Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 06.09.10, 14:55
_Devilmarcry_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
_Devilmarcry_
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 02.07.09
Erkek
Mesajlar: 2.962
Teşekkürler: 264
Üyeye 1.002 kez teşekkür edildi
Post Facebook Gerçeği-Perde Arkası

Sizin de bir Facebook hesabınız var mı? Yakında almayı düşünüyor musunuz? Çevrenizdeki pek çok arkadaşınız çoktan Facebook’a geçti mi? Size de gelmeniz için pek çok davetiye yolluyorlar mı? O halde aşağıda yazılanları dikkatlice okuyun:
Özel hayatınızın gizliliğine dair neleri riske attığınızın farkında mısınız?

Facebook’ta en sevdiğiniz müzikleri, kitapları ve filmleri belirtmenizin yanısıra bu sitede sizinle ve yakın çevrenizle ilgili ev ve iş adresleri, doğup büyüdüğünüz yerler, telefon numaralarınız, e-posta adresleriniz, katıldığınız kulüpler, çalıştığınız işler, eğitim geçmişiniz, cinsel eğilimleriniz, ilgi alanlarınız, günlük programınız, arkadaşlarınızla ilişkileriniz, fotoğraflarınız, politik eğilimleriniz ve daha pek çok bilgi yer alıyor. Pek çok kişi bu bilgileri seve seve veriyor ve hizmet anlaşmasını okumadan onaylıyor.
Facebook gizlilik politikasına göre, “gazeteler, MSN chat, google talk, ICQ gibi anında mesajlaşma servisleri gibi yerlerden de bilgi topluyor. Bu bilgi, web sitesini kullanmanızdan bağımsız olarak toplanıyor.”
Bunun korkutucu olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Facebook Hizmet Anlaşmasına göre web sitesine üye olmakla otomatik olarak Facebook’a tüm bilgilerinizi her türlü şekilde kullanma ve buradan yeni türettiği servislere de bu bilgileri aktarma hakkını vermiş oluyorsunuz ve bu geri çevrilemez bir hak.
Facebook’un ‘pulse’ özelliğini gördünüz mü?
Bu ‘pulse’ özelliği sayesinde Facebook üniversite öğrencileri ve benzeri gruplar üzerinden çok detaylı istatistikler oluşturabiliyor.
Mesela tutucu politik görüşlere sahip kadın öğrencilerin dağılımı.
Veya öğrenci gruplarının en çok sevdiği ilk 10 film.
Veya Gönülçelen’i kısa süre önce okumuş öğrenci grupları.
Facebook’un tüm bu ve benzeri bilgileri işbirliği yaptığı ’sorumlu’ şirketlerle paylaşma hakkı var.
Şirketlerin pazarlama departmanlarının bu tür istatistik bilgilerle ne yaptıklarını herhalde tahmin edersiniz.
Siz mi Facebook’u kullanıyorsunuz, yoksa Facebook mu sizi kullanıyor?
Peki hepsi bu kadar mı?
Facebook’a ilk ciddi yatırım PayPal’ın da kurucusu olan risk sermayedarı Peter Thiel‘dan geliyor ve bu rakam 500.000$. Thiel aynı zamanda radikal muhafazakar bir grup olan Vanguard patch‘nin de yönetim kurulu üyesi.
Facebook’a ikinci risk sermaye yatırımı ise Accel Partners‘tan geliyor: 12.700.000$.
Accel Partners yöneticisi James Breyer, daha önce NVCA (National Venture Capital Association - Ulusal Risk Sermayesi Birliği) yönetim kurulunda görev almış. Breyer burada Gilman Louie ile birlikte çalışmış. Louie ise In-Q-Tel‘in Yönetim Kurulu Başkanı.
In-Q-Tel, 1998 yılında CIA desteği ile kurulmuş bir risk sermayesi (venture capital - VC) firması. Ağırlıklı olarak veri madenciliği ile ilgili şirketleri destekliyor.
Bu arada James Breyer aynı zamanda BBN Technologies firmasının da yönetim kurulunda hizmet etmiş. Bu firma Internet ile ilgili pek çok kilit teknolojiyi geliştirmiş firmalardan biri.
Ekim 2004′te Dr.Anita Jones da BBN Technologies firmasına katılıyor ve Gilman Louie ile çalışmaya başlıyor.
Dr. Anita Jones BBN’ye katılmadan önce ne yapıyordu? Jones, In-Q-Tel yönetim kurulu üyesi idi ve ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak Savunma Araştırmaları ve Mühendisliği Yöneticisi (Director of Defense Research and Engineering) olarak çalışmıştı.
DARPA yöneticilerinden olan Dr. Anita Jones Bilgi farkındılığı ofisi (IAO) ile de bağlantılı idi.
IAO nedir?
Information Awareness Office (IAO), ABD İleri Savunma Araştırmaları Projesi Ajansı (DARPA) Ocak 2002′de kurulmuş ve ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturabilecek eylemleri takip edebilmek için bilgi teknolojilerinin kullanılmasını hedefleyen projeleri bir çatı altında toplayacak bir oluşumdu. Gelen eleştiriler ve olumsuz kamuoyu sonucunda IAO’nun ödenekleri ABD Kongresi tarafından 2003 yılında kesildi. Ancak IAO çatısı altında geliştirilmeye başlanan projeler halihazırda farklı isimlerle fonlanmaya devam ediyor.
IAO’nun yaptığı merkezi veri biriktirme işlerinden sadece birkaçını saymak gerekirse:
Internet aktiviteleri, kredi kartı harcama bilgileri, uçak bilet işlemleri, araba kiralama bilgileri, tıbbi bilgiler, okul not bilgileri, sürücü ehliyet bilgileri, elektrik ve su fatura bilgileri, vergi iade bilgileri ve diğer tüm olası bilgiler…
Tüm bunlar cevaplardan çok sorulara yol açıyor…
Sizin de bir Facebook hesabınız var mı?
Not: Bu blog girdisi Vishal Agarvala‘nın youtube facebook daki videosunda bilgilerin yazıya dökülmesi ile oluşturulmuştur.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor