Tekil Mesaj gösterimi
  #7 (permalink)  
Alt 02.06.10, 14:36
pilaki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pilaki
Uzman Baykuş
 
Kaydolma: 14.09.06
Kadın
Mesajlar: 688
Teşekkürler: 268
Üyeye 216 kez teşekkür edildi
Wink Cevap: İzafİyet teorİsİnİn ispati

Noviembre demiş ki:
- teşekkürler leeroy
aslında bu konu hakkında baya sorum var. sabah bu konuyu okuduğumdan beri internette araştırıyorum kafama takıldı.
geçen sene fizikçiler fransada toplanıp deneyi kristal bi kafeste yapmışlardı ama ne kadarı ispatlandı bilmiyorum.

E=mc2'ye göre enerji ve kütle birbirine dönüşebilir tamam da ışık hızının konuyla ilgisi ne onu anlayamadım. ışık hızı hakkında henüz birşey söylemek için erken değil mi?
ışık neden daha hızlı hareket edemiyor?
maddenin hızı arttıkça kütlesinin artma sebebi ne?
eğer kütle ve enerji birbirine çevrilebiliyorsa artan kütleyi de enerjiye çevirip ışık hızına niye ulaşmıyoruz?




allahu ekber

bişi değil noviembre küçük aklımla sana bu soruların cevabını vermeye çalışayım.


maddenin hızı arttıkça kütlesinin artma sebebi ne?

Karmaşık ama, güzel bir soru... Hız artarken artan kütle termodinamik yasalardan ilkine uymak zorundadır. Yani enerji yoktan var olamadığı gibi, vardan da yok olamaz.
Sorunu iki basamakta irdelemek gerekiyor.

Önce ilk basamağı inceleyelim..

Hız artarken hıza ait bir kinetik enerji var. Ve bu enerjinin e=mc2 formülüne göre, madde olarak karşılığı var. Bu enerjiden dolayı maddenin ağırlığı artıyor. Aslında ortada fizik bir artma söz konusu değil. Madde daha ağırmış gibi davranıyor. Belki de bu yüzden fotonlar büyük cisimler tarafından kırılıyor. Kütleleri olmadığı halde varmış gibi davranıyor..

İkinci basamak daha da ilginç.

Birinci termodinamik yasa ihlal edilmemeli. Kütle olarak da davranacak olan enerjinin kökeni nedir? Nerden gelmektedir? Yoktan gelmiş olamaz! Sonunda bu enerjiye ne olacaktır?

Bu enerjiyi hızı sağlayan kuvvet temin ediyor. O da bu kuvveti başka kaynaklardan sağlıyor. Su buharından, hidrokarbon yakıtlarından, diğer sıvı ve katı yakıtlardan, radyoaktif yakıtlarda ve diğerlerinden.. Bu enerji türleri bir kütleyi itecek kuvvete dönüştürülüyor ve kütle giderek hızlandırılıyor. Ama hız arttıkça gerekli enerji de artıyor ve bir yerden sonra artık pratik olmaktan çıkıyor.

Hızı artan kütle bir yere çarıptığı zaman artan bütün enerjisi orada kullanılıyor. Yani fiziksel bir olay zincirini devam ettiriyor. Bu enerji kütleye eklenen bir kuvvet olduğu için ve kütlenin kinetik enerjisini artırdığından dolayı, fiziksel etki yavaş hareket eden kütleden çok daha fazla oluyor. Kütlenin hızını artırmada kullanılan enerji sonunda onun parçalanması ve çarptığı hedefi parçalaması şeklinde tecelli ediyor.. Ya da bu enerji uzay gemisinin yavaşlatılması sürecinde kullanılıyor.



ışık neden daha hızlı hareket edemiyor?

yayınlanan makale de ışık hızının yayılma süresi ile aynı hızda hareket edebilecek olan nesnenin ne olursa olsun karşılaşamayacağından bahseder. çünkü ısık enerjisi başlangıcında harcadığı enerjiden başka, ilerlemesinde herhangibir güç sarf etmez. çünkü cisimler ( likit ve gazlar hariç ) de yayılma denilen fiziksel olgu yoktur.



diğer soruların içinde biraz zaman ver bende araştırayım.


Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler: