KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 21.02.07, 14:08
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Korku bozuklukları (panik atak)

Korku bozuklukları (panik atak)

Belirtiler

-Bedensel:Kalp atımının hızlanması, bazen taşikardiyekadar varır; soluma ritminde hızlanma olur, soluma yüzeysel vehızlıdır; terli eller, soğuk ayaklar ve bu arada da terboşanmaları; ağız kuruluğu, boğazda sanki biryumru varmış hissi; sindirim bozuklukları; aşırıkas gerginlikleri ve ayrıca kas titreklikleri; zor durumlarda yüzünbembeyaz oluşu; kusma ve gözbebeklerinin genişlemesi.

-Ruhsal: Duyguları algılayabilme yetisinde önemli bozukluklar;odaklanma güçlükleri; duygular ait oldukları çizgilere bir türlüoturtulamaz; söz yöneltilebilirlikte azalma; ağır durumlarda ruhsalkarmaşaya kapılmak; aniden oluşan tepkisizlik.

Nedenler

Öncelikle bilinmesi gereken, korkuduygusunun gayet doğal olduğu ve yaşamımızı sürdürebilmektebize yardımcı olduğudur. Eğer korkmasaydık sürekliolarak sonu belli olmayan rizikolara atılacak ve hayatımızıkolayca tehlikeye sokacaktık.

Ancak yeteneklerimiz önemli ölçüdesınırlandığında, korkumuz eğer onuaçığa çıkaran nedenle ölçülemeyecek kadar güçlüyse ve hattakorkuya neden olabilecek hiçbir şey olmadığı haldekorkuyorsak, işte o zaman korku bozukluğundan söz edilebilir.

Her korku bozukluğunun temelinde biralgılama yanılgısı yatar. Korkmamızı kesinliklegerektirmeyen şeylerden korkmaya başlarız. Örneğin kedifobisi bu duruma örnek oluşturabilir: Konuya tarafsızcayaklaşıldığında, insanın bir kedidenkorkmasını gerektirecek hiçbir neden olmadığı görülür,ama kedi fobisi olanlar yine de, kendilerine gerçeği anlatmayaçalışanlara rağmen korkularını kontrol edemezler.

Bedensel gerçekler

Korkunun bedensel belirtileri de korkunungüçlenmesinde pay sahibidirler. Örneğin klostrofobi(kapalı yerlerdenduyulan saplantılı korku): Bir kişi insan dolu bir asansördedir.Birdenbire kişide korku belirtileri açığa çıkmayabaşlar; kalp atımı ve soluklanması hızlanır veavuçları terlemeye başlar. Özellikle kalp atımınınhızlanışı korkak kişilerde genellikle uyarısinyali olarak algılanır: “İmdat, kalbim çok hızlıatıyor; korkuyorum, tehlikedeyim!” diye haykırmak ister bütünbenliğiyle.

Sonuç: Panik duygusu güçlenerek, kalpatımını daha da hızlandırır ve bu durum korkuyudaha da arttırır vb. Korkularını kontrol altındatutabilmek isteyen kişi, korkunun bedensel belirtilerini ve bubelirtilerden kaynaklanan duyguları da anlamaya ve onlarla başaçıkmaya çalışmalıdır.

Psikolojik gerçekler

Ürkek kişiler genellikle ürkekailelerden veya aşırı baskı uygulanan ailelerdençıkar. Bu kişilerin tipik bir kişilik özelliği demükemmeliyetçiliktir. Yaptıkları her işin kusursuzolmasını isterler, olası hataları ise kişiliklerineyapılmış bir saldırı olarak algılarlar. Tabii ki,öncelikle de sınavlarda kendilerini çok büyük bir baskı altına sokarlarve güçlü bir başaramama korkusu yaşarlar.

Önemli!

Ağır kronik korkular, fobiler vekişinin kendisinin bile kaynağını belirtemediği korkubozuklukları mutlaka uzman hekimler tarafından tedavi edilmelidir.

Korku kaynağı, kulak olabilirmi?

