Tekil Mesaj gösterimi
  #3 (permalink)  
Alt 10.03.07, 12:03
VeNoMaNCeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
VeNoMaNCeR
Uzman Baykuş
 
Kaydolma: 30.08.06
Erkek
Mesajlar: 664
Teşekkürler: 0
Üyeye 9 kez teşekkür edildi
Standart

Lula protestolara sırtını döndü


Latin Amerika turundaki ilk durak olan Brezilya'da Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya gelen Bush, iki ülkenin petrole bağımlılığı azaltarak güvenliğe, ekonomiye ve çevreye katkıda bulunacağını ifade etti. ABD ile alternatif yakıt kaynakları geliştirilmesi konusunda bir işbirliği anlaşması imzalayan Lula, bu anlaşmanın otomobil sanayi, yakıt üretimi ve tüm insanlık için önemli bir aşama olduğunu kaydetti.

Şeker kamışı veya mısırdan yapılan biyolojik bir yakıt olan etanol üretiminde ABD ve Brezilya yüzde 60'lık paya sahip. Çevreci gruplar ise, şeker kamışının sulak alanlarda yetiştirilebilen bir bitki olduğunu hatırlatarak, bu anlaşmayla Amazon'daki yağmur ormanlarının tahrip edileceğinden endişeleniyor. Diğer yandan, Bush'un Brezilya ziyaretinin asıl amacının, etanol alanında OPEC benzeri bir kartel kurmak olduğu öne sürülüyor. Bush'u protesto eden göstericiler, etanol üretiminin büyük oranda zengin aileler ve tekeller tarafından yürütüldüğünü, yoksullara sadece şeker kamışı kesme işinin verildiğini vurguladı. Brezilyalı Topraksız Köylüler Hareketi'nden Suzanne Pereira dos Santos "Bush ve arkadaşları Brezilya'daki etanol üretimini kendi kontrolü altına almak istiyor ve biz bunu durdurmalıyız" şeklide konuştu.

Venezuela lideri Hugo Chavez ise anlaşmayı eleştirerek, Bush'un Brezilya ve diğer Latin Amerika ülkelerinde etanol üretimini artırmaya çalışmasını "mantıksız ve ahlak dışı" olarak nitelendirdi. Bush'un bölge için öne sürdüğü yoksulluğa karşı planların "kuzu postuna bürünmüş bir kurt" olduğunu belirten Chavez, ABD liderinin Latin Amerikalı gençlere ABD'de eğitim için 75 milyon dolarlık yardım sağlama önerisine de "İmparatorun yardımlarına ihtiyacımız yok" diye karşılık verdi.

kaynak:
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.