Tekil Mesaj gösterimi
  #2 (permalink)  
Alt 21.02.07, 14:21
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Kuş gribinin farkı!

Kuş gribinin farkı!
Yıllardır G.Asya’yı tehdit eden hastalık kuşlar ile ülkemize de geldi. Kuş gribi hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor olsa da henüz insandan insana bulaştığına dair bir kanıt yok. Virüsün, böyle bir yetiyi geliştirme riski ise tüm dünyayı korkutuyor.






Kuş gribiyle ilgili merak edilenleri ve kuş gribinin, insanlarda görülen gripten farkını Memorial Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Servet Alan anlattı.






Kuş gribi insandan insana bulaşır mı?
Grip hastalığı (influenza) virüsünün A, B ve C olmak üzere üç tipi vardır. Influenza A ve B virüsü insanlarda salgınlar yapan grip virüsüdür. İnfluenza A ve B virüsleri antijenlerine göre alt gruplara ayrılırlar. İnsanlarda ve kuşlarda infeksiyona yol açan A virüsünün 15 farklı H, 9 farklı N antijeni vardır. Bazı influenza virüsleri insanlarda bazıları ise kuşlarda infeksiyona yol açar. Domuzlar ise hem insan hem kuş influenza virüslerine hassas olabilir. Kuş gribi bir hayvan hastalığıdır ve çok seyrek olarak kuşlardan insana bulaşır. İnsandan insana bulaşması ise kesin olarak gösterilememiştir.

Grip hastalığının bulguları nelerdir?
Grip hastalığı kendisini yüksek ateş, üşüme-titreme, öksürük, yaygın kas ağrıları ve halsizlikle gösterir. Farklı bir hastalık olan soğuk algınlığında ise, gözlerde yaşarma, burun akıntısı, aksırma gibi bulgular daha baskın iken, hastanın genel durumu daha iyi, ateş, halsizlik gibi bulguları daha hafiftir. Grip ve kuş gribinin bulguları benzerdir, fakat kuş gribi çok daha ağır seyreder.

Grip hastalığı tanısı için güvenilir yöntemler var mıdır?
Grip hastalığı tanısı ve grip türlerinin ayırımı için hem hızlı sonuç veren, hem de güvenilir testler mevcuttur.



Gripten nasıl korunabilinir?
Grip solunum salgıları ile bulaşır. Öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan sonra göz, burun veya ağza dokunmak bulaşmaya neden olabilir. Ellerin gereğinde ve sık sık yıkanması grip de dahil olmak üzere pek çok hastalıktan korunmaya yardımcı olur.

Grip aşıları kuş gribine karşı da etkili olabilir mi?
Gripten korunmanın en etkin yolu aşıdır. Her yıl infeksiyona neden olan grip virüsleri bir önceki yıldan farklı olabilir. Bu nedenle, tüm dünyaya yayılmış olan laboratuarlarda grip virüsleri izlenir ve elde edilen sonuçlara göre bir sonraki yılın aşısında yer alacak virüs tipleri saptanır. Bir önceki yıl yapılan aşının koruyuculuğu da giderek azalabildiği için her yıl aşı olmak gerekir. Fakat, aşı tüm grip virüslerinden ve grip benzeri bulgulara neden olan diğer viral hastalıklardan korunmayı sağlamaz.

Şu anda kullanımda olan aşılar kuş gribine karşı etkili değiller. Kuş gribi için aşı çalışmaları ise hala sürüyor.



Grip virüsüne karşı etkili olan ilaçlar kuş gribine karşı da etkili midir?
Acil durumlarda, grip tedavisinde kullanılan, grip virüsüne karşı etkili bazı ilaçları korunma amacı ile kullanmak mümkün. Soğuk algınlığı ve gripte ateşi düşürmek ve burun akıntısı gibi bulguları azaltmak için kullanılan ilaçlar virüse etkili değildirler. Yalnızca hastalığın bulgularını hafifletirler. Grip virüsüne etkili bazı ilaçlar kuş gribine karşı da etkilidir.

Grip aşısı kimlere uygulanmalıdır?
Grip aşısının özellikle 65 yaşın üzerindeki kişiler, kronik kalp ve akciğer hastaları, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği hastaları gibi hastalığın ağır seyretmesi mümkün olan kişilere uygulanması gerekir. 6 ay- 2 yaş arasındaki çocuklar, 6 ay-18 yaş arasında olup sürekli aspirin tedavisi kullananlar da aşılanmalıdır. Hamileliğin son 6 ayında olanlar doktorlarına danışarak aşılanabilirler.

Grip aşısı kimlere uygulanmaz?
6 aydan küçük çocuklara ve ilk üç aydaki hamilelere, ağır yumurta alerjisi olanlara, daha önce grip aşısı uygulandığında ağır yan etki gelişmiş olanlara grip aşısı uygulanmaz. Ateşli hastalarda ateş ve genel durum düzeldikten sonra uygulanabilir.

Grip virüsü nasıl etkisiz hale getirilebilinir?
Grip virüsü çeşitli kimyasal dezenfektanlara, deterjanlara (sabuna), alkole, oksijenli suya, iyotlu antiseptiklere ve 75 derecenin üzerinde sıcaklığa duyarlıdır.
Alıntı ile Cevapla