
Mesajlar: 1.363
Teşekkürler: 0
Üyeye 9 kez teşekkür edildi
Standart

MİCHEAL JORDAN ''MAJESTELERİ''

Michael Jordan basketbol sporunu hiç bir zaman olmadığı kadar yükseğe taşıyan isim. Basketbol topunu eline almış, gelmiş geçmiş en iyi oyuncu, yaşayan bir efsane. Michael Jordan hikayesi, babası evin arka bahçesine bir çift pota monte ettiğinde doğdu. Ama o potalar sayesinde basketbola başlayan çocuğun, bir gün NBA' in ve dünya basketbolunun hakimi olacağını herhalde kimse düşünmezdi.
İnsan nerden başlıyacağını bilemiyor. Ama genellikle her biyografide ki gibi kısa ve öz bir şekilde bu büyük adamın küçük bir adam olduğu yıllara bir gidelim



Michael Jordan basketbol sporunu hiç bir zaman olmadığı kadar yükseğe taşıyan isim. Basketbol topunu eline almış, gelmiş geçmiş en iyi oyuncu, yaşayan bir efsane. Michael Jordan hikayesi, babası evin arka bahçesine bir çift pota monte ettiğinde doğdu. Ama o potalar sayesinde basketbola başlayan çocuğun, bir gün NBA' in ve dünya basketbolunun hakimi olacağını herhalde kimse düşünmezdi.İnsan nerden başlıyacağını bilemiyor. Ama genellikle her biyografide ki gibi kısa ve öz bir şekilde bu büyük adamın küçük bir adam olduğu yıllara bir gidelim
Çocukluğu


Doğumu=17 Şubat 1963 Yer= New York/Brooklyn
Michael Jordan annesi Deloris Jordan ve babası James Jordan’ın belki de çocukluk yıllarında ki en hastalıklı çocuklarıydı. Jordan doğduğunda burnundan hiç durmadan kan geliyordu. Annesi Deloris Jordan bunun tanrıdan ona gelen bir işaret olarak yorumladı. Ve bunun bir sebebi daha vardı deloris Jordan annesini kaybedeli tam 1,5 ay olmuştu ve Deloris Jordan için bu kesinlikle bir işaretti ve bunun uğuruna inanıyordu.

Öyle ki çocuğu doğduğunda 47 cm boyunda kolları vardı ileri görüşlü ve hırslı anne deloris çocuğunun basketbolcu olması için çalışacağını söyledi. Zaten aile sporcu bir aileydi. Ve Deloris gökyüzü ve doğa olayları ilgilenen bir melek ismi olan Michael ismini ona yakıştırdı.(bizde Mikail).Ve bu isim gelecekte basketbolun tanrısı olarak adlandırılacak bir efsane için çok iyi bir seçimdi.

Michael’ın burnundan kan gelmesi aralıklarla 5 yaşına kadar sürmüştü. Fakat fiziki açıdan ve akli açıdan da son derece sağlıklı bir çocuktu artık.


Michael 9 yaşında basketbola başlamıştı. Her ne kadar ona beyzbol oynamasını istediğini söylese de o gökyüzünün tanrısı olmayı seçmişti. Aslında beyzbol oynadığı zaman ve çıktığı takımlar itibariyle de iyi bir beyzbolcuydu, hatta 12 yaşında minikler liginde yarı finale kadar çıkmıştı.. Ama new york da çok kalamasa da oranın basketbol kültürü ve sokakta ki basketbol onu çekmişti.

Devamlı profesyonel abisi ile maç yapar ve yenilirdi. Ve abisi Larry e bir söz verdi ‘’ boyum senden uzun olursa veya aynı olursa yemin ediyorum seni yeneceğim ‘’ demişti. Bu arada ailesi ve kendi Chappel Hill e taşınmış ve artık...


Lise Yılları


Michael lise hayatına girmişti. İlk yıl takımın B takımına bile seçilmemişti çünkü boyu 1.70 ve kilosu 68 di. Fakat daha çocuk yaştan başlayan rekabet duygusu ve sahada konuşarak rakibi korkutmaya başlayan Jordan bu engeli de aşacağına emindi. Öyle ki liseye başlamadan önce abisi ona ‘’ Eğer sözlerini harekete dökemezsen bir sıfırsın yüreğin çok büyük çalış oyunun da öyle olsun. ‘’ dedi.

MJ çok çalıştı. Şimdiden Ailenin en uzunuydu 1.74 71 kilo ve 1.73 olan abisini oynadığı maçta sözünü tutarak büyük bir ezimetle yendi(Jordan ın kendi söylemi)Rekabet insanı iyiye götürür" der Jordan sık sık.


