KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 11.05.07, 13:10
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart "İyotlu tuz tüketin" çağrısı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de önlenebilir zeka geriliğinin en temel nedeni olan 'iyot yetersizliği' ile mücadelede, halkın iyotlu tuz kullanımının önemli rol oynadığını belirtti.


Sağlık Bakanlığı'nın 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve İyotlu Tuz Kullanımı' programı başarıyla sürüyor. Programla, iyot yetersizliğinin yol açtığı zeka geriliği ve özellikle okul çağı çocuklarında görülen, öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü gibi sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor.


Sağlık Bakanı Akdağ, yaptığı açıklamada, Türkiye'de önlenebilir zeka geriliğinin en temel nedeni olan iyot yetersizliğiyle mücadelede, halkın iyotlu tuz kullanımının önemli bir rol oynadığını belirterek, "İyot yetersizliğinin yol açtığı hastalıklar, çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sadece iyotlu tuz kullanarak önlenebilecek bu sorunla mücadelede basın-yayın kuruluşlarımız başta olmak üzere, konuyla ilgili tüm sektörlere önemli
görevler düşüyor" dedi.


Okul döneminde, hızlı büyüme ve gelişmenin yanı sıra yoğun öğrenme süreci içinde olan çocukların, yetersiz iyot alımının önemli sağlık sorunlarına yol açtığını işaret eden Akdağ, "İyot yetersizliği; özellikle okul çağı çocuklarımızın öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü ve bunun sonucunda da okul başarısında önemli azalmaya neden olmaktadır" dedi.


Akdağ, iyot yetersizliğinin gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde guatr hastalığı olarak kendini gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde, önceki yıllarda yapılan araştırma sonuçlarına göre; guatr görülme sıklığı oranı, erişkin ve çocuklarda yüzde 30.3, okul çağı çocuklarında ise yüzde 31.8'dir. Ülkemizde her 3 kişiden 1'inin guatr hastası olması, iyot eksikliğinin ulaştığı boyutları ve iyotlu tuz kullanımının önemini gösteriyor. Bu nedenle, halkımız, evlerine aldıkları tuzun iyotlu olmasına, tuzun iyot içeriğinin korunması için, serin ve kuru yerde saklanmasına özen göstermelidir."


Türkiye'de, daha zeki, çalışkan, başarılı, üretken bir neslin yetişmesinde, iyot eksikliğiyle mücadele programının çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, "Vatandaşlarımız, mutlaka iyotlu tuz tüketmelidir" dedi.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 11.05.07, 21:37
zebani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 29.08.06
Erkek
Mesajlar: 8.365
Teşekkürler: 45
Üyeye 137 kez teşekkür edildi
Standart

teşekkürler.....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006