Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 30.08.06, 20:55
kestelli_ceza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kestelli_ceza
Profesör Baykuş
 
Kaydolma: 30.08.06
Erkek - 35
Mesajlar: 2.166
Teşekkürler: 1
Üyeye 110 kez teşekkür edildi
Standart Sapanca Piranalarının sırrı çözüldü

Sapanca Gölü'nde bulunan balıkların pirana olduğu, ancak bu balıkların gölde yaşama olanaklarının bulunmadığı bildirildi.

Sakarya Valiliğinin İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Sapanca İçsu Ürünleri Araştırma ve Uygulama Birimi'ne hazırlattığı rapora dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Sapanca Gölü'nde 23 ve 26 Ağustosta bulunan balıkların 150 ve 223 gram ağırlığında iki kırmızı pirana (serrasalmus-pygocentrus nattereri) olduğu belirlendi.

Açıklamada, raporda bu balıkların subtropikal bölgelerde, sertlik derecesi 5,5-7,5 ve sıcaklığı 23-30 derecedeki sularda yaşadığının ifade edildiği kaydedildi.

Piranaların Güney Amerika orijinli olup, özellikle Kolombiya nehirlerinde yaygın bir şekilde bulunduğu, genellikle küçük balıkları pullarının üzerinden ya da
yüzgeçlerinden ısırarak parçaladığı belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:''Piranalar su içerisinde bulunan her çeşit eti yiyebilirler. Diğer taraftan bazı pirana türleri de meyve ve bitki tohumlarıyla da beslenirler. Su seviyesi düştüğü zaman grup oluştururlar ve düşmanlarına saldırabilirler.''Verilen bilgiler ışığında bu balığın kesinlikle Sapanca Gölü'nde yaşam döngüsünü tamamlama şansına sahip olmadığına dikkat çekilen raporda, ''Muhtemelen birileri tarafından ya göle bırakılmıştır ya da bir mizansen oynanmaktadır. Diyelim ki pirana balığı göle atılmış olsun. Yine de Sapanca Gölü'ndeki diğer canlılara kısa sürede herhangi bir olumsuz etkisi olmayacaktır'' ifadesi kullanıldı.

Su sıcaklığı sürekli düşme eğilimine gireceği için en geç ekim ayı sonuna doğru gölün su sıcaklığının bu balığın yaşamasına olanak vermeyeceği vurgulanan raporda, ''Dolayısıyla Sapanca Gölü için herhangi bir tehlike oluşturmayacaktır'' denildi.
Sponsor