Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 14.02.07, 10:13
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ZipMaker
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?




Mümkün olduğunca kısa ve öz bir özgeçmiş hazırlayın.
Başvurduğunuz sektöre özel terminoloji kullanmaya özen gösterilmelidir.
Kuvvetli yönlerinizi dikkat çekecek şekilde yerleştirmeniz, özgeçmişinizin diğer başvurulardan ayırdedilmesini sağlayacaktır.
İmla ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca kişisel ifadeler, yorumlar; ben,biz..kullanılmamalı, kompozisyon biçiminde yazılmamalıdır. Cv mutlaka ikinci bir kişiye okutulmalıdır.
İlan aracılığıyla yada spesifik olarak bir pozisyona başvuruda bulunuyorsanız, özgeçmişiniz o işin gerekliliklerine göre hazırlanmış işle ilgili uzmanlık alanları veya özellikler mutlaka belirtilmelidir. Bu şekilde gerekli bilgi, beceri ve kişilik özellikleri incelenerek hazırlanmış özgeçmiş daha başarılı sonuç verecek ve o işe sizin diğer kişilere göre daha uygun olabileceğinizi gösterebilecektir, İlanda İngilizce cv istenmişse ingilizce cv yle başvurulmalıdır.Fakat İngilizceniz yetersizse ingilizce cv yazmanın hiçbir espirisi yoktur.
Standart format ve yazı karakteri kullanılmalıdır.e-posta ile gönderilerinde bu nokta çok önemli olmakta, açılamadıkları veya okunamadıkları için özgeçmişler değerlendirilmemektedir. ‘Helvetica’, ‘Arial’, ‘Times New Roman’ en çok tercih edilen karakterlerdir. Yine 11 ya da 12 punto en çok seçilen yazı büyüklükleridir.
Özgeçmiş özel olarak belirtilmemişse ( bazı kurumlar elde yazılmış istemekte, el yazısından karakter analizi yapmaktadır.) bilgisayarda hazırlanmalıdır.
Eğer fotoğraflı özgeçmiş isteniyorsa mutlaka en son çekilmiş,gerçek görüntünüzü yansıtan vesikalık bir fotoğrafınızı sağ üst köşeye ekleyin. Fotoğrafınızın sizin en doğal halinize yakın olmasına dikkat edin.Elektronik başvurularda ise bilgisayarda hazırladığınız özgeçmişinize .jpg veya .bmp uzantılı haliyle yapıştırabilirsiniz.
Özgeçmişin ilk bölümünde yeralan "objectives" ve "qualifications" bölümünü oluşturmanız hedeflerinizi belirlemiş olduğunuzu ve ne istediğinizi bildiğiniz hakkında olumlu bir izlenim yaratır. Fakat Çok kesin sınırları olan bir kariyer hedefiniz yoksa, yazmayın.
Objectives bölümüne; ne olmak istediğinizi, neyi hedeflediğinizi, qualifications bölümüne ise; kendinizde ne gibi özellikler olduğunu, kısaca sizi diğerlerinden ayıran unsurları yazabilirsiniz.Bu kısmı çok uzun yazmamalısınız. Eğer kapak sayfasında kariyer hedefinizden bahsettiyseniz özgeçmişinizde tekrar bahsetmenize gerek yoktur.
İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleriyle ilgiliyse yazılmalıdır. Başvurduğunuz pozisyon ya da kariyer hedefinizle ilgili olmayan özelliklerinizden bahsetmeyin.
Özgeçmişin başında "resume", "cv", "özgeçmiş" gibi başlıklar yazılmasına gerek yoktur.
Referanslar ise, isteğe bağlı olarak yer alacak bir bölümdür. Belirtilecek bir referans varsa yazılmalı yoksa bu alan özgeçmişte yer almamalıdır. Referans olarak belirtilecek kişilerin daha önce birlikte çalışılmış kişiler olması, akraba olmaması tercih edilmelidir. Aynı zamanda, referans olarak belirtilen bu kişilerin önceden izinlerinin alınmış olması da oldukça önemlidir.
Özgeçmişinizi göndermede öncelikli olarak aps, posta yada e-mail kullanılmalıdır. En çok tercih edilen faksta bir çok sorun çıkmakta( fotoğraf, fax kalitesi ).Faks zorunlu ise ilgili kişiye ulaşıp ulaşmadığı, yazıların okunup okunmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor