Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 10.04.10, 00:42
HalloweeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
HalloweeN
₪Maledictory Mask₪
 
Kaydolma: 15.12.09
Kadın - 28
Mesajlar: 20.595
Teşekkürler: 1.302
Üyeye 994 kez teşekkür edildi
Thumbs up Nasıl Kan Verilir?

Kan merkezine gelen donör, ilk olarak donör formunu doldurur. Bu form, kişinin donör olup olamayacağını anlamaya yönelik bazı sorulardan oluşmaktadır. Formun ikinci sayfasında ise, kişiye ait kimlik, adres ve bağış bilgileri bulunmaktadır.

Sistolik tansiyon 180 mmHg'nın, diyastolik tansiyon ise 100 mmHg'nın üzerinde olmadığı sürece, kan bağışı yapılabilir. Aynı zamanda Sistolik Tansiyon 100 mmHg'nın, Diyastolik Tansiyon ise, 50 mmHg'nın altında olmamalıdır.

Donör olabilmek için gerekli koşullardan biri, Hemoglobin düzeyinin istenilen değerlere sahip olmasıdır. Toplumumuzda oldukça sık rastlanan anemi hastalığı, yani kansızlık, elbetteki kan bağışı için en sık karşılaşılan engeldir. Erkeklerde 13,5 g/dL'nin, kadınlarda ise, 12,5 g/dL'nin üzerindeki hemoglobin değerleri donör olunması için yeterlidir.

Bu test, bizim kan merkezimizde Bakır Sülfat Solüsyonu kullanılarak yapılmaktadır. Aşağıdaki iki resimde, testin yapılışı gösterilmektedir. Önce, donörün parmak ucundan steril şartlarda kapiller kan alınır; ardından da solüsyona damlatılarak değerlendirilir.

Kan alma yatağına uzanan donörde, kan alımı için uygun bir damar belirlenir ve antiseptik bir solüsyonla, içten dışa doğru dairesel olarak cilt temizliği yapılır. Antiseptik solüsyonun etkinliğini sağlayabilmesi için kuruması beklenmelidir. Bu süre, kullanılan sıvıya bağlıdır, ancak genellikle 30-45 sn kadar beklemek yeterli olur. Ardından sterilite şartlarını bozmamak kaydıyla, damara girilir.

İğnenin damara sokulmasıyla birlikte kan torbası dolmaya başlar. Kan alma işlemini yaklaşık olarak 6-10 dakika kadar sürer. Bu süre komponent imalatı açısından önemlidir. İğnenin damardan çıkarılmasınından sonra, cilt bölgesi tekrar dezenfekte edilir ve steril bir gazlı bezle kapatılır. Donörün birkaç dakika, kan alım yerine baskı uygulayarak, sonradan bir kanama veya cilt altına sızıntı olması ihtimali engellenir.

Donör, bağıştan sonra ikram bölümüne alınır ve yiyecek-içecek ikramı yapılır. Kan bağışından sonra 15-20 dakikalık bir istirahat, günlük faaliyetlere dönülebilmesi açısından yeterlidir. Sadece, aşırı dikkat gerektiren işlerde çalışanlar (Pilotlar, Tehlikeli makinaları kullananlar, Ticari araç şoförleri gibi), kan bağışından sonra en az 1 gün dinlenmelidirler.

Kan bağışından sonra, özellikle ilk birkaç saat içinde herzamankinden fazla sıvı alınması, faydalı olacaktır.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor