Tekil Mesaj gösterimi
  #2 (permalink)  
Alt 26.03.07, 22:30
nemsadik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
nemsadik
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 19.02.07
Erkek
Mesajlar: 16
Teşekkürler: 0
Üyeye 1 kez teşekkür edildi
Standart

Bir Hindistanlı, kimsenin "con" isminde bir klasörü hiçbir yerde yaratamadığını keşfetti.
Bu çok ilginç birşey...ve inanılmaz. Microsoft'un bütün programlama ekibi (Bill Gates dahil), neden böyle bir durumla karşılaşıldığı sorusuna cevap veremediler!


Hatta sadece con değil "prn, aux, clock$, nul, com1, com2, com3, com4, com5, com6, com7, com8, com9, lpt1, lpt2, lpt3, lpt4, lpt5, lpt6, lpt7, lpt8, lpt9" ismiyle klasör oluşturamıyorsunuz.


FAT dosya sisteminde verilen dosya isimlerinde kullanılamayacak bazı karakterler bulunmaktadır.

. " / \ [ ] : ; | = , * ? (boşluk) bu karakterleri dosya ve dizin ismi verme sırasında kullanamamaktayız. Ayrıca dosya ve isimlere bazı kelimelerde veremiyoruz.

CON, AUX, COM1, COM2, COM3, COM4, LPT1, LPT2, LPT3, PRN, NUL
Bu isimlerde hiç bir şekilde dosya veya dizin ismi olamamaktadır. Bunun sebebide FAT dosya sisteminde bu isimlerin daima kullanılmaya açık isimler olmasından dolayı kilitlenmesidir.

Tüm dosya sistemlerinde bulunan cluster boyutu her bir dosya sistemine göre değişmektedir. Bu nedenle hard diskimizin boyutuna göre doğru dosya sistemini seçmemiz performans ve hard diskin boş yer miktarını randımanlı olarak kullanabilmemiz açısından gereklidir.

Bu aşamada zaten belli bir büyüklük den sonra bazı dosya sistemlerini kullanamadığımızı da görmekteyiz. Örneğin Windows ve MSDOS içinde 2GB dan büyük partition FAT 16 da yaratmak mümkün değildir. Bu büyüklük NT işletim sistemlerinde FAT 16 için 4 GB olmaktadır. Eğer Windows 9x içerisinde 2GB dan büyük partition yaratmak istiyorsanız FAT 32 kullanmak zorundasınız. Aksi takdirde partition yaratılamayacaktır. (Bilmeyenler için basitçe açıklamakta fayda var. Partition dediğimiz kavram bir hard diskin C olarak veya D olarak tanımlanan bir kısmı veya tamamıdır diyebiliriz.

Eğer 10GB lık bir HD satın aldıysak 10GB yalnızca C olarak kullanabiliriz, bu durumda tek partition kullanılmış olur. Veya onu C - 4GB, D - 6GB olsun diyebilir ve iki partition a bölebiliriz. Böldüğümüz her bölüme veya kullandığımız tek parçaya partition denilmektedir.)
Aşağıdaki tabloda hangi boyutlarda hangi dosya sistemi kullanılırsa cluster boyutları ne olur görebilmekteyiz. Burda unutulmaması gereken en mühim nokta daima cluster boyutunu en düşük seviyede tutmamız gerekmektedir.

Aksi takdirde çok büyük cluster boyutuna sahip olan harddiskimizden boş alan açısından çok randıman alamayız. Bunu daha açık anlatmak gerekirse clusterları harddiskinizi oluşturan küçük kutucuklar olarak düşünün. Ve dosyalar kopyalandıkça küçük kutucuklar dolmakta. Ancak kutucuk boyutu örneğin 64KB olursa siz 68KB lik bir dosya kopyaladığınızda 64KB lik bir cluster dolacak ve kopyaladığınız dosyanın geri kalan 4KB lik bölümü koskoca 64KB lik diğer clustera geçmek zorunda kalacak.

Bir cluster da tek bir dosya bilgisi yeralabildiğinden bu durumda siz ikinci clusterdaki 60KB yi çöpe atmış olacaksınız. Yani kullanamayacaksınız . Bunun gibi bir çok küçük boyutta dosya kopyaladığınızı düşünün. İnanılmaz derecede yer kaybı başgösterecektir. İşte bu adımda ilk başta Harddiskinize doğru dosya sistemi seçmeniz çok önem kazanmakta.

ÖNEMLİ NOKTALAR

· Fat dosya sisteminde 16 MB dan düşük parttionlara FAT 12 formatı atılmaktadır.
· NT tarafında eğer FAT 16 dosya sisteminde 2 GB dan büyük bir partition yaratıldıysa (önceki konuda gördüğünüz gibi yanlızca NT işletim sisteminde 2GB - 4GB arası format atılabilmektedir) bu alana MSDOS - Windows 9x İşletim sistemlerinden erişelemez
· Fat32 dosya sistemi teorik olarak 2 Terabyte a kadar partition yaratabilir. Ancak en son çıkmış olan işletim sistemi Windows 2000 den yanlızca 32GB a kadar formatlama yapabilmektesiniz. Ancak başka bir işletim sisteminden 32GB dan büyük bir şekilde formatlandığı takdirde FAT32 dosya yapısı, Windows 2000 bu alanı okuyup yazabilmektedir.
· Windows 2000 içinde FAT32 dosya sistemi için olan bir kısıtlamada toplam cluster sayısı. Fat32 de kullanılabilecek toplam cluster sayısı 4.177.918 dir.
· Fat12 dosya sistemi Windows 2000 içinde ancak çok küçük partitionların ve disket sürücülerin formatlanmasında yaratılabilir.
· Cluster sayısı olarak;
o Fat12 - 212
o FAT 16 - 216
FAT32 - 228 (Windows 2000 için) Olarak hesaplanmaktadır.
Alıntı ile Cevapla