KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 21.02.07, 14:06
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Aşırı kilo (şişmanlık)

Belirtiler

-Normalbeden ağırlığının çok üstündekiağırlıklar

-Normalbeden ağırlığının hesaplanışıantimetre olarak boy uzunluğu eksi 100, ama %10 fazlalık da normalsayılabilir.

Örnek: 160cm boy eksi 100’ün sonucu 60 sayısıdır. Yani bukişinin normal kilosu 60-66 kilo civarında olmalıdır.

Nedenler

Aşırı kilonunkaynağı genellikle yemeğe karşı oluşturulmuşyanlış bir psikolojik yaklaşımdır. Öncelikle önemliolan, sizi gereğinden fazla yemeye iten nedenler hakkında fikirsahibi olabilmenizdir. Hastalık derecesindeki metabolizmabozukluklarına ise daha ender rastlanır.

Bedensel gerçekler

Yeterli ve dengeli beslenme, açıkhavada hareketlilik, organizmayı daha yüksek bir yakma işlevineyöneltecek ve daha rahat bir bedensel duyguyu psikolojik bakımdan dasağlamlaştıracaktır.

Psikolojik gerçekler

Bedeninin içinde kendini rahat hissedenkişiler ender olarak şişmanlığa yatkınlıkgösterirler. Herhangi bir hastalık söz konusu olmadığında,beden diline göre şişmanlık, kişinin kendini herhangi birşeyden korumaya çalıştığı anlamınıtaşır.

Bazı durumlardan korktuğumuz için,bir koruma zırhı yemeye başlarız! Bu görüşaçısı hakkında şöyle bir düşünün ve kendiniz içindoğruları bulmaya çalışın.

Ayrıca: Şişman annebabaların çocuklarının %80’i de şişmanlığayatkın olurlar.

Riskler!

Fazla kilolu kişiler, normal kilolularakıyasla daha fazla hasta olma riski altındadırlar. Bir koronerkalp hastalığından ölme riski ortalamanın %60 üstündedir.Karaciğer ve şeker hastalıklarından ölme riski ortalamanıniki buçuk katıdır. Eklem hastalıkları ve baldır variside ortalamanın çok üstünde görülür.

Adet kanamaları uzun süreli kesilenkadınların %45’i aşırı kiloludur. Çok istenilen birbebeğe sahip olamamanın nedenlerinden biridir aşırıkilolu olmak.

Ayrıca, röntgen, sonografi ve benzeritanı araçlarından alınan sonuçlar da normal kilolularınkikadar net görüntü vermeyebilir.

Dikkat!

Uygulanacak diyetler konusunda uzmanlaradanışmak gerekir! Çok katı diyetler uygulayan veya belirli birsüre boyunca hiçbir şey yemeyen kişiler, günde en az 3 litresıvı içmelidirler! Aksi halde, hiç hesapta olmayan hastalıklarortaya çıkmaya başlayacaktır!

Bitkisel çaylar!

Zayıflama konusunda mucizeler vadedenbazı bitkisel çaylara kuşkuyla yaklaşın! Genellikle müshilve idrar arttırıcı bitkilerin ön planda olduğu bu türçaylar yüzünden bedenin yapı taşları olan, örneğin kalsiyumgibi maddelerin aşırı derecede atılımıtehlikesiyle karşılaşabilir, hiç hesapta olmayanhastalıklarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca,bazı müshiller bağırsak mukozasınıaşırı derecede tahriş edebilir vebağırsaklarınızda yaşayan yararlımikroorganizmaların yok olmasına da yol açabilir!

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Bağırsak bakımı!

Bedeninizi tüm zararlı ve zehirlimaddelerden arındırmaya çalışın! Bir hafta sonunukendinize ayırın, bir lavman hazırlayarakbağırsaklarınızı temizleyin, 3 günlük bir pirinçdiyeti uygulayın ve bol sıvı tüketin.

Bu temel üzerineoluşturacağınız dengeli ve yeterli bir beslenme biçimisayesinde ve zamanla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Not: Besinler, yağlar, vitaminler,lifler vb hakkında geniş kapsamlı bilgileri, Prof. Dr. OsmanMüftüoğlu’nun “Yaşasın Hayat” adlı değerlikitabında bulabilirsiniz.

Beslenme güncesi

Neler yediğinizi bir deftereyazmanız, ama öğün aralarındaatıştırdıklarınızı da yazmanızyardımcı olabilir. Özellikle arada biratıştırılanlar kiloları hızla arttırır.

Beslenme günceniz sayesinde zararlıalışkanlıklarınızın farkınavardığınızda da, arada biratıştırdıklarınızı sağlıklıve düşük kalorili olanlarla değiştirebilirsiniz. Örneğin,çikolata yerine bir meyve ve limonata yerine madensuyu olabilir!

Etkili ve yıpratıcıolabilecek bir diyete başlamadan önce, yeme alışkanlıklarınızdayaptığınız bu değişiklik sayesinde orta vadedekilo verip veremeyeceğinizi denemelisiniz. Gerçi bu yöntemle kilo vermekzaman alabilir, ama bir total diyetle kilo vermeye kıyasla çok dahasağlıklı olacağı kuşku götürmez. Ayrıca,beslenme alışkanlıklarınızdayaptığınız olumlu değişikliklerisürdürebilirseniz, normal kilonuzu sürekli koruyabilme şansınızda artacaktır.

Biyolojik besinler!

Elden geldiğince,doğallığını koruyan besinler yiyin. Onlarsağlığımız için çok önemli biyolojik maddeleri içerirlerve hoş bir yan etkileri sayesinde de, yavaş yavaş amakesinlikle normal kilonuza kavuşabilirsiniz. Doğallığıbozulmuş(örneğin beyaz şeker ve beyaz un) besin maddelerindenuzak durmaya gayret edin.

Gevşemeye çalışın!

Eğer stres altında çok fazla veyaçok hızlı yiyorsanız, gevşeme tekniklerini uygulayarakgevşemeye çalışın.

Akupressur (noktamasajı)

Belirli akupressur noktalarınınmasajla uyarılmasıyla, kilo verme çabaları desteklenebilir.Belirtilen noktaları işaretparmağı veortaparmağınızın ucuyla, soldan sağa vedıştan içe doğru dairesel hareketlerle ovalayın:

Zhongzu: Bunokta elin üstündedir. Elinizi yumruk yaptığınızda,serçeparmağınızla yüzükparmağınızınbaşlangıç noktaları arasındaki çukurluktur. Önce sağeli, sonra da sol eli ovalayın.

Zhongwan: Bunokta, göbekten 4 parmak kadar yukarıdadır.

Zusanli: Buakupressur noktası, baldır kemiğinin dıştarafında, diz ekleminin hemen altındadır. Önce sağbacağı, sonra da sol bacağı ovalayın

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Düzenli aralıklarla beslenin! Günü 5-6öğüne bölerek azar azar yiyin.

· Sebze ve meyve ağırlıklı vebolca lif içeren besinleri yeğleyin!

· Düzenli bir sindirim için önlemler alın!

· Dayanıklılık gerektiren, jogging,yüzme, yürüme ve bisiklete binme gibi sporlara yönelin.

· Eğer bir gün aşırı yediysenizertesi gün oruç tutun! Yılda bir kere sağlık orucu tutmanın(Ramazan ayı) sadece kilo vermenize yardımcı olmaklakalmayıp, organizmanın tamamını da güçlendireceğiniunutmamak gerekir. Ama en önemli nokta, oruç sonrasında midenin tıkabasa doldurulmamasıdır!
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla


Seçenekler




© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006