KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Çöplük > Çöp Tenekesi


Çöp Tenekesi - Eski, gereksiz konu ve mesajlar burada toplanacaktır!


 
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 30.01.08, 16:07
karabey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kovuldu!
 
Kaydolma: 28.08.07
- 34
Mesajlar: 1.177
Teşekkürler: 0
Üyeye 82 kez teşekkür edildi
Standart Osmanlı’dan hızlı çöküş

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.


Osmanlı’dan hızlı çöküş


Haber : Selda Öztürk Kay




Osmanlı’nın battığı noktayı da aştık!
Alternatif programına konuk olan CHP İstanbul Milletvekili Kesici, ekonomideki kötü gidişatı tüm ayrıntılarıyla anlattı.




Gazetemizin Ankara Temsilcisi Sabahattin Önkibar’ın, Avrasya Televizyonu’nda hazırlayıp sunduğu “Alternatif” programında Türk ekonomisinin geldiği durum masaya yatırıldı. Programın konuğu CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomist İlhan Kesici, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu, Osmanlı’nın çöküş dönemindeki rakamlarla kıyaslayarak açıkladı.

İdrak etmiyorlar
“Türkiye, Osmanlı Devleti’nin ’batıyoruz’ dediği noktayı çoktan geçti” diyen Kesici, iki dönem arasındaki tek farkın devlet yönetimindeki “anlayış” olduğunu söyledi. Kesici, “O zaman imparatorluğu yönetenler rakamları gördüklerinde ’aman’ diyorlardı. Şimdikiler ise adeta tef çalıyorlar” ifadesini kullandı.Türkiye ekonomisinin büyük risk altında olduğunu belirten Kesici, AKP’li ekonomi kurmaylarının, küresel ekonominin içinde bulunduğu kritik durumu küçümseme gayretini eleştirdi. CHP’li Kesici, “ Sanırım, kendileri IMF ve diğer finans kuruluşları tarafından ellerine verilen rakamları nasıl okuyacaklarını bilmiyorlar” diye konuştu. 1850 yılındaki Kırım Savaşı’na kadar sıfır borçla idare edilen Osmanlı İmparatorluğu’nun bu tarihten itibaren borçlanmaya başladığını anlatan Kesici, şunları söyledi: “Bu alarm, devletin ödediği faiz giderlerinin, devletin toplam gelirlerinin yüzde 25’ini bulması üzerine verilmişti. Oysa, 2008 yılının bütçesinde faiz giderleri, devletin toplam gelirinin yüzde 27.5’ini teşkil etmekte. Yani Osmanlı’nın battığı noktayı 2.5 puan daha aştık.” AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana devletin iç ve dış borç toplamının 174 milyar dolardan 297 milyar dolara, özel sektör borçlarının 44 milyar dolardan 140 milyar dolara ve bireysel borçların 4 milyar dolardan 74 milyar dolara ulaştığını ifade eden Kesici, bu rakamların çok ciddi sonuçları olacağına işaret ederek devleti yönetenlerin acil önlemler alması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin borçlara ödediği faizin 184 milyar dolara ulaştığını kaydeden İlhan Kesici, “Yani Türkiye, 5 sene içinde 60 tane Atatürk Barajı’nı sökmüş ve faiz olarak Batılı ülkelere teslim etmiştir” şeklinde konuştu. Ekonominin sıcak paraya mahkum olduğunu ve bu paranın yurt dışına kaçmaması için yabancı sermayeye, Osmanlı dönemindeki kapitülasyonlara benzer ayrıcalıklar tanındığını hatırlatan Kesici, şöyle devam etti: “Türkiye’de, kısmen refah ve istikrar olarak adlandırılan para 108 milyar doları bulan sıcak paradır. Türkiye, yüzde 100 devlet garantili hazine kağıtlarına yüzde 17.1 faiz ödemektedir. Bu ülkede istikrar bu şekilde temin edilmektedir. Bu, ülkenin soydurulmasıdır.”
Sponsor
 






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006