A takımındaydı ama hala çok kısıtlı süreler alıyordu ve onun arenası olan basketbol sahası içinde meydan okuma özelliğini bastıramıyordu. O daha çok zorluk, rakip ve şans istiyordu fakat bu fiziğin yetersiz olduğunu biliyordu.

Ve 3 sınıfa geçeceği yıl çok çalışıp boyunu uzatır.( bu yaptıklarının hepsi çalışmasından mı yoksa bir hormon artımımıdır bilinmez ama bilinen azmidir.)3 sınıftayken artık 1.88 83 kilodur. Ve tüm laney lisesi rekorlarını altüst etmiştir. Lise biterken 1.92 boy 86 kilodur ve artık üniversiteye hazırdır ve istediği şey çocukluğundan beri NORTH CAROLİNA(ayrıca oturdukları bölge etrafının bir üniversitesidir.)


Üniversite:


Üniversitedeyken artık 1.94 boy ve 8o kilodaydı ama en önemlisi artık bir Dean Smith i vardı.Çaylak sezonunda Jordan sezonun son günlerinde doğru inanılmaz performans yakaladı. 7 maçlık bir dönemde şut ortalaması yüzde 45'in, attığı sayı da bir maç dışında iki haneli rakamların altına düşmedi. Kolejdeki ilk yılını 13.8 sayı ve %54 şut artalamasıyla bitirdi ve daha da önemlisi Smith'in sistemine, kendi bakış açısını getirerek mükemmel denecek şekilde adapte oldu.Kolej hayatı boyunca Jordan için "Onu durdurabilecek yegane kişi kıç Smith'dir" deniyordu. Jordan o günleri "O zamanlar pek çok kişi, koç Smith'in benden maç başına 20 sayının altında kalmamamı istediğini söylüyordu." diye anlatıyor. "O benim yeteneklerimi sınırlayıp beni baltalamadı, beni frenlemedi. Onun yaptığı tek şey bana maç başına nasıl 37 sayı atabileceğimi öğrenmekti. İnsanlar bunu anlamakta zorlanıyor.Jordan yine de hiç bir maçında 20 sayının üzerine çıkmadı. Yine de 1983 ve 1984 senelerinde The Sporting News'un "En İyi Kolej Oyuncusu" ödülünü aldı, bu iki sene peşpeşe All-American seçildi, Wooden ve Naismith verdiği prestijli ödülü kazandı
Jordan North Carolina da iyi sezonlar geçirmiş şampiyonluk yaşamış hatta şampiyonluğu kazandıran isim olmuştur belki ama onun için North Carolina başkaydı çünkü onun koçu Dean Smith di ve ondan çok şey öğrenmiştir. İnsanlar Jordan ve North Carolina deyince Georgetown a 16 saniye kala attığı baskete ve onun aldığı en iyi üniversite oyuncusu ve en takıma faydalı üniversite oyuncusu ödülleri ile hatırlar ve bilirler. Ama esas bilinmesi gereken lise yıllarında hiç şimdiki yıldızlar Kevin Garnnet, kobe bryant ya da ıverson gibi all-american olamayan bu adam nasıl oldu da üniversitede ki 2 yıldan sonra 3–4. yıl ve NBA olmak üzere böyle kendini topladı. Jordan hatta lisedeki yıllarla ve all-american lık için şunları bile söylemiştir; ‘’ Lisedeyken böyle başarıları hiç yaşamadım. Aslında bu iyiydi çükü böylece başarıya açtım. O zamanın başarılı oyuncuları ile karşılaştırılmadım ve kısa zamanda ünle tükenmedim.’’
Öyle ki MJ şimdilerde liseden gelen bu aşırı oyuncu akınına birçok eski toprak gibi karşı. Ve majestelerinin görüşleri şöyle.’’ Liseden erkenden üne kavuşuyorlar ve bu ün onlara daha ileriyi göstermelerini engelliyor. Bugün çok nadir liseden gelen ve başarılı oyuncular bile kendilerini zor toparlıyabilmiştir. Bir kevin Garnnet veya Kobe Bryant üniversite okusa gelir gelmez takımlarını başarıya taşıyabilirlerdi ve garnnet gibi jermaine gibi çocuklar 3–4 yıl gibi sürelerde harcanmazdı’’(bunu garnnetin ilk turu kariyerinin 6. yılında geçmesi ve jermaine ninde all-star olmak için 6 yıl beklediği ve çabalayıp bocaladığı portland yıllarından bahsediyor.)

Gelelim MJ ile North Carolina arasındaki ve esas olarak MJ ve Dean Smith arasında ki bağa öyle bir bağ ki MJ Phill Jackson’ı överken bile ‘’profesyonel koçların dean smith’i der.’’ Dean Smith ona fundemental sırlarını ve atletikliği ile çabukluğunu nasıl kullanacağını öğretti teknik açıdan günümüz MJ sinin tohumlarını dean Smith vermiştir. Ama esas aşıladığı şey onun bu azimli ve meydan okumaya bayılan ruh halinin yanına MJ in temel ilkesi olan ‘’oynadığın oyuna saygı kavramını’’ aşılamıştır.

MJ yeteneklerini ve Dean Smith in öğretilerini ilerde çok sıkı maçlar çıkartacağı arkadaşları Patrick Ewing ve Chris Mullin ile Los Angeles Olimpiyatlarında Amerika’ya altın madalyayı getirirler ve herkesin ilgisini esas şimdi Jordan çekmeye başlamıştır. MJ in NCAA şampiyonluğunda ki rolünden çok bu olimpiyatlar ona sahne olmuştur.


84 Draftı


1984 draftı baya ilginç bir drafttı. Bir draftın olabileceği en ilginç hal nasıl olabilirse bu da öyleydi. Bulls 27 galibiyetlik oldukça kötü bir sezon sonunda, drafta 3. sıradan girecekti. Portland, Houston büyük ihtimalle ilk seçim için yazı tura atacaklardı. Uzunların revaçta olduğu bir dönem di ayrıca da bugüne oranla daha çok olduğu. İlk sıra Rockets ‘ ındı. Belki de 1–2 yıllık bir strateji sonucu kesinlikle Hakem Olajuwonu aldılar. Portland sa ilerde 100 yılın spor hatası ödülünü alacak hamleyi yapmış ve sam bowie yi seçmiştir. Bu neden bir hata mı şöyle açıklamaya çalışıyım bu bir scout hatası aslında sebebi ise; MJ ve arkadaşları üçüncü şampiyonluğunu kutlarken o uzun yıllar ısıtmaya devam edeceği New Jersey benchindeydi. Olimpiyatlar, draft derken artık NBA yeni bir yıldızı ağırlamaya hazırdı…


NBA


Michael lige lig tarihinin kritik bir noktasında gelmişti. Bird-Magic ortaklığı daha ne kadar sürebilir denirken Dr.J inde yakında bırakacağını açıklaması ile lige taze kan gerekiyordu ve beklide o yıl en uzun süre tazeliğini koruycak verimli kan gelmişti…
Jordan Harika bir çaylak sezonu geçiriyordu ilk maçında 16 sayı atmış ve takımına galibiyet getirmişti, bu Jordan ın Chicago ya kazandıracağı ne ilk ne son maçtı…
Jordan 28,3 gibi bir sayı ortalamasıyla ROY ödülünü(rookie of the year) almıştı.(6.5rib,5.9 ast.,2.39 tç (lig4. sü sayıda da 3. sü)
Bu da MJ in alacağı ne son ne ilk ödül olacaktı…

Daha ligde ki 3. maçında Bucks karşısında 37 sayı ile 30 barajını geçiyordu.). mçında Spurs e karşı 45 sayı ile 40 sayı barajını geçiyordu.Ligdeki il triple-double nı 38. maçında Nuggets karşısında 35 sayı,14rib,15ast. ile yapıyordu.Ayrıca All-star ilk beşine çaylak yılında giriyordu.Ve takımını geçen yıla göre 12 maç fazladan galibiyetle play-off a taşıyordu.

Jordan yaptığı Sipektaküler hareketlerle lige heyecan veriyordu hem bu hareketlerin çoğu daha önce yapılmayanındandı. Öyle ki kendisiyle aynı dönemi paylaşan Dominique Wilkins ve Clyde Drexler la beraber basketbolu gökyüzünde yaşayanlar diye bir sınıf yarattılar. Bu 3 nün arasında ki en sipektaküler ve yeni olan MJ di.

MJ in o havada elini 1,5 tur dönderirken ayaklarıyla da bir merdiven çıkarmış gibi hareketi ‘’upstairs’’ ve havaya süzülerek katlıktan sonra orda kalırmışçasına hatta kalarak yaptığı smaçlar sayesinde elevators gibi kavramları NBA le tanıştırdı. takımının asist, top çalma, sayı, ribaunt, blok kategorilerinin 1. si oldu ve IBM in dağıtığı takımına en yaralı oyuncu ödülünü de aldı.


Sophomore yılında kimsenin yaşamak istemeyeceği cinsten bir sakatlıkla ayak bileğini kırıyor ve çoğu doktor görüşü asla eskisi gibi olmayacak yönünde fakat bunlar bir efsane için engel değildi ve onun kadar ünlü olan sakatlıkları atlatma, acılara direnme özelliği ile takımına dönüyor çok iyi maçlar çıkardıktan sonra 8. sıradan play-off vizesini kapıyorlar. MJ in rakibi o sene şampiyon olacak ve beklide NBA tarihinin en iyi 3-4 beşinden ve bench inden birine sahip olan Boston Celtics’le karşılaşıyorlar ilk maç bir sürpriz ile kendini harika toparlamış MJ yorgunluk bilmeden play-off da performansına devam ediyor. İlk maç 49 sayı 8rib 7 ast 3 tç ile bitiriyor ve NBA Play-off tarihinin en iyi 4. skorunu elde ediyor. Boston ilk maçta mağlup fakat rakibi küçümsenmemesi özelliklede MJ in hiç küçümsenmemesi gerektiğini anlayarak önlerindeki 3 maçı ardı ardına kazanıyorlar. Ama 5. maç bir destana sahne oluyor Boston yükleniyor MJ cevap veriyor, Boston kaybediyor MJ affetmiyor, MJ yanıyor Boston bocalıyor. MJ 2 uzatmada yenilmelerine rağmen NBA play-off tarihinin en iyi 1. skorunu elde ederek 63 sayı 6 rib 6 ast 3 tç 2 blk la maçı tamamlıyor. Ve Chicago kaybedip eleniyor belki ama Michael Jordan kazanıyor ve herkesin dikkatini çekiyor. Ve Larry Bird o maç için şöyle söylüyor:’’ O gün Tanrı Michael’ın kılığına bürümüştü sanki.’’Ayrıca MJ bir seride 2 kez rekor kırarak da bir rekora imza atmıştır.


Ve 87 yılı MJ’in çıkışının sürekli olduğunu gösterircesine başlıyor. Öyleki harika bir sezon ki Bu sezon sonu Basket i bırakan Dr.J için fazla yas tutulmadı desek yeri ve MJ in sadece bencil bir skorer değil aynı zamanda bir savunmacı bir savaşçı olduğunu gösterdiği yıl oldu bu yıl.

37.1 bir ile bir sezonda yapılmış en iyi skor averajı rekoru wilt chamberlain den sonra bir sezon da 3000 sayı barajını geçen tek isim oldu. Ayrıca müthiş smaçörlüğünü all-star da kanıtlayarak smaç şampiyonu oldu. İlk defa NBA ilk beşi ve 2. kez all star
88 yılı; sadece şunları yazacağım uzatmanın hiç manası yok.

En değerli oyuncu, En iyi savunmacı(en iyi savunmacı ödülünü almış en iyi skorer),
NBA ilk savunma ve normal beşleri, All Star MVP ödülü, Dominique Wilkins le nefesleri kesen bir final sonrası smaç şampiyonu ünvanını korudu. Hem sezon, hem all-star mvp liklerini aynı sezon alan nadir oyuncular arasına girdi( ki ilerde sezon, all-star, finaller 3 mvp liği bir sezon da toplayarak rekor kıracaktı.)All-star da MVP olup ta slam dunk şampiyonu olan ilk kişi idi. Ayrıca sayı krallığı onundu ve bu daha 8 yıl sürecekti.
Ama play off 2. turunda daha 3 yıl çekecekleri bir eziyet olan Detroit Pistons a elenmişlerdir.


89yılı Ocak ayı içinde 10.000. sayısına ulaştı. Ve 10.000. sayısına en çabuk ulaşan kişi oldu. Ribaunt ve asistlerinde kariyerinin en iyi ortalamalarını yakaladığı gibi bir de 3. sayı krallığını alıyordu. Ve Doğu yarı finalinde unutulmaz şutu ‘’ THE SHOT’’ la hüsrana uğrattıkları, Cleveland’ı 39.3 sayı 6.8 ribaunt ve 5.9 asist le geçiyordu. Ve çoğu otoriteye göre efsaneliğe doğru giden MJ bu yıl THE SHOT(Cleveland a attığı o süper buz zer) la yolunu açmıştı. Ama Detroit e gene elenmekten kurtulamamıştı


90yılı MJ 4. sayı ve 2. top çalma krallıklarını almıştı. NBA ilk beşi, savunma ilk beşi,6. kez all-star ilk beşi ile gene harika bir sezon sonunda Pistons a 3. defa eleniyorlardı ve bu sefer pippenın ve Horace grantin yokluğuyla.Ve bir Pistons taraftarı sanki içne doğmuşcasına bir pankart kaldırmıştı ''Maybe Next Year Jordan'' bunu anlamı belki gelecek sene Jordandı ve Jordan bu Pankart a çok sinirlenmiş olacakki 91 yılı Detroit'in çöküşüydü.


