Konu: Model Araba
Tekil Mesaj gösterimi
  #5 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:21
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart YariŞ Pİstlerİ Ve TÜrkİye

Ne yazıkki ülkemizde özelliklede model araba tutkusunun en yüksek seviyede olduğu İstanbul'da model araba pisti bulunmamaktadır, bu durum rc model hobisinin hala anlaşılamadığı ve ciddiye alınmadığını göstermektedir. Oysa komşu Balkan ve Avrupa ülkelerinde hemen hemen her semtte bir pist var ve gün geçtikçede sayıları artmaktadır, bunu web sitelerinden görebilmekteyiz.

Ülke nüfusumuzun genç yaş oranın yüksek olmasına rağmen alternatif sporlara ve uğraşlara ilgi gösterecek veya gösteren olasılığın yüksek olmasıda diğer Balkan ve Avrupa ülkelerine göre daha fazladır ama maalesef bu hobiyi sürdürmek için mevcut pist yoktur. Özellikle büyükşehirlerimizde uygulanan; gençlere ve halka açık spor alanları kapsamındaki arazi veya boş alanların basketbol potaları, tenis kortları vs.. faaliyetlerde değerlendirilmesi gibi model araba pistleride yapılabilir ve hatta bu pistlerin maaliyeti diğer basketbol ve tenis kortları gibi alanlardan daha ucuza çıkmaktadır. Model araba pistleri için gerekli olan sadece içinde parkur oluşturulmuş düz asfalt bir zemindir.

İnanıyoruzki model araba tutkunları olarak bizi bu pist sıkıntısından Büyükşehir Belediyesi ileri gelenleri kurtaracaktir. Bu hobide kullanılan arabaları teknolojisi, malzemelerin üretim şekli ve yapısı itibari ile bizim gibi genç yaştaki meraklı kişileri dolaylı yoldan olumlu etkileyerek mühendislik alanına yöneltmektedir. Çünkü; elektrikli olsun benzinli olsun model arabalarda güç aktarım sistemi, tahrik mekanizması, frekans yönlendirme, hız ayar vs.. gibi mühendislik alanına giren sistmeler kullanılmıştır.


Bir genç insanın ilgi duyabileceği en yararlı uğraş RC Araba veya RC ile ilgili diğer hobi dallarıdır diye düşünüyoruz (uçak,helikopter vs..). Buna paralel RC modelciliğe gönül vermiş azınlık sayılabilecek biz gençlerin sesimizi duyurarak bulunduğumuz şehirlerde spor alanı kapsamında RC Araba pistlerinin yapılmasını arzu etmekteyiz. Hernekadar garip gelsede dünyada sayısız federasyonu bulunan (IFMAR,NORRCA vs..) RC Araba hobisi profesyonel olarak takip edilmekte ve aynı zamanda kısmende olsa motorsporları sınıfına girmektedir.

Günümüz Türkiye'sinde Formula 1 pistinin yapıldığı şu günlerde yine ülkemizi uluslararası platformda tanıtacak şampiyona yarışlarının düzenlenebileceği RC Araba pistlerinin kurulması kaçınılmaz olmuştur.

Avrupa ve özellikle Amerika'da genç nesli bu hobiye özendirerek kötü alışkanlıklardan arındırıp, uzaklaştırarak paylaşma ve takım ruhunu ön plana çıkarıp memleketine ve yurduna faydalı birer fert gibi yetişmelerine katkı sağlamaktadırlar.

Genç ülke nüfusumuzun Avrupa ve Amerika'daki genç nüfusundan arta kalır bir yanı olmadığı hatta daha üstün olduğu düşünülürse imkan ve olanaklarıda olabilir duruma getirmek yönetici büyüklerimize düşmektedir. Bundan böyle Türkiye'nin geleceği olan biz gençlerin Avrupa ve Amerika'yı çok çok gerilerden takip etme gibi bir durumu söz konusu olamayacağını düşünmekteyiz ve burdan yola çıkarak her türlü imkan ve olanakların tarafımıza sağlanacağına inanmaktayız.


Ülkemizdeki pist sorunundan bahsettikten sonra gelelim RC Araba pistlerinin özellikelerine;
Zemin pürüzsüz asfalt olmalıdırki touring, parking lot ve gas on road sınıfı arabaların yere tutunması daha iyi olsun. Viraj sayısı ve düzlük konusunda genel bir sınırlama yoktur, pistin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir, bu da duruma göre hız pisti veya teknik pist olarak kendini gösterir.

Dünyada tercih edilen genelde çok veya keskin virajı olan teknik pistlerdir, bu teknik pistler mücadeleyi en yüksek seviyeye çıkarmakta ve kullanıcıların pilotaj becerilerinide göstermelerine olanak sağlamaktadır.


Arabaları kullanan pilotların bulunduğu platform, pisti çok rahat ve yüksekten görebilecek konumdadır. Arabalarda kullanılan kumanda frekansları farklı olmalıdırki birbiriyle frekans çakışması yapmasın, aksi taktirde komut karışıklığından dolayı kazalar kaçınılmazdır.


Pistlerde pilota göre kullandığı frekans bandı tabelada belirtilmektedir, bu da karışıklığı önlemektedir.


Genelde resmi yarışlarda arabalarda kullanılan lastik takımı, motor gücü ve yakıt oranı standarttır ve yarışçı pilotunda buna uyması zorunludur. Arabalara yerleştirilen transponder ünitesi ile yarışlardaki tur sayımı ve zamanlama kayıdı bilgisayar aracılığı ile izlenebilmektedir. Bu transponderlar farklı frekans bandından çalışan verici modüllerdir, özel bilgisayar yazılımı sayesinde zaman, tur, sıralama ve puanlama yapmaktadır.


Ayrıca off road pistlerinin zeminide topraktan ibarettir, rampa ve düzlük sayısı isteğe bağlı olarak oluşturulmuştur. Genelde 1/8 ebatlı arazi veya buggy tarzı; hacmi büyük ve torku yüksek motorlu modeller yarışmaktadır. Off road pistlerinin yapısı itibari ile yarışlarda genelde kaza ve hasar çok daha fazla olabilmektedir ve bu olaylarda ortaya görsellik açısından enstantaneler ortaya çıkmaktadır.

Henüz ülkemizde bu tip yarışlar olmasada diliyoruzki bu tip pistlerin çok yakın zamanda kurulması ve faaliyete geçirilmesi ile bu hobiye ilgi duyan kişilerin sayısında artış sağlanacaktır.



Kaynak: Erkan Akıncı - Şükrü Balcı
HOBBYRC.COM
Alıntı ile Cevapla