KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 17.03.07, 08:41
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Bahar alerjisine dikkat!

Bahar alerjisine dikkat!

17 Mart 2007 Cumartesi 00:06
Alerji; bağışıklık sisteminin aslında vücuda zararlı olmayan maddelere karşı başlattığı abartılı ve şiddetli bir savunmadır diyor Sema Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Türközü. En sık karşılaşılan alerjenleri ise ev tozu akarları, polenler, otlar, hayvan epiteli, küf ve besinler olarak tanımlıyor.

Bu alerjenler vücuda temas ettiği bölgelere göre farklı farklı alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Alerjik rinitte burunda kaşıntı, tıkanıklık, rahat nefes alamama ve burun akıntısı bulguları görülebiliyor. Alerjik göz reaksiyonlarında ise gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik görülüyor. Solunum sisteminde ise boğazda gıcık hissi ve kaşınma, kuru öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığına neden oluyor. Alerjik cilt reaksiyonlarında ise kaşıntı, kızarıklık, ciltte kabarıklık ve döküntü gibi birçok değişik şikayete ortaya çıkıyor. Astım hastalarının bahar aylarında şikayetlerinin arttığı biliniyor.

Polen Alerjisi

Özellikle bahar aylarının gelmesiyle bitkilerin polenleri bol miktarda havaya salınıyor. Polen alerjisi, ağaçların, fundalıkların, tahıl ve otların ve daha az sıklıkla da çiçeklerin polenlerinden kaynaklanır. Polenler ön planda nefes yolu ile vücudumuza girdiği için “inhale alerjenler” olarak adlandırılıyorlar. Polenler üst solunum yolları ve solunum sisteminde boğazda yanma, kaşıntı, kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetlerine neden olur.

Polen mevsimlerinde; ağaçların çoğunlukla Mart ayından Mayıs’a, çayırların Nisan’dan Haziran’a, otların ise Haziran sonundan Eylül’e kadar havaya polen saldığı biliniyor. Aynı zamanda tek başına polen mevsimleri ve polenlerdeki artışlar, iklime ve yöresel faktörlere göre de değişim gösterebiliyor.

Polen Maruziyetini Nasıl Azaltabiliriz?

Birçok bitkinin çiçeklenme döneminde, açık havada oldukça yüksek miktarda polen oluşur. Polen düzeyleri; kırlık bölgelerde gün içi en yüksek düzeyken, şehirlerde ise akşama doğru en yüksek düzeyine ulaşır. Dağlık ve deniz kenarı bölgelerde ise polen miktarı daha az olup, yağmur ve bulutlu havalarda bu miktar daha da azalır.

Polen alerjisi olan kişilerin bu dönemlerde bazı önlemler alarak şikayetlerini azaltabileceklerini söyleyen Dr. Ayşe Türközü polenlerin azaldığı saatlerde dışarı çıkmayı tercih etmek gerektiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra;
• Uyumadan önce pencereleri kapatmanın
• Yatmadan önce saçları yıkayarak polenleri uzaklaştırmanın
• Eve gelindiğinde kıyafetleri havalandırmak ve yatak odasının dışında
muhafaza etmenin
• Giysileri dışarıda kurutmanın
• Arabada camlarını kapalı tutmanın
• Tatil için daha çok dağlık bölgeleri ve ya deniz kenarında tercih etmenin polen maruziyetini azaltacağını belirtti.

Alerjik reaksiyonlar, insanların yaşam kalitesini düşürebildiği gibi bazen de hayati tehlikeye yol açabilen çok geniş yelpazeli bir hastalık olduğu biliniyor. Bu yüzden alerjik hastalıkların tedavisi de zor ve zahmetli olabiliyor. Bu nedenle bir uzmana başvurarak alerjinizin nedeninin tespit edilmesi ve alerjene yönelik tedavi yapılması gerekiyor.
Sağlıklı ve neşeli baharlar dileğiyle…
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla


Seçenekler




© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006