91 yılı artık MJ basketbolu içine kadar yoğurmuş, öğrenmiş, yaşananlardan ders çıkarmış bir şekilde olduğu bir yıldı artık genç bir süper star değil deneyimli fakat bir o kadar dinç ve sipektaküler bir MJ vardı. NBA savunma ve normal ilk beşi, all-star beşi(7.) Sezon MVP liği ama belkide en önemlisi artık bu adam Detroiti yenmiş hatta tarihe gömmüştü(4*0) Detroitliler el sıkmadan kaçar gibi gittiler. John Salley ve Joe Dumars hariç hatta dumars MJ in elini sıktığı için ısıah 3 hafta dumarsla konuşmaz.
Isıah da daha sonraları dayanamaz ve MJ için şunu söyler ‘’ O gün öyle bakıyordu ki gözleri ne yaparsanız yapın sizi yenicem gibi’’.
Ve Detroitle kalmaz 4*1 le finalde Lakers’ıda yenerek ilk şampiyonluk yüzüğünü alır.Bu MJ in alacağı ne ilk nede son yüzük olacaktı…


92 yılı 5.sayı krallığını aldı ve normal sezon MVP liğini aldı.Ayrıca finallerde 4*2 yendikleri Portland a ilk maçın ilk yarısında 35 sayı ve 6 isabetli üçlük bularak bir kez daha NBA rekorlarını eline geçirmiştir.Ve gene Finallerin MVP liğini de almıştır.92 yazında profosyonel oyuncuların uluslararası turnuvalara katılma hakkını da kazanınca Dream team 1 oluştu Michael Jordan,Magic Johson,Larry Bird,Scotie Pippen,Charles Barkley,Clyde Drexler gibi isimler le ezici ve görkemli bir şekilde olimpiyat altın madalyasını almışlardır.


93 yılı belkide zirveyi ve dibi aynı anda yaşadığı yıldır MJ in
Üst üste 7. sayı krallığını elde ederek wilt chamberlain nin rekorunu egale etmiştir.3.top çalma krallığını da elde etmiştir.7. kez nba ilk beşi ve 6. defa savunma beşine seçilmiştir.)8.defa all star ilk beşi.NBA final serisinde sir charles ın Phoneix ine karşı maç başı 41 sayı ort. tutturarak NBA final sayı ortalaması rekorunu kırmıştır ayrıca final serisinde alınana maç başı süre rekorunu da elde etti.Şampiyonluktan 1 ay sonra North Caolinada arabasını içinde duran James Jordan'ı yani MJ ın babsını öldürdüler.Ve 6 Ekim tarihinde herkesi şok eden bir açıklamayla basketbolu bıraktığını açıkladı.Buna ilk önce kimse inanmadı , inamak istemedi hatta takım arkadaşı Horace Grant'' tabi tabi ,o hiç bir yere gitmiyor tamam mı '' dedi.Fakat yazımızın başlarında bahsetiğimiz Üniversite koçu Dean Smith başka bir eyaletten kalkıp gelmişti.Ve bırakmasının temeli aldığı ölüm tehditlerine papuç bırakmayan MJ in göz dağı için babası öldürülmesi üzerine basketbolu bırakmazsa öleceğini söyleniyor ve mecburen bırakıyor.


