KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Yaşam & Eğlence > Sağlık


Sağlık - Sağlığımız hakkında bilgileri bulabilirsiniz


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 16.10.08, 15:24
kingsaban - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kovuldu!
 
Kaydolma: 16.10.08
Erkek
Mesajlar: 39
Teşekkürler: 2
Üyeye 10 kez teşekkür edildi
Çiçek Kivi mevsiminde yenmeli

Kivi üreticilerinin yüksek gelir elde etmek amacıyla ürünü erken hasat ettikleri, bu nedenle piyasada olgunlaşmamış, tadını almamış ve ekşi kivilerin satıldığı bildirildi.

Türkiye'de kivi üretiminin yapıldığı ilk ve en önemli merkez olan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde görevli yüksek ziraat mühendisi Kemal Abdurrahim Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zamanından önce hasat edilen kivilerin henüz yenilecek seviyeye gelmediğini, ürünü bu dönemde alan tüketicinin meyveden tat alamadığını bildirdi.

Erken hasat edilen ürünlerin, kiviye yeni alışan kişilerde “Kivinin damak zevkine uygun olmadığı” yönünde imaj oluşturduğunu ifade eden Kahraman, “Bazı üreticilerin daha yüksek gelir elde etmek amacıyla kiviyi erken hasat etmeleri, piyasada henüz olgunlaşmamış, tadını almamış, ekşi kivilerin bulunmasına neden olmaktadır. Bu durum da, bu meyveye yeni alışan bazı insanlarımızın kivi hakkında damak zevkine uygun olmadığı imajını uyandırmaktadır. Kivide erken hasat, kivi üreticilerinin orta ve uzun vadede zarar görmesine neden olmaktadır” dedi.

Kahraman, kivinin Türkiye'de yıllara göre değişmekle beraber, ekim ayı sonu ile kasım ayı başlarında hasat edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Ürünün hasadının ardından olgunlaşması için en az 2 hafta gereklidir. Yani 10 Kasım tarihinden önce pazara sürülen yerli kivilerden gereken tat alınamaz. Kivinin hasat zamanının belirlenmesi, teknik bilgi ve ölçüm isteyen bir konudur. Erken hasat edilen meyvelerde ağırlık kaybı fazla olmakla birlikte, yeme olgunluğuna yüksek kalitede ulaşılmamakta, çok hızlı bir yumuşama meyve eti sulanması ve renk bozulmaları görülmektedir. Bu yüzden erken hasat edilen meyveler tüketiciyi kesinlikle tatmin etmemektedir.”
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 16.10.08, 15:35
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.628 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Kivi mevsiminde yenmeli

valla çoğu kivi ekşi veya tatsız. doğru bi haber...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006