Bazı tıp adamlarına göre,korkuların büyük bir bölümü içkulaktaki bir arızadan kaynaklanmaktadır.Yükseklik korkusu ve kapalı alan korkusu gibi fobiler bakımındanbu varsayım hiç de yanlış olmazdı, çünkü denge duygumuziçkulağımızda şekillenir. Bu durumda, bir nörolojiuzmanına veya bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına başvurmakyararlı olabilir.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Korku hakkında konuşmak!

Korkunuzu bastırmaya çalışmakyerine, ona karşı açık olmaya çalışın.Güvendiğiniz bir kişiyle, korkutucu durumlar ve korkunun yolaçtığı bedensel belirtiler hakkında konuşun.Konuşma sırasında probleminiz açıklığakavuşabilir ve bir çözüm yolu bulabilirsiniz.

Akupressur (noktamasajı)

Stres noktanıza masaj yapın:Göğüs kemiğinizin tam ortasına işaretparmağı iledairesel hareketlerle masaj yapın. Bu nokta masaj sırasındaacıyabilir.

Şifalı Bitkiler!

Kişisel deneyimlerden ve tedavisonuçlarından çıkarılan sonuçlara göre, kişinin kendineözgü gerçekliği kendisinin yarattığı ve bu gerçekliktensorumlu olduğu kesin bir açıklıklatanımlanmıştır. Bu gerçeği gereğince kabullenmekve yaşantımıza uyarlayabilmek için genellikle desteğeihtiyaç duyarız. Psikoterapi ve fitoterapi, gereken bu desteği sağlayabilecekgüvenli yollardır. Etkileri kişiye göre değişiklikgösterebilen, sinir sistemini yatıştırıcı tüm bitkiselilaçlar, korku ve gerginlik hallerinde yardımcı olabilir.

En önemli bitkiler: Kediotu kökü,sarı kantaron, şerbetçiotu, ökseotu, oğulotu, mayıspapatyası.

Ayrıca, Uzak Doğu kökenli ginsengpreparatları da bu konuda etkili olabilir.

Çay reçetesi: Bitkilertek tek veya eşit oranda birbirlerine karıştırılarakkullanılabilir. Çok ince kıyılan bitkiler eşit orandaharmanlanarak bir cam kavanozda saklanır.

Yarım veya bir tatlıkaşığı ince kıyılmış bitki, orta boybir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suylahaşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3bardak taze demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarındasoğutulmadan yudumlanır.

Homeopatik ilaçlar

Bu tür ilaçlar, öncelikle sempatik sinirsistemini olumlu etkiledikleri için, korku bozuklukları tedavilerinde ilkseçim olarak kullanılmalıdır.

-Stramonium Pentarkan, bir kombinasyon ilacıdır ve özellikle spor homoepatlarıtarafından, genellikle başarısız olma korkusu çekensporculara kullandırılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 10-15 damla dil üstüne alınır.

-Silisea – (Asidum silicicum) Silisikasitten elde edilir.

Silicea D6 seyreltisi de, başarısız olma korkularına karşıetkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Plantival drajeleri: Korkunun tipikbelirtileri sayılan, ishal, sinirlilik ve uyku bozukluklarınakarşı yardımcı olur.

Kullanım dozajı: Günde 4 kere 1 draje alınır.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Fazla kahve içmeyin, çünkü kofein nabız frekansınıhızlandırır. Bu yüzden duyarlı kişilerde korkuduyguları oluşabilir.

· Başarıya giden yoldabaşarısızlıkları kaçınılamaz yolarkadaşları olarak kabullenin. Kendiniz veyakınlarınızı mükemmeliyetçilik baskısınasokmayın

· Düzenli biçimde spor yapın ve arada birdeğişik sporlarla da ilgilenin. Spordaki bedensel hareketliliksempatik sinir sistemini yatıştırır, ayrıca da,katıldığınız maçlarda yenilgiyle başaçıkmayı da öğrenebilirsiniz.

· Olumlu düşünün! Gülümsüme olumlualgılanır ve kişiye iyimserlik aşılar. Bedenselduruş da önemlidir! Omuzları çökmüş görünen kişi ürkek vekararsız bir görünüm verir. Yani, bedeninizi dik tutmayıöğrenin!
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
korku için şifalı bitkiler klostrofobi belirtileri korku belirtileri korku için bitki panik atak forum şifalı bitkilerkorku panik korkuiçinşifalıbitki





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006