94: Beyzbol da kariyer yapmaya karar verdi.O üzerine hızla gelen topları karşılamada zorlanırken chicago da new york knick karşısında zorlanmış ve 4*3 seri sonu chicago elenmiştir.Yıkılacak eski bulls salonu için Pippen bir maç düzenler ve MJ 52 sayı atar tören sonu forması kirişlere çekilir ve tüm salon ağlamaktadır.
Michael lige lig tarihinin kritik bir noktasında gelmişti. Bird-Magic ortaklığı daha ne kadar sürebilir denirken Dr.J inde yakında bırakacağını açıklaması ile lige taze kan gerekiyordu ve beklide o yıl en uzun süre tazeliğini koruycak verimli kan gelmişti…Jordan Harika bir çaylak sezonu geçiriyordu ilk maçında 16 sayı atmış ve takımına galibiyet getirmişti, bu Jordan ın Chicago ya kazandıracağı ne ilk ne son maçtı…Jordan 28,3 gibi bir sayı ortalamasıyla ROY ödülünü(rookie of the year) almıştı.(6.5rib,5.9 ast.,2.39 tç (lig4. sü sayıda da 3. sü)Bu da MJ in alacağı ne son ne ilk ödül olacaktı…Daha ligde ki 3. maçında Bucks karşısında 37 sayı ile 30 barajını geçiyordu.). mçında Spurs e karşı 45 sayı ile 40 sayı barajını geçiyordu.Ligdeki il triple-double nı 38. maçında Nuggets karşısında 35 sayı,14rib,15ast. ile yapıyordu.Ayrıca All-star ilk beşine çaylak yılında giriyordu.Ve takımını geçen yıla göre 12 maç fazladan galibiyetle play-off a taşıyordu.Jordan yaptığı Sipektaküler hareketlerle lige heyecan veriyordu hem bu hareketlerin çoğu daha önce yapılmayanındandı. Öyle ki kendisiyle aynı dönemi paylaşan Dominique Wilkins ve Clyde Drexler la beraber basketbolu gökyüzünde yaşayanlar diye bir sınıf yarattılar. Bu 3 nün arasında ki en sipektaküler ve yeni olan MJ di. MJ in o havada elini 1,5 tur dönderirken ayaklarıyla da bir merdiven çıkarmış gibi hareketi ‘’upstairs’’ ve havaya süzülerek katlıktan sonra orda kalırmışçasına hatta kalarak yaptığı smaçlar sayesinde elevators gibi kavramları NBA le tanıştırdı. takımının asist, top çalma, sayı, ribaunt, blok kategorilerinin 1. si oldu ve IBM in dağıtığı takımına en yaralı oyuncu ödülünü de aldı.

DÖNÜŞ


95: 18 Martla ''Flash'' bir kararla basketbolu özlediğini,artık dayanamaması üzerine geri döndü.İlk maçında İndana ya 19 sayı attı maç Madison Square Garden da oynandı:MJ için5. maçında New york a 55 sayı attı.
Vasat performansı Orlando Magic'e 4*2 yenilmelerine sebep oldu ve MJ...
MJ bir sonraki sezon yapacağına inandığı patlama için yaz kampına girmeden önce basına şu demeci veriyor.''Yenilmeyi kabul edebilirim(zor da olsa)Herkes hayatının herhangi bir zamanında herhangi bir şeye yenilebilir.Ama bir daha denememeyi kabul edemem'' der ve tüm yaz boyunca ailesinin yüzünü 3,5 hafta görür.Çok yüklü bir çalışma ve kamp sonucu(gerek bireysel kamp gerek takım)
96 ya bomba gibi girer.


96 yılında her türlü rekabete her zaman açık olduğunu gösteren MJ Bir kez daha dünyanın en iyisi olduğunu göstermişti.
8.sayı krallığı(rekoru kırdı),4. sezon MVP si,72-10 NBA tarihinin en başarılı takımı oldular ve Finalde Seattle SuperSonics i yenerek 4. şampiyonluk ve 4. Finaller MVP liğini alıyordu.Ayrıca çevirdiği Space JAm filmi de hasılat rekorları kırıyordu.


97:Klasına devam etti ve takımın ve NBA in en iyi 2. galibiyet yüzdesini elde ediyorlar 69-13.
9.kere sayı krallığı,9.defa NBA,8.kere savunma beşleri ayrıca 11. kere all-star beşi Ve Utah JAzz ı eleyerek 5. şampiyonluğu alan MJ 5. FinallerMVP sini de alıyordu.


98 : 10.sayı krallığı,10. kez nba ,9 kez arka arkaya nba savunma 5lerine şeçiliyor.12. All Starında MVP lik ve normal sezonda da MVP alıyorve UTAH JAZZ ıda 2. kez 4*2 ile geçerek Finaller MVP yi de topluyor Ve Tüm NBA camiası afallamış şekilde MJ i uğurluyor.
Fakat MJ aktif olarak Washington Wizards'ın Hisselerine sahip bir başkan olarak ortaya çıkıyor.Sonra takıma örnek amacıyla Antremanlarda oyuncu koçluğu da yapmaya başladı.En son dayanamayıp 1234 gün sonra Washington Forması giydiği ilk maçta 19 sayı attı.40 yaş gününe 12 gün kala 51 5 gün kala da 43 sayı atarak en yaşlı 40 sayı barajı geçen oyuncu oldu ve ilk sezonun da 20 sayı 6.0 rib ve 5.7 asist ortalamarı tutturdu 13. kez all-star oldu.


