Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 20.02.07, 13:23
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Tematik Pul Kolleksiyonculuğu

Tematik Pul Kolleksiyonculuğu

--------------------------------------------------------------------------------


Tematik Pul Kolleksiyonculuğu
Hayvanlar
İlk posta pulunun 1841 yılında İngiltere'de piyasaya çıkartıldığından bu yana pul koleksiyonculuğu, dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insanın başlıca hobilerinden biri haline geldi. Posta pullarının üzerlerindeki görsel zenginlik, yazılı bilgilerin verdiği mesajlar ansiklopedik bir değer, başlı başına bir kültür hazinesi oluşturuyor. Öyle ki mektupların üstüne yapıştırılmış posta pullarındaki albenili görüntülere baktığımızda, geldikleri ülkelerin para birimlerini, hangi yönetim sistemiyle idare edildiklerini, bayraklarının renklerini, devlet başkanlarını, danslarını, giysilerini, kısacası folklor zenginliklerini, tarih ve tarihi kalıntılarına ait kimi bilgileri, coğrafyaları içinde var olan bitki ve hayvan türlerini, petrol, maden gibi toprakaltı zenginliklerini ve daha sayamayacağımız birçok değerleri görüp öğrenebilmekteyiz.
Bilim adamlarının da belirttikleri gibi "filateli" yani pul toplama merakı, dünyanın en öğretici ve en popüler koleksiyonculuğu olarak baş sırayı çekiyor. Genelde pul toplama merakının, okul sıralarında başlaması, ister istemez koleksiyon yapan çocuklardaki genel kültür zenginliğinin ilerlemesini, sosyal derslerden iyi puan almalarını sağlamakta. Diğer bir kolaylık da herkesin ekonomik gücüne göre pul toplayabilmesi.
Bu muhteşem hobiyle içiçe olarak, tek bir ülke veya değişik ülkelerin pullarını biriktiren koleksiyonerlerin yanısıra, sadece ve sadece tek bir konunun içerdiği pulları biriktiren tematik pul koleksiyoncularının sayısı da dünyanın dört bir köşesinde büyük bir artış göstermeye devam ediyor. Tek bir konuyu içeren tematik pul koleksiyonları arasında çiçekler, tıp, bayraklar, tablolar, arkeoloji, edebiyat, spor, tablolar ve ressamlar, devlet adamları, sahne sanatları, müzik, taşıtlar, izcilik vb. gibi örnek verebileceğimiz o kadar çok şey var ki, aslında daha başka bir yığın örnekle oldukça büyük bir liste oluşturabiliriz.
Ancak tematik pul koleksiyonculuğunda başı çeken en önemli konulardan birinin de hayvanlar olduğunu ve balık, kuş, kelebek, yırtıcı hayvanlar, evcil hayvanlar, kediler, köpekler, böcekler, deniz kabukları, sürüngenler gibi birbirinden ayrı konuların işlendiği örnekler verebiliriz.
Yapılan araştırmalar, tematik hayvan pulları koleksiyonu yapan filatelistlerden %80'inin doğa ve hayvansever meraklılar olduğunu, bunlardan %50'sinin de evlerinde en azından bir pet beslediğini ortaya koymuş. Örneğin evinde kedi besleyen petsever bir filatelist, değişik ülkelerin çıkartmış olduğu kedi pullarını; köpek meraklısı bir başka petsever de köpek konulu pulları toplamaktadır. Akvariofil filatelistler balık pullarına, kuş meraklıları da üzerlerini dünyanın değişik yörelerinde yaşayan yüzlerce değişik kuş cinsinin süslediği pullara ilgi göstermektedir.
Biriktirilen her pul, petsever filatelistlerinin doğa ve hayvanlar alemi üzerindeki bilgilerini arttırmalarına da yardımcı olmaktadır. Başka bir ifadeyle, dünyanın hemen tüm ülkelerinde çıkartılan binlerce hayvan pulu, bu pulları toplayıp biriktiren koleksiyonerler için bir tür hayvanlar ansiklopedisi işlevini görmektedir.
Pulları seven ve güzel bir koleksiyon oluşturmak isteyen bir koleksiyoner, boş vakitlerinde evinde beslediği can dostuyla geçirdiği saatlerden arta kalan zamanlarda, hayvanlar alemini içeren tematik bir pul koleksiyonuyla veya daha da iyisi, kedi, köpek gibi herhangi bir hayvanı konu alan pullarla hoşça vakit geçirip üzerinde birikmiş olan günlük stres ve yorgunluğunu bu şekilde uzaklaştırma yoluna gidebilir. (Pet Dünyası)


(alıntıdır.)
Alıntı ile Cevapla
Sponsor