KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 21.02.07, 14:07
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Diş gıcırdatma, uykuda

Diş gıcırdatma, uykuda

Belirtiler

-Uykudadişlerin gıcırdatılması.

-Aşınmışdiş yüzeyleri, özellikle köpekdişleri ve kesicidişlerde görülür.Aşırı diş gıcırdatmalarda dişlerkullanılamayacak derecede aşınabilir.

-Olasıgelişim belirtileri: Dişeti iltihapları, kulakağrıları, çene ekleminden ses gelmesi, başağrıları ve ense kaslarında gerginlik.

Nedenler

Uykuda diş gıcırdatmanınbaşlıca etkenleri, öfke, günlük problemler ve strestir. Bukişiler kaldıramayacakları bir yükün altındaymışgibi hissederler, ama öfkelerini hiç kimseden çıkaramazlar. Bu yüzden de,sanki o problemleri dişleriyle parçalayıp yok etmeyeçalışırlar.

Biyolojik gerçekler

Besinleri çiğneyip ezerken çeneeklemlerinin üstüne 80 kiloluk bir baskı uygulanır. Süreklilikgösteren böyle bir baskıya ne dişler ne de çene eklemleri vekasları dayanabilir.

Sonuç: Dişlerinaşınması, çene eklemlerinde iltihaplanma ve çene kaslarındaoluşan gerginliğin kulaklara ve alna ve hatta ense bölgesineyansıması.

Psikolojik gerçekler

Büyük problemleri dişlerimizle ezipparçalayarak yok etmeye yatkınlığımızın,dişlerin ve çenelerin henüz silah olarak kullanıldığı,insan gelişiminin ilk çağlarındaki davranışbiçimlerinin bir kalıntısı olduğu varsayılabilir.İçimizde herhangi bir kişiye karşı oluşansaldırganlık ve öfke duyguları yüzünden bugün bile çenekaslarımız gerilir; sanki yine eski çağlardaki gibi,düşmanımızı dişlerimizle parçalamak isteriz.

Gerçek bir uygarlıkhastalığı!

Diş hekimlerinin tahminlerine göre, heriki hastadan biri dişlerini gıcırdatıyor. Bu kişilerinpek çoğu da, yatak arkadaşlarının dişgıcırtısından söz etmesine kadar, burahatsızlıklarından habersizdirler.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Diş hekimine gidin!

Dişgıcırtısının ilk belirtilerini fark ettiğinizdehemen bir diş hekimine gidin. Çünkü belki de dişgıcırdatmanızın nedeni psikolojik bir nedenden değil,dişlerinizden veya diş protezlerinizden kaynaklanıyor olabilir.Ancak bu olasılıkların söz konusu olmadığıanlaşıldığında, pratik uygulamalara geçmenizdoğru olur.

Havuç!

Çene kaslarınızı iyiceçalıştırın. Yatmadan önce bir havuç yiyerek, çenekaslarınızı yormuş ve yatıştırmışolursunuz. Böylece de, çene kaslarınızın uykudayken çiğnemehareketleri yapma yatkınlığı azalmış olur.

Yüz kaslarınıngevşetilmesi!

Gözlerinizi kapayın vekaşlarınızın arasındaki üçüncü bir gözünvarlığına yoğunlaşın. Bu hareketin amacı,gözler kapalıyken bir şeyler görmeye çabalamaktır. Çin kökenlibu gevşeme alıştırması, yüz bölgesindeki tümkasları gevşetir ve baş ağrısını da yokedebilir.

Dişlerin korunması!

Diş hekimlerinin “gece plağı”dedikleri, boksörlerin maçta dişlerini korumak için taktıklarınabenzeyen, yumuşak veya katı plastikten yapılan diş korumagereçleri sayesinde dişlerin aşınmasının önünegeçilebilir. Ama çene kasları yine de çiğneme hareketleriniyapmayı sürdüreceklerdir. Ancak, katı plastikten yapılan “geceplağı” çene kaslarının bu refleksine bir son verebilir.

Yatıştırıcıbitki çayları

Yatmadan yarım saat önce içilen birbardak bitki çayı uyumayı kolaylaştırdığıgibi, sinir sistemini de yatıştıracak ve belki de dişgıcırdatmasının önünü alacaktır. Adı geçenbitkileri demleyerek, kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.Tadını beğenmediğiniz bir bitkiyle beğendiğinizbirini eşit oranda karıştırarak da kullanabilirsiniz. Kediotukökü, sarı kantaron, şerbetçiotu, mayıs papatyası,ıhlamur, oğulotu, nane, ökseotu.

Reçete: Birtatlı kaşığı dolusu ince kıyılmışbitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcaksuyla haşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bitkiçayınızı balla tatlandırabilirsiniz. Şekerhastaları tatlandırmaz!

Homeopatik ilaçlar

-Coffea – (Coffea arabica) Çiğkahveden elde edilir.

Coffea D3 seyreltisi, çok hareketli ve beynini sürekli biçimde meşgul eden düşüncelerdenşikayetçi olan ve problemlere diş geçirmekten hoşlanankişilere uygundur.

Kullanım dozajı: Günde 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Nux vomica – (Strychnos nux-vomica) Avustralyakökenli zehirli bir bitkiden elde edilir.

Nux vomica D6 seyreltisi, çabucak öfkelenen ve her şeyden bir olumsuzluk çıkaran çokhırslı kişilere uygundur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

Akupressur

Nokta masajı dişgıcırdatmaya karşı da etkili olabilir.

Bu masaj noktası, elin serçeparmaktarafındaki, el kemiği ile bilek ekleminin birleştiğinoktadaki çukurluktur. Sağ ve sol eldeki bu çukur noktaları 1 dakikaboyunca, soldan sağa ve içerden dışarıya doğru,yumuşak dairesel hareketlerle, işaretparmağınınucuyla ovalayın. Gün boyunca bu hareketi pek çok kere ve özellikle deyatmadan önce tekrarlayınız.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Sinirlendiğinde hemen çene kaslarınıgeren bir kişi misiniz? Bu durumda, stres tepkilerinizle başka türlübaş etmeyi denemelisiniz. Bunun için de ilkesel anlamda ikiolasılık vardır:

-Dudak telafisi: Çene kaslarınızın kasıldığınıhissettiğinizde, hemen dudaklarınızı birbirinebastırın. Böylece, dişlerinizi sıkmayı,dudaklarınızı sıkmakla telafi etmiş olursunuz.

-Gevşeme: Endoğrusu, çene kaslarınızın stres gerginliğinedoğrudan bir gevşeme yöntemiyle, şöyle yanıt vermektir:“Yanaklarım yumuşak ve sıcak” Bu formülü içinizden altıkere arka arkaya, soluma ritmiyle tekrarlayınız. “Yanaklarım”tümce bölümü, soluk alırken, “yumuşak ve sıcak” tümce bölümü isesoluk verirken söylenecek. Çene kasları, telkin edici yöntemlerehızla yanıt verir. Kısa sürede belirgin bir sıcaklıkve gevşeme duyumsayacaksınız
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006