Washington daki 2. sezonunda 52 sayı atarak en yaşlı 50 sayı barajı geçen oldu.


2. yılında biraz daha işi sıkı tuttu kıl payı play-off kaçtı.Yaşlı diz ve bacaklarıizin verdikçe çok iyi maçlar çıkardı.Ve 14. kez all-star olurken devre arası Mariah carey ve diğer oyuncular eşliğinde ufak bir Jübile ile uğurlandı.
Bu Efsane nin son all-starıydı bir daha çok istesek de dönmeyecekti.Ve harika bir son yapmıştı herkes bunun büyüsündeyken yaptığı gereksiz faulle Jermaine O'Neal işi batırmıştı.Maç sonu MJ den özür dilemeye geliyordu Jermaine ve kendisinden önce davranan MJ ''şaşkın çocuk ne için burda olduğunun farkındasın heralde''dedi



Kısaca Kariyer Başarıları


30.000 sayı 5000rib 5000ast ve 2500tç rakamlarını geçen tek oyuncu.
Hatta bir gard olmasına karşın 700 blok barajını da geçmiştir.
2 smaç şampiyonluğu yaşayan 4 kişiden biri all-star tarihinin en skorreri 21.9
Toplam oy bakımından en çok oy alan all star
2olimpiyat,1NCAA,6NBA şampiyonluğu
14MVP(5 sezon,6play-off,3all-tar)En çok MVP si olan adam
3 kere basketbolu bıraktı aslında ilk basta bırakmasa ödülleri sayısı çok fazla olabilirdi deniyor.
1 kez en iyi savunmacı onu da alan sayı avarajı en yüksek kişi
10 kez sayı 3 kez tç krallığı
9 kez arka arkaya savunma ilk beşi bu bir gard rekoru ayrıca boyuna oranla en çok ilk beşe giren kişi
10 kez NBA ilk beşi
14 kez all-star
1 sezon da all-star sezon ve finaller MVP liklerini toplayan tek kişi
1all-tar maçındaki tek triple double
MJ in esas sahnesi daha çetin anlardır o anlarda play-offlar ve finallerdir
Finaller ve playofffların en çok sayı atan adamı
Play-off ve sezon sayı averajı tüm zamanlarda 1.
sezon 30.1(washingtona gelmese 32.4 olcaktı.)
play-off 33.4
40 ve 50 sayı barajını en yaşlı geçen adam
Ayrıca 40 ında 40 ını geçen tek adam
Finallerde ki en iyi avaraj 41 sayı ortalaması phoneix e
finallerin en çok 3 lük isabeti bulan 2. adamı
Bir maçta ki en yüksek sayısı 69
En yüksek ribaunt 17 asist 19
Bir play-off maçında kaydedilmiş en yüksek skor 63(boston86)
Play-off ve finallerin en çok top çalanı
886 Maç arka arkaya sakatlıklarda dahil 15 sayı altına düşmeme(rekor)


Ve MJ i bi de arkadaşlarından duyalım

Alonzo Mourning: Eğer spor alemindeki sporcuları bir değerlendirmeye alsaydım o her yönden 10 tam puan vereceğim yegane kişi Michael Jordan dır.

Kenny Anderson: Kimi zaman maçın ortasında olduğum yerde durup kalırdım.Çünkü onun çılgınca bir hareket yapacağını bilirdim.Böyle bir durumda sağa sola koşturmaktansa, olduğum yerde kalıp seyretmeyi tercih ederim.

Shaquille O’Neal: Onun benim hayalini kuramayacağım hareketler yaptığını gördüm.Onun potanın bir tarafındaki dip çizgiden smaç yapacakmış gibi havalanıp, havada bir müddet asılı kaldıktan sonra adamın altından geçip diğer taraftan ters turnike attığını gördüm.Bunu kendim görmesem,imkansız derdim.O en iyisi

Dikembe Mutombo: Michael’ ın bana gözleri kapalı faul atabileceğini söylediği günü asla unutamam.Maçtaydık ve o da yaptı ! O an tek düşündüğüm eve gidince çocuklarıma ne söyleyeceğimdi..
Bazı oyuncular Mike la aynı sahada bile olmaktan o kadar memnun oluyorlar ki onlara bu bile yetiyor
.
John Salley: O benim favori yıldızım.Benim Jordan hakkında anlatmaktan en çok hoşlandığım hikaye,Pistons da oynadığım sene Chicago-detroit arasında ki maçtır.
Mike potaya doğru ilerliyordu, önünü kesmek için yukarı sıçradım.Dilini dışarı sarkıttı ve sağımdan geçeceğini sandım.Ama O havadayken dilini ve yönünü değiştirdi.ve topu sağ eliyle potaya bastı.Ben de orda öylece durup izledim.Sonra koç Chuck Dally e dönüp baktım.Rengi atmıştı.Ona zar zor ‘ bir şey söylemene gerek yok bende gördüm’ diyebildim o kadar.O en iyisi.

