KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 11.05.07, 13:02
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Hipertansiyon hastaları hastalığını bilmiyor

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, "Ülkemizde hipertansiyonu olan hastaların yüzde 60'ı hastalığının farkında değil" dedi.

OMÜ Şehir Polikliniği tarafından düzenlenen Hasta Eğitim Semineri'nde hipertansiyon konusu işlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Tekin Akpolat, kan basıncının normalden fazla olmasının yüksek tansiyon (hipertansiyon) göstergesi olduğunu, hipertansiyonu önlemek için en başta sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Hedef kan basıncı değerinin büyük tansiyon 14 santimetre Hg ve küçük tansiyon 9 santimetre Hg'nin üstüne çıkmasının yüksek tansiyon olarak kabul edildiğini dile getiren Akpolat, şeker ve böbrek hastalarında büyük tansiyon 13, küçük tansiyonun 8'in altına indirilmesi gerektiğini kaydetti.

Hipertansiyonun diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında öncelik oranının gerilediğini ifade eden Akpolat, "Hipertansiyona yakalanmışsanız şanslısınız. Çünkü günümüzde
alınacak önlem, ilaç ve tedavi yöntemleriyle hastalıkla başa çıkmak kolaylaştı. Ama hiçbir hastalık küçümsenmemelidir. Büyük bir sorunda bilmemek. Ülkemizde hipertansiyon olan hastaların yüzde 60'ı hastalığının farkında değil. Her insan mutlaka kan basıncını ölçtürmeli" diye konuştu.

Hipertansiyonda sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Akpolat, "Sık ve günde 5-6 öğün yemek yenilmeli, sebze, meyve tercih edilmeli, az yağlı süt, yoğurt, fındık fıstık, ceviz aşırıya kaçılmadan her gün tüketilmeli. Potasyum, kalsiyumdan zengin diyet uygulanmalı. Yağsız veya az yağ ile hazırlanmış kısıtlı et, kısıtlı tatlı ve şekerli içecekler, doymuş yağ kolesterol ve toplam yağdan fakir ürünler tercih edilmesi sağlıklıdır. Her hafta balık yenmeli, sınırlı alkol kullanılmalı, tuz ise
kesin azaltılmalıdır. Her hafta tercihen 5 kez 30-35 dakika süreli egzersiz yapılmalı" şeklinde konuştu.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 11.05.07, 21:43
zebani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 29.08.06
Erkek
Mesajlar: 8.365
Teşekkürler: 45
Üyeye 137 kez teşekkür edildi
Standart

teşekkürlerPaylaşım için.....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006