Horace Grant: Gerçekten aklımdan hiç çıkmayan bir maç var,asla unutamayacağım ve evde video kasette kayıtlı.New Jersey’ e karşı oynuyorduk.Michael Michael topu aldı ,
İçeri drive da bir kişi geçti , sonra havaya kalkmaya başladı.Derrick Coleman,Chris Dudley ve Chris Morris ona doğru geldiler.Mike sıçradı, öne içe bir hamle ile Coleman ı sonra havada önce sağ sonra da sol feykle diğerlerini geçti ve arkasında kalan potaya ters turnike bıraktı ve herkes şoktaydı ve inanılmazdı.O en iyisi ,

Magic Johnson: Benim favori maçım 90-91 NBA finallerinde yaşandı.Michael topu sürerek geldi.sağa bir feyk attı,sola geçti ve sıçradı.Havada bir an asılı kaldı.Dilini dışarı sarkıttı ve bu sırada hala havadaydı.Bende içimden ^bunu bize yapamaz,hayır bunu yapmamalı,bizim takıma bu olmaz,benim üzerimden bunu yapmasın^ diye düşünüp duruyordum.Ama yaptı.Uçtu,topu sağ elinden sol eline aldı ve içine bıraktı.Michael tüm seyircilerin çıldırmasına yol açmış gibiydi.Herkes saçını başını yoluyor.Bu inanılmaz hareketi gördüklerine inanamıyorlardı. Eminim ertesi gün ofiste ,bütün millet tüm gün sırf bunu konuşmuştur.O en iyisi tamam mı?

B.J. Armstrong: Michael bu oyunu sadece iki nedenle oynuyor;1. oynamayı seviyor ve 2. si meydan okumaya bayılıyor.

John Paxson: Oyun son çizgi ve son zamanlar civarındayken, topun bu adama gelmesini istiyorsunuz ki iyi bir oyun nasıl olur göresiniz.İşte onu özetleyebileceğim kelimeler bunlar.o iyi bir oyuncu.O en iyisi.

Bill Wenington: Vancouver karşısında oynanan bir maçı hatırlıyorum.Bitime 6 dk. kala, 12 sayı gerideydik ve normalde maçı kaybetmemiz gerekiyordu.Ama Michael sadece ^Bu kadar yeter,buna izin veremem^ dedi ve Vancouver tarihe karıştı.(jordan 6dk. da 19 sayı 4 asist ve 3 top çalma yapmıştı.)

James Edwards: Ne zaman başımız sıkışsa, Michael turboları açıyor.

Dennis Rodman: Bazı oyuncuların baskete giden yolu bulmalarını seyretmek çok ilginç ve Michael da beni en çok etkileyen taraf da bu, Onun nasıl sıçradığı ve smaç yaptığı hakkında konuşup durabilirsiniz, ama basketbolu gerçekten bilen insanlar onun çembere giden yolu her defasında keşfetmesinden, şut atmak istediği her zaman,o şutu ve turnikeyi ne yapıp edip bulmasından daha çok etkileniyorlar.Chicago ya ilk geldiğim de beni inanılmaz şaşırtmıştı ve sanıyorum, onunla aynı takımda oynadığınızda, rakip takımda oynadığınızdan daha çok etkileniyorsunuz.

Karl Malone: O, oyuncuların oyuncusu.O, kendiniz oynamadığınızda seyrettiğiniz adam.Bazen onunla maç yaparken bir hareket yapıyor ve siz kendi kendinize, ‘Keşke ağır çekimde tekrar görebilseydim diyorsunuz’

Sonuç:
Peki Michael Jordanı ne yapacağız?O kuşkusuz basketbol sporunun gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu.Motivasyonu ve kararlılığı da Allah vergisi yetenekleri kadar eşsiz.O belki de takım sporları,hatta tüm sporlar tarihinde rekabet duygusu en çok gelişmiş sporcu.
O BİR EFSANE....
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Alıntı ile Cevapla